Romania, o tara fara prioritati

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 25 Februarie 2009, ora 23:59
4823 citiri
Romania, o tara fara prioritati
Foto: dailyhaha.com

Radu Berceanu: "Anul acesta, guvernul nu are o prioritate la autostrazi". Nu, gresit. Guvernul Romaniei nu a avut niciodata o prioritate la autostrazi. Si, as putea sa pun pariu, nici nu va avea vreodata.

Nici Traian Basescu (de trei ori ministrul transporturilor in patru guverne), nici Miron Mitrea, nici Ludovic Orban, nici Radu Berceanu nu au vazut in autostrazi, in momentul vietii lor in care au fost ministri, o prioritate nationala.

Dintre acestia, doi au fost mai sinceri si au recunoscut ca autostrazile nu sunt o prioritate pentru Romania: Traian Basescu (el a nuantat si a spus ca nici macar nu avem nevoie de asa ceva) si Radu Berceanu. Te intrebi atunci care este prioritatea pentru Romania? Raspunsul vine tot de la Guvern: niciuna.

A declara ca autostrazile nu sunt o prioritate pentru Romania poate lovi si mai departe decat am crede initial. Ii poate deranja nu doar pe romanii care mor de strazile pline de gropi si nesemnalizate din tara, insa ii poate izgoni definitiv si pe cei care se gandeau si planuiau sa investeasca aici.

Sa nu uitam ca mai multi investitori straini au ales, numai anul trecut, alte tari din jurul nostru ca locatii doar pentru ca acolo exista o minima infrastructura a transporturilor. Dar, cu toate acestea, ii vom auzi in continuare pe guvernantii nostri cum planuiesc ce sa faca si ce gauri bugetare sa acopere mai repede cu banii veniti din investitiile externe. Ce naivitate draguta, daca nu ar fi prostie!

Adevarul e ca declaratia lui Berceanu ne-a linistit. Poate ca unii dintre noi, mai slabi de inger si inclinati mai mult spre visare, isi imaginau deja cum vor pleca in concediu facand doar 4-5 pana la granita, nu o zi intreaga asa cum se intampla in prezent. Stati linistiti, nu se va intampla in timpul vietii noastre.

Bechtelul va ramana eterna fata Morgana pentru romani.

Poate ca unii bucuresteni sperau sa ajunga la mare sau la munte in cateva ore, nu intr-o zi intreaga, pierduta in ambuteiaje infinite si crize de nervi fara sfarsit. Sa mai ia si ei o pauza! Sau poate ca tot locuitorii capitalei se rugau la aparitia unei autostrazi care sa inconjoare Bucurestiul si sa le salveze cateva ore bune pierdute zilnic in trafic. Sa isi ia adio si sa inceteze a mai fi naivi.

In schimbul acestora, locuitorii Bucurestiului au parte de proiecte tot mai traznite si mai irealizabile: autostrazi suspendate, telegondole, fantani arteziene uriase si gondole venetiene pe dambovita.

Radu Berceanu ne-a ingropat cu declaratia sa si visele, nu doar masinile in sosele infundate ale tarii.

Oare ar trebuie sa credem Guvernul cand ne spune ca in anul acesta de criza autostrazile nu mai au cum sa reprezinte o prioritate nationala? Ca singura lui grija si prioritate este sa trecem anul cu bine. Pana la urma, ce inseamna a trece anul cu bine pentru ei? A nu pleca dansii de la guvernare, a nu muri noi de foame, a reusi sa plateasca pensiile si salariile bugetarilor in continuare sau ce?

Dar prioritatile unei tari sunt, asa cum sunt si pentru fiecare dintre noi, o chestiune de optiune, de alegere, un lucru ce tine de o decizie politica coerenta.

Sa privim putin in trecut, sa vedem cum au rezolvat strainii problema infrastructurii din transporturi. Majoritatea tarilor din lume s-au apucat de constructia autostrazilor in plina criza economica.

In Germania, constructia celebrului Autobahn a inceput exact in plina criza economica. Ideea unei retele de sosele destinate exclusiv autovehiculelor exista in Germania inca din 1929, adica exact in perioada in care Marea Depresiune si-a aratat coltii in Europa. Prima portiune de autostrada, care lega Cologne de Bonn, a fost finalizata in 1931, iar al doilea tronson, care lega Frankfurt de Darmstadt, in lungime de 35 de km, a fost inaugurat in 1935.

De atunci si pana acum, Germania a reusit sa isi cladeasca cea mai performanta si mai bine pusa la punct retea de autostrazi din lume, care se intinde pe mai mult de 10.000 de kilometri.

Franta este un alt bun exemplu. Dupa cel de-al doilea razboi mondial, Franta a inceput sa isi construisca reteaua de autostrazi, cu ochii la vecinii lor germani, in plina perioada de reconstructie nationala. Statul francez, insa, nu s-au impotmolit in faptul ca nu are bani pentru autostrazi, ci a concesionat constructia lor. In prezent, Franta are peste 8000 de kilometri de autostrada, care sunt printre cel mai bine intretinuti din Europa.

Si Statele Unite ale Americii au reusit ca dupa cel de-al doilea razboi mondial sa isi finalizeze structura nationala de autostrazi. Pana in 1953, fiecare stat al Americii era conectat la o autostrada nationala.

In aceste conditii, cand vor intelege si guvernantii nostri ca autostrazile sunt o chestiune care nici macar nu ar trebui pusa in discutie. Ea ar trebui sa fie o prioritate nationala indiferent de culoarea Guvernului, indiferent de situatia economica prin care trece tara. In rest, resursele si modalitatile de constructie a autostrazilor pot fi discutate si dezbatute.

Cand si care guvernanti vor intelege ca fara autostrazi Romania nu va iesi niciodata din atmosfera medievala in care se zbate de o viata? Cand vom intelege cu totii ca fara autostrazi nu putem nici macar emite pretentii de a dezvolta turismul. Fara autostrazi nu vom avea niciodata sanse sa atregem marii investitori ai lumii.

Romania este si va ramane o tara rupta de lume si de civilizatia Europei.

Sosele noastre raman in continuare infernul in care ne vom pierde ore, zile si ani din viata in ambuteiaje interminabile. Pe aceleasi drumuri aglomerate ne vom risca de fiecare data viata, caci gropile, aglomeratia, graba si nervii soferilor din trafic se vor intoarce toate impotriva noastra si numai a noastra.

In schimb, ei - politicienii, cei care nu considera autostrazile o prioritate, vor goni mereu pe sosele insotiti si flancati de zeci de masini de teren cu girofaruri. Iar noi ne vom retrage de fiecare data din fata lor, docili si ascultatori, pe marginea drumului. In fond, ei sunt cei care ne stabilesc prioritatile si, mai ales, cine are prioritate.

Iulian Leca

Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat miercuri, 24 aprilie, la Tulcea, că TAROM va primi până la finele lunii ajutor din partea Comisiei Europene şi apoi va intra într-o...
Veste mare pentru turismul românesc: Nouă autostradă pe care se va putea ajunge mai ușor pe litoral FOTO
Veste mare pentru turismul românesc: Nouă autostradă pe care se va putea ajunge mai ușor pe litoral FOTO
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu a anunțat că CNAIR a trimis marți, 23 aprilie, la Agenția Națională pentru Achiziții Publice, documentaţia de atribuire a contractului pentru...
#autostrazi, #prioritati, #Guvernul Romaniei, #Ministrul Transporturilor, #Radu Berceanu, #autobahn , #ministrul Transporturilor