Berceanu: Avem o datorie restanta de 141,5 milioane de euro la Bechtel

Joi, 22 Ianuarie 2009, ora 17:12
1841 citiri
Berceanu: Avem o datorie restanta de 141,5 milioane de euro la Bechtel

Statul roman are o datorie de 141,5 milioane de euro la compania americana Bechtel, restanta din anul 2008, pe care trebuie sa o plateasca imediat ce va fi definitivat bugetul, a anuntat, joi, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu.

"Noi vom trebui sa platim foarte repede, imediat ce bugetul va fi definitivat, 141,5 mil de euro care sunt restante de plata din anul trecut. E cadou de la domnul Orban. Va trebui sa platim cu siguranta si penalitati", a declarat Radu Berceanu.

Totodata, Berceanu a anuntat ca Romania nu mai trebuie sa plateasca banii in avans pentru lucrarile companiei Bechtel, ci, in conformitate cu modificarile aduse recent contractului dintre statul roman si compania americana, "vom lucra cu plati lunare sau pe stadii de lucrari, fara avans".

"Am avut discutii in primul rand despre finalizarea lucrarilor in sectorul Campia Turzii-Cluj (Gilau). Am hotarat sa modificam din modalitatile in care se lucra pana acum. Cel mai importanta este legata de avans, care era de obicei in jur a 150 milioane de euro care trebuia platit la inceputul anului. Anul asta nu se va plati acest avans si vom lucra cu plati lunare sau pe stadii de lucrari fara avans", a explicat Berceanu.

Ministrul Transporturilor a spus ca unul din motivele pentru care s-a renuntat la avans la inceputul anului este strans legat de cursul valutar in contextul in care "anii trecuti schimbul valutar aferent sumei de 150 milioane de euro a creat probleme cursului valutar".

Berceanu a mai anuntat ca "daca" partea romana va realiza un numar de lucruri care fac parte din obligatiile contractuale si "va rezolva problema unor portiuni de teren care au probleme cu exproprierea, cu linii de inalta tensiune si tevi de gaz unde nu s-au finalizat lucrarile si plata continua si corecta a sumelor certificate la plata de catre consultant" vom avea 42 de kilometri de autostrada gata pentru circulatie la inceputul lui noiembrie.

"...la inceputul lui noiembrie vom avea 42 de kilometri gata din acest tronson, care are 52 de km. Sunt multe viaducte, lucrari complicate. Ceilalti zece urmeaza sa fie gata in primele luni ale lui 2010", a adaugat Berceanu.

20% din angajatii Ministerului Transporturilor vor fi concediati

Totodata, Berceanu a anuntat si ca mai mult de 20% din angajatii ministerului urmeaza a fi disponibilizati in perioada urmatoare.

"Consider ca mai mult de 20% din angajati vor fi disponibilizati. Eu spun ca 20% mi se pare prea putin fata de maririle de personal pe care le-am gasit in cadrul ministerului. Eu unul prefer mai putini angajati, dar mai bine platiti", a spus, joi, Radu Berceanu.

Potrivit ministrului Transporturilor, in urma controalelor pe care le-a efectuat pana in prezent a gasit datorii de 600 milioane de euro pe care Mininsterul trebuie sa le plateasca.

Din datoriile de 600 de milioane de euro, 520 de milioane de euro reprezinta facturi efective intrate la plata si inca aproximativ 100 milioane de euro sunt lucrari receptionate, "dar pe care firmele nu le-au facturat pentru a nu plati TVA".

Guvernul a decis reducerea cu 20% a posturilor din administratia centrala, in sedinta Executivului de joi.

Citeste si:
Klaus Iohannis, minim istoric de încredere în rândul românilor. Doar Guvernul și Parlamentul stau mai rău SONDAJ
Klaus Iohannis, minim istoric de încredere în rândul românilor. Doar Guvernul și Parlamentul stau mai rău SONDAJ
Președintele Klaus Iohannis a ajuns la un minim istoric al încrederii în rândul românilor, arată un sondaj publicat luni, 25 octombrie, de către Laboratorul pentru Analiza Războiului...
Elena Udrea nu s-a vaccinat anti-COVID. Avocatul ei susține că a sfătuit-o să nu intre în sala de judecată
Elena Udrea nu s-a vaccinat anti-COVID. Avocatul ei susține că a sfătuit-o să nu intre în sala de judecată
Avocatul Elenei Udrea, Veronel Rădulescu, a spus luni, 25 octombrie, la Curtea de Apel București, unde se judecă unul din termenele dosarului Hidroelectrica, în care este acuzată de luare de...
Sursa: Ziare.com