Berceanu, despre proteste, greselile PDL, Voiculescu si premierul tehnocrat - Interviu

Vineri, 20 Ianuarie 2012, ora 21:08
11299 citiri
Berceanu, despre proteste, greselile PDL, Voiculescu si premierul tehnocrat - Interviu
Foto: Adevarul

Senatorul PDL Radu Berceanu considera ca PDL a gestionat prost actuala criza politica. El crede ca un guvern de tehnocrati nu reprezinta nici pe departe o solutie, iar o contramanifestatie a PDL de 10.000 de oameni, perfect posibila, ar fi "o chestie puerila".

Intr-un interviu acordat Ziare.com, senatorul democrat-liberal afirma ca protestele au fost declansate de "o stare de nemultumire pe care nu o ascundea nimeni si o stia absolut toata lumea", revendicarile fiind numeroase, multe justificate, dar de neindeplinit din lipsa de bani.

Berceanu explica numarul mic de protestatari prin faptul ca multi oameni au devenit mai rationali si vad ce se intampla in alte tari europene, intelegand ca problemele nu se rezolva in strada.

In opinia sa, PDL a gestionat prost criza. "In primul rand prin taceri inexplicabile, apoi prin explicatii cu totul si cu totul nepotrivite scrise pe bloguri", explica el, criticand faptul ca nimeni din conducerea PDL nu a iesit public sa se delimiteze ferm de acestea.

Senatorul PDL dezvaluie ca in sedinta Birourilor Permanente reunite in care s-a discutat organizarea unei sesiuni extraordinare Dan Voiculescu "tot incerca sa gaseasca o formula prin care sa iasa din sala toata Opozitia". Reprezentantii Puterii nu s-au lasat atrasi in capcana, votand "in unanimitate" ambele variante propuse de Opozitie, doar pentru ca disputele sa revina din strada in Parlament, cu toate ca sesiunea "e si in afara regulamentului si in afara Constitutiei" si putea fi oprita "cu cea mai mare usurinta".

Radu Berceanu nu crede in solutia "guvern de tehnocrati", reamintind ca a facut parte din cel condus de Mugur Isarescu. "Are cineva imediat bani, solutii, ce? Ce face guvernul remaniat sau de tehnocrati?", intreaba Berceanu, comentand ca singurul efect ar fi ca premierul tehnocrat, Mugur Isarescu sau altul, ar fi "un fel de Sfantul Duh care pluteste pe deasupra problemelor" si ar avea o imagine din ce in ce mai buna.

In schimb, politicienii care au guvernat pana acum ar fi acuzati pe nedrept ca au stricat tot. "Un guvern propune modificari de legi care vor avea efecte anul celalalt, peste 3-5 luni, mai ales ca bugetele, ca de la bani pleaca toate, nu se pot modifica si chiar daca le modifica, trebuie sa mai fie banii, nu e vorba numai de regula, regula stabileste cum se cheltuiesc niste bani care exista. Sigur, se pot opri investitiile si toti banii sa se dea la pensii, ca e an electoral".

Radu Berceanu, care nu mai face parte din conducerea PDL dupa alegerile din luna mai, spune ca nu le poate oferi solutii colegilor sai aflati acum in forul decizional al partidului dupa "manevrele si aranjamentele" de la Congres. "Nu, nu sunt niciun fel de tensiuni, eu m-am dus cu tot dragul, dar le-am spus 'Nu ati vrut voi sa fiti sefi? Nu sunteti vicepresedinti, primvicepresedinti, secretari?", a comentat situatia actuala fostul vicepresedinte PDL, spunand ca nu este corect ca cei din vechea conducere sa fie consultati numai cand sunt probleme, iar dupa aceea sa li se "dea cu flit".

Cat priveste protestele de strada, Radu Berceanu crede ca ele vor mai continua cel putin pana dupa sesiunea extraordinara a parlamentului si ca, desi nu i-ar fi deloc greu PDL-ului sa scoata si el 10.000 de oameni la miting, ca USL, asta ar fi o chestiune "puerila", care nu ar duce decat la organizarea de contramanifestatii la manifestatii si tot asa.

Ce parere aveti despre proteste, cat sunt de justificate, cat sunt de spontane si cat sunt de alimentate politic?

Spre deosebire de altii, eu am trait din interior si din plin toate protestele de dupa 1989 incoace, si in mai '90...Cel putin in '99, cand s-a incheiat Pacea de la Cozia, eram ministru al Industriilor si Comertului si am inchis niste mine. Eu cu protestele nu mai sunt la prima impresie, sunt, intr-un fel, mai detasat.

Eu cred ca exista oricum o stare de nemultumire pe care nu o ascundea nimeni si o stia absolut toata lumea. Sunt aceste probleme economice, globale, dar care pe fiecare il afecteaza personal. Multi oameni au o situatie foarte, foarte grea, ei nu mai stau sa se gandeasca ca poate prin alte parti a fost mai rau sau ca, totusi, lucrurile s-au tinut in mana si ca au fost niste masuri necesare. Fiecare se gandeste la el, la el si la familia lui.

Pana la urma, o astfel de situatie, mai devreme sau mai tarziu, izbucneste intr-un fel, cu o eventuala scanteie care poate sa fie de la cine ce stie meci de fotbal sau de la altceva. De data asta a fost de la Arafat, dar s-a vazut ca nu avea neaparat vreo legatura.

Din acest motiv si cererile sunt atat de diverse, e un spectru aproape generalizat. La Craiova, de exemplu, suporterii, care formeaza nucleul cel mai dur al zecilor sau celor 100 si ceva de demonstranti, au revendicari legate de revenirea echipei de fotbal in Divizia A sau scandeaza impotriva lui Mitica Dragomir si a lui Mircea Sandu. Studentii cu ale lor, pensionarii, disponibilizatii din politie si din armata, care au si niste asociatii...Sunt 20 de la aia, 30 de la ceilalti, 15 de la astia...

De ce au iesit atat de putini oameni in strada cata vreme nemultumirea este generala?

Sunt atat de putini pentru ca majoritatea celor care au aceleasi probleme cu cei care sunt in strada isi dau seama ca ele nu se pot rezolva asa. Multi poate sunt mai rationali, sau mai comozi daca nu mai rationali, si spun: "Sa zicem ca pana la urma, printr-o prelungire si o presiune din asta, o sa se rezolve ceva din revendicari. Si? Mai departe? Vine cine? Si ce face?"

Lumea a inceput sa fie cu o vedere mai de ansamblu. Chiar daca nu cunosc situatia in amanuntime, au vazut si ei ce se intampla in Ungaria, au vazut ca Portugalia are rating de tara mai slab decat Romania, iar pana acum era, alaturi de Italia si Spania, o tinta unde sa se duca romanii sa munceasca.

Au inceput sa isi mai dea seama ca nu toate lucrurile care sunt la suprafata si la prima impresie sunt cu adevarat reale. De aceea sunt unii mai reticenti.

Mai sunt si unii care au fost o data la protest ca sa vada cam despre ce e vorba, ce fac aia acolo, ce striga, ce se intampla, si care a doua oara nu se mai duc, spun ca s-au lamurit, nu e ceva care sa aiba vreo finalitate, vreo coerenta, ceva care ar trebui sustinut ca sa aiba un succes.

E adevarat, la Craiova mai sunt mici nuclee, de exemplu din revolutionari, dar nu din cei care au fost cu mine in 22 Decembrie, ca pe aia ii stiu eu mai bine decat toata lumea, sunt dintre "marii revolutionari" care au hotarat sa se faca revolutionari prin '94-'95, cand au vazut ca se dau certificate si alte lucruri. Sunt si cativa care au fost la Revolutie, dar restul sunt din cei care stateau acasa si cer sa li se dea inapoi indemnizatia si restul, ceea ce nu mi se pare corect, eu nu cred ca in 22 Decembrie cineva a iesit si s-a expus ca sa ia dupa aia nu stiu ce indemnizatie. In afara de cateva nuclee de tipul asta, de 10-15, restul se schimba, mai vin unii, mai vin altii, cam asta se intampla.

Ce merita revolutionarii care se iau la palme in Cimitirul Eroilor? - Dezbatere Ziare.com

Cum apreciati ca a gestionat PDL, Puterea in general, aceasta criza politica?

Prost.

De ce? Ce greseli a facut?

Mai multe. In primul rand prin taceri inexplicabile, apoi prin explicatii cu totul si cu totul nepotrivite, din cand in cand. E adevarat ca multe dintre ele au fost personale, ale senatorului Urban, ale ministrului Baconschi, dar partidul trebuia sa iasa si sa spuna: "O fi spus ce o fi spus pe blog, dar in niciun caz aceea nu e pozitia partidului, ele se stabilesc in niste intalniri in care se voteaza si se analizeaza".

Urban: Suntem niste viermi care-si merita soarta, ca ne lasam indusi in eroare de Antene

Baconschi, despre "Romania care munceste" si "mahalaua violenta si inepta"

Acuma toata lumea scrie cate ceva pe blog, dar asta nu inseamna ca aia e pozitia PDL. Dar, din pacate, nu a iesit nimeni sa spuna: "E o pozitie personala, nu aveti decat sa va duceti sa il intrebati pe respectivul de ce a scris nu stiu ce, pozitia PDL e asta..."

Noi am avut o sedinta a Colegiului Director in care s-au luat niste decizii, sa deschidem toate caile de dialog cu cine are ceva de dialogat, ca dovada ca in unanimitate am mers pe ideea sa se faca sesiunea extraordinara a Parlamentului, desi e si in afara regulamentului si in afara Constitutiei. Puteam sa o oprim, sa o respingem, cu cea mai mare usurinta.

De altfel, in Birourile Permanente reunite am si spus asta la inceput, dar am zis ca decat sa fie in strada niste lucruri, mai bine sa fie in Parlament, ca de aia e parlament, sa se parlamenteze si ca sa fie un for de dezbatere.

Cum de s-a ajuns la un consens in privinta sesiunii extraordinare a Parlamentului?

Ei au cerut si 23 si 24 ianuarie, nu noi, spun asta pentru ca am vazut pe la niste televiziuni niste ciudatenii. Mircea Dusa a luat primul cuvantul si a spus "Noi vrem pe 23, ca pe 24 sunt altele". Am spus, vreti intr-o singura zi? Da. Bun, dar nu credem ca se poate face o sesiune extraordinara, adica parlamentul sa fie convocat, dar sa nu facem nimic de 24 Ianuarie, ca toata lumea o sa ne critice. Facem dezbaterea cum vreti, dar inainte sau dupa, trebuie sa marcam chestia asta.

Dupa aia tot ei au zis, vrem doua zile, una cu dezbateri, cealalta separat. Bun, am zis, vreti sa veniti la prima si sa faceti tot scandalul, ca nu cred ca se asteapta nimeni la altceva, si dupa aia sa ziceti "Noi nu mai venim ca ne-am dus la Iasi, la Alba Iulia", si sa ducem totul in derizoriu. Am zis "Ok, faceti-o si p'asta".

Mi s-a parut absolut mincinos, absolut reprobabil, ca discutiile in interior sa fie cum au fost si cand ma uit dupa aia la televizor sa constat ca eu am fost la alta sedinta probabil, ca in aia in care am fost eu lucrurile au stat cu totul altfel.

Mai ales ca s-a votat cu unanimitate, nu poti sa iesi afara si sa spui altceva, chiar daca esti Puiu Hasotti, sau altcineva, Dan Voiculescu, sau...

Ca Voiculescu tot incerca sa gaseasca o formula prin care sa iasa din sala toata Opozitia. "Dom'le, daca nu vreti sa discutati asa cum vrem noi, plecam!". Stai domnule putin, ca eu sunt de 21 de ani in parlamentul asta si mi s-a spus aici, la masa asta, direct, "Bai, baieti, cand veti avea voi majoritatea in BPN o sa decideti, acum decidem noi!" S-a spus si in plen: "Voi vreti, dar supunem la vot si, pentru ca avem majoritatea, facem cum credem noi".

Noi nu vrem asa ceva, am stat de vorba, dar pe urma ei ies afara si spun: "Majoritatea, cu aroganta caracteristica..". Daca era cu aroganta sau cu nu stiu ce, nu veneam la BPN si veneati voi, 7-8 cati sunteti, nu aveati majoritate, constatati ca nu puteti sa faceti nimic si plecati acasa.

Am venit, unii chemati cu mare agitatie din strainatate, am votat in unanimitate sa fie sesiune extraordinara. Am votat in unanimitate sa fie in doua zile sau sa fie intr-o zi, cum ati vrut voi, ca intai am votat in unanimitate intr-o zi, dupa aia ati vrut in doua zile, si am votat in unanimitate din nou. Ce mai vreti?

Eu imi dau seama ca si Opozitia e Opozitie, si noi cand eram in Opozitie faceam niste chestiuni asemanatoare, ma gandesc.

Ce solutii credeti ca ar fi cele mai bune pentru calmarea situatiei? S-a vorbit despre remanierea guvernului, despre guvern de tehnocrati, despre alegeri anticipate, despre suspendarea presedintelui.

Toate lucrurile astea sunt asa: tragem cu pusca intr-o parte si ne asteptam sa cada o pasare care e in spatele nostru. Adica zicem de toate revendicarile, incepand de la Universitatea Craiova si terminand cu pensiile si indemnizatiile revolutionarilor, dar dupa aia solutia este remanierea Guvernului? Si daca se remaniaza guvernul se modifica problema pensiilor? Are cineva imediat bani, solutii, ce? Ce face guvernul remaniat sau de tehnocrati?

Eu am trait figura cu guvernul de tehnocrati Mugur Isarescu, eram in guvern, tot anul ala. Tot un an, tot cu alegeri la sfarsit. Si ce, in afara de faptul ca tehnocratul respectiv, care acum va fi nu stiu cine si atunci era Mugur Isarescu, sau poate acum o sa fie tot Mugur Isarescu, vine "ca o floare, ca un crin", tot ce e bun face el, tot ce e rau e dinainte, de la politicienii care au stricat?

Eventual el are o imagine buna, din ce in ce mai buna, si pare un fel de Sfantul Duh care pluteste pe deasupra problemelor, eventual ii vine si ideea sa candideze cum a candidat atunci. CDR s-a dus, a disparut tocmai din acest motiv, si ce? In anul ala s-au rezolvat problemele? Nu, pentru ca un guvern nu face decat lucruri care sunt pregatite cel putin de un an, nu are cum sa faca brusc ceva. Tot ce face un guvern sunt lucruri stabilite de anul trecut si care se pun in practica si apar rezultate bune sau rele.

Un guvern propune modificari de legi care vor avea efecte anul celalalt, peste 3-5 luni, mai ales ca bugetele, ca de la bani pleaca toate, nu se pot modifica si chiar daca le modifica, trebuie sa mai fie banii, nu e vorba numai de regula, regula stabileste cum se cheltuiesc niste bani care exista. Sigur, se pot opri investitiile si toti banii sa se dea la pensii, ca e an electoral.

Dar nu credeti ca macar o remaniere ar fi totusi un castig de imagine pentru PDL? Altfel spus, credeti ca "strada" si Opozitia nu vor obtine nimic pana la urma?

Sa stiti ca eu am avut negocieri cu sindicatele, zeci. Dupa ce era asa o infortosare extraordinara, gen "va rupem in mii de bucati", stateam de vorba cu liderii o zi, doua, cu socoteli, cu argumente, si la sfarsit ziceau "nu va suparati, nu putem sa iesim de aici chiar fara nimic".

In primul rand, eu de prima data le spuneam "de acord, veniti 16 lideri, dar cu presa de fata, noi cu argumentele noastre, voi cu ale voastre". Niciodata nu au vrut! Niciodata! La toti le-am propus.

Pe urma, le spuneam: "Ce sunteti de meserie?" "Inginer minier". "Bravo, va numesc director sau secretar de stat, poftiti! Aratati-ne cum se face chestia asta din teren, ca din tribuna stie toata lumea ca ala trebuia sa ii dea pasa lui ala si el sa dea cu capul, dar din teren e mai greu. Veniti incoace! Aveti tot sectorul la dispozitie, luati deciziile, faceti proiectele si eu le semnez. De ce sa nu conduceti treaba si sa stati pe margine?" Si acum e tot de genul asta.

Atunci, in aceste conditii, care ar fi solutiile cele mai bune in opinia dumneavoastra, tocmai pentru ca aveti aceasta experienta bogata?

Eu unul nu stiu, nu mai fac parte din conducere. Si desi acum m-au chemat repede, repede, le-am spus: "Bai baieti, stati un pic, dar cand ati votat in Congres si cand ati facut toate manevrele si aranjamentele pe care le-ati facut, nu v-ati gandit ca s-ar putea sa va trebuiasca unul din asta care sa va mai povesteasca cum a fost una, cum a fost ailalta, ce-i cu aia, ce-i cu ailalta? Faceti voi! Luati decizii! Ati vrut sa fiti sefi, tineretul!

Confirmati indirect faptul ca in PDL ar exista tensiuni?

Nu, nu sunt niciun fel de tensiuni, eu m-am dus cu tot dragul, dar le-am spus "Nu ati vrut voi sa fiti sefi? Nu sunteti vicepresedinti, primvicepresedinti, secretari, nu stiu ce? Nu ati vrut? Care sunt solutiile?" Nu se poate asa, nu e in regula. Voi ati vrut sa fiti sefi, dar cand e o chestie mai grea, cu probleme, ii chemam pe aia sa isi sparga capul, dupa care le spunem "Hai, gata, flit, plecati de aici!". Nu se poate.

In concluzie ce credeti ca va urma? Va urma sesiunea extraordinara in care se vor sustine tot felul de discursuri si...?

Dupa sesiunea extraordinara, indiferent ce se va spune pe acolo, pentru cei din strada, indiferent unde sunt, nu va avea niciun efect, nu va fi nicio legatura. Orice s-ar spune in Parlament.

Deci credeti ca se mai ramane in strada.

Da. Cel putin pana marti vor mai ramane, v-am spus sunt in schimburi, nu sunt aceiasi, vin, pleaca. Si or sa mai aiba grija PSD si PNL sa ii mai aduca, intr-un fel sau altul, mai mascati, sa fie pe acolo.

Dar ce credeti ca PDL nu poate sa adune 10.000 de oameni sa faca o manifestatie? Vai de mine! Eu, care nu mai sunt in conducere, daca ma apuc sa dau telefoane va garantez ca adun.

Dar nu foloseste la nimic in primul rand pentru ca intram pe o escalada, faci manifestatie la o contramanifestatie a manifestatiei pe care au facut-o ceilalti si asa mai departe. Unii se strang intr-o parte a Bucurestiului, racnesc acolo, si bineinteles ca ii aduc pe ai lor in fata, cum a facut PSD si PNL, si aplauda in extaz, ailalti in partea cealalta ii aplauda pe ai lor, daca cumva ar schimba, i-ar huidui aia pe ceilalti si invers, eventual dupa aia se duc toti prin Piata Universitatii si se amesteca printre lume, ca sa incerce sa intoarca totul intr-o directie sau in alta... E o chestie puerila. Cat despre ce trebuie facut mai vorbim dupa ziua de marti.

Jurnalistă BBC: "Nu am întâlnit pe nimeni în Bucureşti, în afara echipei lui Georgescu, care să recunoască că l-a votat"
Jurnalistă BBC: "Nu am întâlnit pe nimeni în Bucureşti, în afara echipei lui Georgescu, care să recunoască că l-a votat"
Rusia jubilează că este văzută atât de puternică încât poate destabiliza alegerile din România, iar până la reluarea alegerilor în primăvară se pot întâmpla multe, notează...
Trump Jr și Andrew Tate, de partea lui Călin Georgescu. Un propagandist american, plătit de Rusia, cere Armatei să preia puterea în România
Trump Jr și Andrew Tate, de partea lui Călin Georgescu. Un propagandist american, plătit de Rusia, cere Armatei să preia puterea în România
Anularea alegerilor prezidențiale a provocat un val de reacții, atât de sprijin pentru România, cât și de criticare și contestare a hotărârii. Curtea Constituţională a decis vineri...
#Radu Berceanu proteste, #Radu Berceanu conducere PDL, #Berceanu Boc, #Berceanu guvern tehnocrati , #PDL
  1. Jurnalistă BBC: "Nu am întâlnit pe nimeni în Bucureşti, în afara echipei lui Georgescu, care să recunoască că l-a votat"
  2. Trump Jr și Andrew Tate, de partea lui Călin Georgescu. Un propagandist american, plătit de Rusia, cere Armatei să preia puterea în România
  3. Reacția Departamentului de Stat SUA la anularea alegerilor: "Românii trebuie să aibă încredere că sunt lipsite de influenţe străine răuvoitoare"
  4. De ce s-a sfărâmat mitul prezenței crescute la vot care salvează democrația. Politolog: „În anumite contexte, prezența ne costă”
  5. Noul „fenomen” Georgescu: Politicienii, în febra TikTok. Cele mai inedite apariții: Unii stau în cap, alții fac glume sau trenduri. „Ăsta își face campanie după alegeri” VIDEO
  6. Chiar înaintea deciziei CCR privind anularea alegerilor, un ziar rusesc anunța că în România „se pregătește un Maidan”
  7. CCR confirmă că Georgescu a încălcat legislația privind finanțarea campaniei electorale
  8. Călin Georgescu revine cu precizări pe rețelele sociale: ”Decizia de a continua votul aparține doar BEC și AEP!”
  9. CCR confirmă că Iohannis rămâne șef al statului până la depunerea jurământului de către preşedintele nou-ales
  10. Sediul PSD Prahova a fost vandalizat: Inscripții obscene pe clădire, un geam spart cu toporul