Nivelul radiațiilor la centrala atomică de la Cernobîl a crescut. Ce spun experții despre probabilitatea unui alt dezastru nuclear

Vineri, 25 Februarie 2022, ora 18:41
7443 citiri
Nivelul radiațiilor la centrala atomică de la Cernobîl a crescut. Ce spun experții despre probabilitatea unui alt dezastru nuclear
Reactor nuclear Cernobil FOTO: Pixabay.com

Radiațiile în zona centralei nucleare de la Cernobîl au depășit nivelurile de control vineri, 25 februarie, după ce trupele ruse au preluat controlul asupra zonei, au anunțat autoritățile din Ucraina.

Datele din sistemul automat de monitorizare a radiațiilor din zona de excludere, care sunt disponibile online, indică faptul că nivelurile de control ale ratei dozei de radiații gama, care apar ca puncte roșii, au fost depășite la un număr semnificativ de puncte de observare, a transmis independent.co.uk.

”În prezent este imposibil de stabilit motivele schimbării fondului de radiații în zona de excludere din cauza ocupației și luptei militare din acest teritoriu”, au anunțat autoritățile.

Pe de altă parte, Ministerul rus al Apărării a susținut că nivelurile de radiații care ies din centrală sunt normale. Moscova a anunţat că va trimite paraşutişti în zonă pentru a ajuta la securizarea acesteia.

Vedeți aici harta cu nivelul radiațiilor din zona Cernobîl.

De ce ar fi crescut nivelul de radiații de la centrala nucleară

Experţii societăţii Ekoţentr din Ucraina leagă creşterea de radiaţii gama în zona de excludere a centralei nucleare de la Cernobîl de răscolirea solului vegetal în urma presiunii exercitate de un mare număr de echipamente militare grele, a indicat pe Facebook Inspectoratul de stat pentru reglementare nucleară din Ucraina (SNRIU).

Ambasada Ucrainei la București a avertizat asupra riscului ca operațiunea militară a Rusiei să provoace „un alt dezastru ecologic” precum cel din 1986. „Dacă Rusia continuă războiul, Cernobîl se poate întâmpla din nou în 2022”, a transmis misiunea diplomatică ucraineană pe Facebook.

Însă experții susțin că un alt dezastru de la Cernobîl la scară din 1986 ar fi „extrem de puțin probabil”.

Datele de la stațiile de monitorizare sugerează că nivelurile de radiații au crescut de aproximativ 20 de ori joi, 24 februarie.

”În jurul reactorului, veți primi în mod normal o doză de aproximativ 3 unități (numite microsieverts) în fiecare oră – aceasta a crescut la 65”, a explicat profesorul Claire Corkhill, expert în materiale nucleare de la Universitatea Sheffield, potrivit BBC.com.

”Este de aproximativ cinci ori mai mult decât ai obține într-un zbor transatlantic”, a mai spus experta care a explicat că cea mai probabilă cauză ar fi circulația sporită a oamenilor și a vehiculelor în zona de excludere a Cernobîlului, de 4.000 de km pătrați, generând praf radioactiv care este de obicei netulburat pe sol.

Autoritățile române spun că noi nu suntem în pericol în acest moment.

Cea mai mare problemă este în jurul celorlate centrale nucleare

Cu mult mai multă îngrijorare ar trebui privită orice luptă dată în apropierea celorlalte reactoare nucleare funcționale ale Ucrainei, sunt de părere specialiștii.

Expertul în politică nucleară James Acton a scris joi că „Cernobîlul se află într-un spațiu mare nelocuit. Celelalte reactoare din Ucraina nu sunt la fel de izolate”.

„Mai mult, mare parte din combustibilul din aceste alte reactoare este substanțial mai radioactiv decât combustibilul de la Cernobîl”, a adăugat el, potrivit BBC.

Explozia de la Cernobîl- cel mai mare dezastru ecologic din istoria umanității

În urmă cu aproape 36 de ani, pe 26 aprilie 1986, Reactorul 4 al centralei nucleare din Cernobîl a explodat, cauzând ceea ce Organizația Națiunilor Unite avea să numească mai târziu „cel mai mare dezastru ecologic din istoria umanității”.

Cernobîl a fost accidentul care, potrivit industriei nucleare, nu ar fi trebuit să se mai întâmple. Însă, 25 de ani mai târziu, accidentul nuclear de la Fukushima a demonstrat că riscul unui alt Cernobîl există oriunde este folosită puterea nucleară.

Dezastrul continuă și astăzi, viețile a milioane de oameni fiind afectate de radionuclizii cu durată mare de viață împrăștiați acum 36 de ani în atmosferă, scrie greenpeace.org.

Ce sunt radiațiile gamma și cum ne pot afecta

Radiația gamma este o radiație electromagnetică provenită din dezintegrarea radioactivă a nucleelor atomice. Constă din fotoni de energie foarte mare. A fost descoperită de Paul Villard, un chimist și fizician francez, în anul 1900 în timp ce studia radiația emisă de radiu.

În anul 1903, Ernest Rutherford i-a dat denumirea de raze gamma, pe baza penetrării destul de puternice a materiei; înainte descoperise două tipuri mai puțin penetrante de radiație din dezintegrări, pe care le-a numit raze alfa și raze beta, în ordinea crescătoare a puterii de penetrare, conform wikipedia.

Radiațiile nucleare pot fi devastatoare pentru toate formele de viață de pe pământ. Particulele radioactive sunt periculoase deoarece emit radiații alfa, beta și gamma, care pot trece prin pereți, acoperișuri și haine. Acestea pot pătrunde în organism prin aer, mâncare și apă sau printr-o rană deschisă.

Când se întâmplă acest lucru, radiațiile pot rămâne în apropierea punctului de intrare în corp, sau pot ajunge în sânge sau în lichidul limfatic. Ele pot deteriora apoi celulele și moleculele de ADN.

La un nivel mic de radiații, celulele afectate pot fi capabile să se repare singure și să le înlocuiască pe cele care au murit. Însă, la un nivel mare de radiații, acestea își pierd abilitatea de a se repara sau reproduce, iar, la un nivel foarte mare, pot muri printr-un proces numit termalizare.

Dozele mari de radiații distrug organele și țesuturile. O expunere la o doza de 200 de remi poate dăuna grav sângelui, poate determina greață, pierderea părului, hemoragie și deces, în unele cazuri. Efectele expunerii la un nivel ridicat de radiații pot determina decesul în mai puțin de două luni, pentru 80% dintre victime.

Fostul cancelar german susține că prietenia sa cu Putin poate ajuta la încheierea războiului din Ucraina: „Lucrăm împreună cu înţelepciune de mulţi ani” FOTO/VIDEO
Fostul cancelar german susține că prietenia sa cu Putin poate ajuta la încheierea războiului din Ucraina: „Lucrăm împreună cu înţelepciune de mulţi ani” FOTO/VIDEO
Gerhard Schröder, fostul cancelar german susţine în continuare că prietenia sa cu preşedintele rus Vladimir Putin ar putea contribui la încheierea războiului din Ucraina, notează joi, 28...
Rușii au lansat aproape 190 de rachete și 140 de drone Shared într-o săptămână. Zelenski: „Trebuie distrus fizic potenţialul de război al Rusiei”
Rușii au lansat aproape 190 de rachete și 140 de drone Shared într-o săptămână. Zelenski: „Trebuie distrus fizic potenţialul de război al Rusiei”
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a pledat din nou, duminică, 24 martie, în mesajul video zilnic, pentru mai multe mijloace de apărare antiaeriană arătând că numai într-o...
#radiatii Cernobil, #nivel crescut radiatii, #razboi Rusia Ucraina , #Cernobil