Radu Beligan: Ceausescu ma iubea, Elena ma ura de moarte

Marti, 13 Ianuarie 2009, ora 10:02
5962 citiri
Radu Beligan: Ceausescu ma iubea, Elena ma ura de moarte
Foto: Jurnalul National

S-a nascut pentru teatru si acum, la 90 de ani, tot il slujeste. Sustine ca longevitatea sa este datorata iubirii si mai spune ca oamenii sunt nascuti pentru a iubi.

"Dragostea e motorul vietii, dupa parerea mea, adica unde dragoste nu e, nimic nu e, cum spune Biblia", declara, in cadrul unui interviu acordat Jurnalului National. Maestrul i-a vorbit lui Marius Tuca despre "razboiul romano-roman", care "nu mai inceteaza din cauza rapacitatii oamenilor".

"Ceausescu ma iubea", isi aduce aminte marele actor, care, pe de alta parte, afirma ca Elena Ceausescu il "ura de moarte". "Era ceva foarte ciudat", afirma Radu Beligan, care locuieste in acelasi bloc cu "omul de casa" al Ceausestilor, al carui nume il precizeaza.

Actorul isi aduce aminte de perioada copilariei, de tatal sau care s-a dus la directorul teatrului din Iasi, nimeni altul decat Mihail Sadoveanu, in 1907, sa-i ceara sa se urce pe scena macar ca dublura. Atunci cand scriitorul a aruncat cu calimara in el si l-a refuzat, n-a mai vrut sa stie de teatru si a intrat in Caile Ferate Romane.

"Era impiegat-sef la Brad - Brad e o statie finala - si a facut acolo o gradina frumoasa in fata si statea pe un sezlong si se uita de-a lungul liniilor, si eu stiam ca el spune in gand toate monologurile pe care n-avusese ocazia sa le spuna", isi aduce aminte Radu Beligan de tatal sau.

Intrebat cum supravietuieste acum, Radu Beligan ii ofera directorului Jurnalului National un raspuns fermecator: "Am inventat ceva care ma ajuta sa supravietuiesc. Eu m-am mutat de mult in "Beligania". Asta e "Beligania" si aici sunt stapan absolut. Aici nu ma deranjeaza nimeni, nu ma supara nimeni, aici nu intra decat cei mai buni prieteni ai mei, desi multi ar vrea sa intre in "Beligania" - unii fac cerere sa-i primesc...".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#Radu Beligan, #interviu, #Beligania , #teatru