Berceanu: Nu vom avea niciun kilometru de autostrada in plus in 2009

Duminica, 15 Martie 2009, ora 20:39
3038 citiri
Berceanu: Nu vom avea niciun kilometru de autostrada in plus in 2009

Anul trecut, in campania electorala, se promiteau intre 800 si 1.000 de kilometri de autostrada pe an. Dupa trei luni de guvernare, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, sustine ca nu vom avea niciun kilometru in plus de autostrada pe care sa se poata circula in 2009.

Vestea este cu atat mai proasta cu cat, in ianuarie, reprezentantii Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) sustineau ca anul acesta se vor cheltui patru miliarde de euro pentru construirea de autostrazi.

Anul acesta sunt planificate lucari la tronsoanele de pe Coridorul 4 Pan European Nadlac- Arad- Timisoara-Lugoj- Sibiu, la tronsonul Cernavoda - Constanta, la centura Bucuresti, la Autostrada Bucuresti- Brasov, cu precadere pe sectiunile Bucuresti - Ploiesti si Comarnic- Brasov.

Finalizarea lucrarilor la Arad-Timisoara al tronsonului Nadlac- Lugoj a fost amanata cu un an de zile, pentru 2011. In vara anului trecut, Ministerul Transporturilor dadea drept certa terminarea lucarilor in 2010. Potrivit contractului initial, intre 2010 si 2012 tronsonul ar fi trebuit sa se afle in garantie, dar ministrul Berceanu nu a precizat daca aceasta va fi extinsa cu un an din moment ce lucrarile intarzie. Pentru cei 32 de kilometri de autostrada se vor cheltui in urmatorii ani peste 270 miliaone euro.

Afirmatia oficialului guvernamental vine la doar o zi dupa ce o serie de oficiali din Ministerul Transporturilor au declarat ca pe Autostrada Transilvania se va putea circula de la Brasov la Bors abia in 2025. Daca compania americana Bechtel nu va respecta toate punctele negociate in actualul contract, finalizarea tuturor lucrarilor de constructie ar mai putea intarzia cativa ani.

Prelungirea la nesfarsit a termenului de finalizare pentru Autostrada Transilvania este de inteles daca avem in vedere ca Bechtel prefera sa-si tina angajatii in somaj tehnic decat sa-i scoata pe santier. La sfarsitul acestei saptamani, constructorul american a anuntat ca va prelungi perioada de somaj tehnic cu doua saptamani, pana la sfarsitul lunii martie.

Exista si vesti bune. Ministerul Transporturilor a renegociat o serie de contracte de constructie, impunand penalitati pentru constructor si clauze de reziliere care nu pot fi contestate in instanta.

"In contract sunt prevazute amenzi de 50.000 de lei pe zi, daca nu sunt respectate graficele impuse. Exista si o prevedere de 0.05% din valoarea contractului pentru intarzieri mari si dupa 45 de zile devine posibila rezilierea unilaterala, fara ca firma constructoare sa poata reactiona", a declarat Berceanu, referindu-se la contractul pentru trononul Nadlac-Lugoj.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#Radu Berceanu, #kilometri autostrazi, #Bechtel 2025, #Autostrada Nadlac Lugoj, #Ministerul Transporturilor , #ministrul Transporturilor