Ce nivel de radiații poate suporta un om. Pragul de la care părul cade și intestinele sunt distruse

Vineri, 11 Martie 2022, ora 03:17
26974 citiri
Ce nivel de radiații poate suporta un om. Pragul de la care părul cade și intestinele sunt distruse
Radiațiile pot avea efecte devastatoare asupra corpului FOTO Unsplash

Expunerea la radiații este foarte dăunătoare pentru organismul uman, iar în funcție de gravitatea situației și de nivelurile înregistrate, pot exista consecințe mai ușoare, cum ar fi reducerea numărului globulelor albe din sânge, dar și urmări severe, cum ar fi distrugerea intestinelor sau chiar decesul.

Anumite organe sunt afectate în mod special, iar nivelul de radiații care a fost absorbit de corp este factorul determinant în privința efectelor negative. Fizicienii din domeniul sănătății se referă la cantitatea de energie absorbită de organism ca fiind doză de radiații. Doza absorbită, cantitatea de energie absorbită per gram de țesut corporal, este de obicei măsurată în unități numite rads. O altă unitate de radiație este rem, potrivit atomicarchive.com.

Efectele asupra corpului în funcție de nivelul de radiații

5 - 20 - Posibile efecte întârziate, cum ar fi leziuni cromozomiale.

20 - 100 - Reducerea temporară a numărului globulelor albe.

100 - 200 - În câteva ore apar vărsăturile, diareea, oboseala și predispoziția la infecții.

200 - 300 - Efecte grave cum ar fi hemoragia. 10-35% din populație are risc de deces la 30 de zile de la expunere.

300 - 400 - Distrugerea măduvei și a intestinelor. 50-70% din populație are risc de deces la 30 de zile de la expunere.

400 - 1.000 - Simptome drastice. 60-95% din populație are risc de deces în decurs de 30 de zile de la expunere.

1.000 - 5.000 - simptome drastice. 100% din populație are risc de deces în decurs de 10 zile de la expunere.

Cum sunt afectate anumite organe

Părul

Căderea rapidă a părului începe de la expunerea la radiații la un nivel de 200 rem.

Creierul

Celulele creierului vor fi afectate de la un nivel de radiații de 5.000 rem deoarece acestea nu se reproduc.

Glanda tiroidă

Glanda tiroidă este sensibilă la iod radioactiv. În cantități suficiente, iodul radioactiv poate distruge toată sau o parte a tiroidei. Administrarea de iodură de potasiu poate reduce efectele expunerii.

Sistemul sanguin

Când o persoană este expusă la aproximativ 100 rem radiații, numărul de celule limfocite din sânge va fi redus, lăsând victima mai susceptibilă la infecții. Aceasta este adesea denumită boală ușoară de radiații. Simptomele timpurii ale radiațiilor le imită pe cele ale gripei și pot trece neobservate, cu excepția cazului în care se efectuează o hemogramă. Conform datelor de la Hiroshima și Nagasaki, simptomele pot persista până la 10 ani și pot duce la un risc crescut de leucemie și limfom pe termen lung.

Inima

Expunerea la material radioactiv de la 1.000 până la 5.000 rem ar putea provoca leziuni imediate vaselor de sânge mici și posibil insuficiență cardiacă și deces imediat.

Tract gastrointestinal

Leziunile cauzate de radiații mucoasei tractului intestinal vor cauza greață, vărsături cu sânge și diaree. Acest lucru se întâmplă atunci când expunerea este de 200 rem.

Sistemul reproducător

Deoarece celulele sistemului reproducător se divid rapid, aceste zone ale corpului pot fi deteriorate la niveluri rem de până la 200. Pe termen lung, unele persoane expuse pot deveni sterile.

Războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina a stârnit îngrijorări în privința amenințărilor nucleare, care, deși păreau probleme demult apuse, devin tot mai reale în contextul actual.

Deși Vladimir Putin a invocat posibilitatea de a folosi arme nucleare, există un nivel ridicat de scepticism în această privință. Totuși, Ucraina are două centrale nucleare, la Cernobîl și Zaporojie, unde rușii au bombardat și au preluat controlul.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a anunţat marţi, 8 martie, că nu a mai primit date prin sistemele care monitorizează materialul nuclear la instalaţiile de deşeuri radioactive de la centrala dezafectată de la Cernobîl. Alimentarea cu electricitate a centralei este ”complet” întreruptă, din cauza acţiunilor militare ruse, a anunţat miercuri, 9 martie, operatorul ucrainean Ukrenergo.

Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a îndemnat Rusia la un armistiţiu temporar, pentru ca Ucraina să poată repara o linie electrică ce alimentează centrala nucleară de la Cernobîl şi a avertizat că este posibil să aibă loc ”scurgeri” de radiaţii în cazul în care pana de curent continuă.

”Generatoarele diesel de rezervă au o capacitate de 48 de ore în alimentarea Centralei Nucleare de la Cernobîl. După aceea, sisteme de răcire ale instalaţiei de stocare a combustibilului nuclar uzat se vor opri, ceea ce duce la iminente scurgeri radioactive”, a avertizat într-un mesaj postat pe Twitter Dmitro Kuleba.

Miercuri, 9 martie, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) a transmis că nu există depăşiri ale valorilor normale de radiaţii la Cernobîl şi niciun pericol pentru mediu şi populaţie. Potrivit protocoalelor de securitate, a fost stabilită conectarea la sursa de alimentare de rezervă ce utilizează sistemele diesel mobile.

Pe de altă parte, oficialii occidentali au atras atenția tot în 9 martie asupra riscului ca președintele Rusiei, Vladimir Putin, să ceară folosirea armelor chimice în atacul asupra Kievului.

Putin continuă să primească arme occidentale, în ciuda sancțiunilor. Cum ajung în Rusia
Putin continuă să primească arme occidentale, în ciuda sancțiunilor. Cum ajung în Rusia
În ciuda sancțiunilor impuse Rusiei de Uniunea Europeană și Statele Unite, Putin continuă să primească arme de origine occidentală, dar nu în mod direct. Astfel, cantități semnificative...
"E nebunesc ce se întâmplă". Trump, furios după atacurile Ucrainei asupra Rusiei cu rachete americane ATACMS
"E nebunesc ce se întâmplă". Trump, furios după atacurile Ucrainei asupra Rusiei cu rachete americane ATACMS
Donald Trump, preşedintele ales al Statelor Unite, a criticat joi, 12 decembrie, folosirea de către Ucraina a rachetelor americane ATACMS pentru atacuri în profunzimea teritoriului rus....
#radiatii, #efecte radiatii nucleare, #razboi Ucraina, #bomba nucleara , #Razboi Ucraina
  1. Autorul masacrului de la Belgrad a primit 20 de ani de pușcărie. Ce l-a salvat de închisoarea pe viață
  2. Rolul controalelor aleatorii care se fac încă 6 luni după aderarea completă a României la Schengen. Precizările ministrului de Interne
  3. Putin continuă să primească arme occidentale, în ciuda sancțiunilor. Cum ajung în Rusia
  4. Ce înseamnă dacă vezi un ecuson cu litera B pus pe mașină. Șoferii care vor fi nevoiți să umble cu acest semn rușinos
  5. "E nebunesc ce se întâmplă". Trump, furios după atacurile Ucrainei asupra Rusiei cu rachete americane ATACMS
  6. Rejudecarea torționarilor disidentului Gheorghe Ursu, ”o reparație” în opinia ministrului justiției. "Adevărul despre crimele comunismului trebuie cunoscut"
  7. Explozia de la poligonul din Vâlcea. Un militar a fost externat, restul continuă tratamentele la spitale militare
  8. Dezvoltatorul rachetelor X-69 ce terorizează Ucraina, ucis în regiunea Moscova de serviciile de informații ucrainene FOTO
  9. Rusia pregătește un nou atac hibrid violent. Țara vecină cu România care ar putea să-i cadă victimă
  10. Imagini emoționante cu un prizonier sirian eliberat după 3 luni într-o celulă fără ferestre: "Oh, Doamne, lumină!" VIDEO