UPDATE Polonia, lovită de două rachete rusești. Două persoane au murit. Reacția Pentagonului și relatările presei locale

Autor: N.G.
Marti, 15 Noiembrie 2022, ora 21:45
27222 citiri
UPDATE Polonia, lovită de două rachete rusești. Două persoane au murit. Reacția Pentagonului și relatările presei locale
Locul exploziei la ferma din Polonia FOTO Twitter

Două rachete rătăcite, care ar proveni din Rusia, au căzut în seara zilei de marți, 15 noiembrie, în satul Przewodów din voievodatul Lublin, în estul Poloniei. Două persoane au murit.

UPDATE 23.44 Polonia anunță că își sporește gradul de pregătire a unităților sale militare și “verifică dacă este nevoie să activăm Articolul 4 al NATO”.

Articolul 4 prevede că o țară membră NATO poate solicita o reuniune a Alianței în momentul în care consideră că integritatea teritorială și securitatea îi sunt amenințate. Oficialul a confirmat că doi cetățeni polonezi au decedat marți seară, după ce două rachete au lovit pe teritoriul Poloniei. În cursul zilei de marți, Rusia a lansat peste 100 de rachete spre Ucraina.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că a vorbit cu președintele polonez Andrzej Duda după explozia de marți seara. A precizat că “NATO monitorizează situația, iar aliații se consultă îndeaproape. Este important ca toate faptele să fie stabilite”.

UPDATE 22.58 Președintele Klaus Iohannis: ”România este pe deplin solidară cu prietenul şi aliatul nostru Polonia, în urma veştilor îngrijorătoare legate de exploziile de pe teritoriul său. Suntem în contact cu partenerii şi aliaţii noştri”, a transmis preşedintele Klaus Iohannis. Acesta a adăugat sloganul NATO: ”We are NATO / Noi suntem NATO”.

UPDATE 22.30 Reacția președintelui Ucrainei, Volodymir Zelensky: ”Astăzi s-a întâmplat și ceea ce am avertizat de mult timp. Teroarea nu se limitează la granițele statului nostru. Rachetele rusești au lovit Polonia, pe teritoriul țării noastre prietene. De câte ori a vorbit Ucraina despre faptul că teroriștii nu se vor opri? Polonia, statele baltice… Este o chestiune de timp până când teroarea rusă se va muta mai departe. Trebuie să punem teroristul la locul lui! Cu cât Rusia se simte mai mult timp impunitate, cu atât mai multe amenințări vor fi pentru toți cei la care rachetele rusești pot ajunge.

Să lanseze rachete pe teritoriul NATO… Aceasta este o lovitură cu rachete rusești asupra securității colective! Aceasta este o escaladare foarte semnificativă. Trebuie să se ia măsuri. Și acum vreau să le spun tuturor fraților și surorilor noastre poloneze: Ucraina vă va sprijini întotdeauna! Teroarea nu va despărți oamenii liberi! Victoria este posibilă atunci când nu există frică! Rusia pierde pe câmpul de luptă. Rusia ne terorizează atât pe noi, cât și pe toți cei pe care îi poate atinge. Vom face totul pentru a o opri!”

UPDATE 22.15 Ministerul rus al Apărării a calificat drept ”o provocare” informațiile din presa poloneză despre căderea a două rachete rusești pe teritoriul țării, transmite publicația rusă RBC. Ministerul a precizat că epavele din fotografiile difuzate în mass-media nu au legătură cu armele rusești.

UPDATE 21.58 Întrebat, marţi seară, la România TV, ce părere are despre căderea celor două rachete ruseşti în Polonia, Marcel Ciolacu (PSD) a declarat că este o agresiune asupra unui stat membru NATO.

”Este foarte grav, este atacat un stat membru NATO. Aici o să presupun că lucrurile se vor desfăşura cu rapiditate şi vor fi anumite decizii în această noapte. Este o agresiune asupra unui stat membru NATO. Cred că în acest moment se desfăşoară o anchetă. Haideţi să aşteptăm rezultatele”, a declarat Marcel Ciolacu.

UPDATE 21.50 Premierul Ungariei, Viktor Orban, a convocat şi el Consiliul de Securitate al ţării după ce fluxurile de petrol rusesc au fost oprite pe conducta Drujba via Ucraina. Ministerul de Externe din Estonia spune că are consultări pe această temă cu Polonia şi alţi aliaţi, veştile care vin din Polonia fiind „extrem de îngrijorătoare”.

UPDATE 21.43 O publicație poloneză relatează că ar fi vorba de rămășițele unei rachete rusești distrusă de ucraineni.

UPDATE 21.37: Reprezentantul Pentagonului a declarat că nu poate confirma că rachetele rusești au trecut în Polonia. Un înalt oficial a declarat, însă, sub protecția anonimatului că este vorba despre rachete rusești.

Un purtător de cuvânt al Ministerului britanic de Externe a declarat: ”Investigăm aceste rapoarte și suntem în strânsă legătură cu aliații”. Vicepremierul Letoniei, Artis Pabriks, a transmis Varșoviei condoleanțe.

Textul inițial: Potrivit presei poloneze, rachetele au lovit o instalație de uscare a cerealelor. Poliția, procuratura și armata se află la fața locului.

Pompierii au confirmat anterior că au avut loc explozii în satul Przewodów. ”Am primit un raport despre o explozie în curtea de uscare. De fapt, la sosire, am confirmat că s-a întâmplat așa ceva. Două persoane au murit pe loc. În momentul de față asigurăm securitatea locului și iluminăm zona de acțiune", a declarat un reprezentat al pompierilor.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a convocat, ulterior, o reuniune urgentă a organismului care se ocupă de problemele de securitate naţională şi apărare, a anunţat marţi purtătorul de cuvânt al Guvernului pe contul de Twitter, relatează Reuters.

FOTO twitter

Comitetul de Securitate Naţională, din care fac parte titularii portofoliilor de la Apărare, Interne, Justiţie şi Afaceri Externe, precum şi coordonatorul serviciilor de informaţii, este un organism care pregăteşte şi coordonează deciziile privind securitatea şi apărarea naţională.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului polonez, Piotr Muller, nu a menţionat pe Twitter despre ce urma să discute Comitetul şi nu a fost disponibil imediat pentru comentarii, precizează Reuters.

Decizia vine însă după ce Rusia a bombardat marţi oraşe şi facilităţi energetice din Ucraina, atacuri soldate cu cel puţin un mort şi mai ales cu pene de curent pe scară largă. Kievul a anunţat că acesta a fost cel mai puternic val de atacuri cu rachete din cele aproape nouă luni de război.

Propagandiștii Kremlinului au făcut deja lista orașelor rusești care ar putea fi lovite de ucraineni cu rachete americane ATACMS VIDEO
Propagandiștii Kremlinului au făcut deja lista orașelor rusești care ar putea fi lovite de ucraineni cu rachete americane ATACMS VIDEO
Perspectiva ca Forțele Armate ale Ucrainei să fie dotate cu rachete americane ATACMS cu rază lungă de acțiune i-a speriat pe propagandiștii de la Kremlin. Una dintre cele mai importante...
Avertismentul Rusiei dacă Ucraina primește rachete americane ATACMS cu rază lungă de acțiune
Avertismentul Rusiei dacă Ucraina primește rachete americane ATACMS cu rază lungă de acțiune
Kremlinul a declarat miercuri că Rusia îşi va extinde şi mai mult "zona-tampon" din interiorul Ucrainei, dacă Kievul primeşte de la Statele Unite rachete ATACMS cu rază de acţiune mai...
#rachete, #Rusia, #explozie, #Polonia, #razboi Ucraina , #Razboi Ucraina
Comentarii
Poza Gigi Contra
Gigi Contra
rank 1
Rusia trebuie desfiintata nuclear imediat
Poza BaronulRed
BaronulRed
rank 4