Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Berceanu, pretext de disputa intre PSD si PD-L

Marti, 21 Aprilie 2009, ora 21:51
2120 citiri
Berceanu, pretext de disputa intre PSD si PD-L

Deputatii PSD si cei ai PDL s-au certat pe tema prezentei ministrului Radu Berceanu in plenul Camerei, la dezbaterea unei OUG emise de Guvernul Tariceanu.

Lucrarile au fost sistate dupa ce presedintele Camerei, Roberta Anastase, a decis, fara a supune la vot, retrimiterea la comisie a proiectului.

Disputele au fost declansate de prezenta, in plenul Camerei, a ministrului Transporturilor Radu Berceanu, care a criticat o Ordonanta de urgenta aflata pe ordinea de zi, privind transmiterea unui teren din administrarea Institutului National de Cercetare- Dezvoltare pentru Cartof si Sfecla-de-Zahar Brasov in cea a Consiliului Judetean Brasov, pentru construirea Aeroportului International Brasov- Ghimbav.

Democrat-liberalul a sustinut, de la tribuna Camerei, ca proiectul aeroportului Brasov, sprijinit de Consiliul Judetean, ridica semne de intrebare in privinta dimensiunilor sale. Potrivit lui Berceanu, aeroportul nu ar avea traficul necesar pentru a fi o investitie de succes.

"N-are de unde sa existe traficul necesar. Acolo probabil vor ateriza avioane mici cu turisti si materii prime pentru industria din jurul Brasovului", a anticipat Berceanu " Cine va suporta consecintele, pentru ca aeroportul nu va avea trafic?", a sustinut ministrul.

Berceanu si-a declarat in schimb sprijinul pentru un alt proiect de construire a unui aeroport in Brasov, sustinut si de primarul orasului, democrat-liberalul George Scripcaru.

"Exista un proiect ce nu are nevoie de nicio suprafata noua de teren, ce prevede o pista de 1.500 m sau 1.800 m si care poate fi realizat pe terenurile apartinand intreprinderii de avioane Ghimbav si Aeroclubului, ce sunt alaturate", a sustinut ministrul. "Este o chestiune politica, nu de aviatie.

Un proiect este sustinut de primarul Brasovului, cu terenul existent si amplasamentul existent ce nu necesita astfel de transferuri, celalalt - de presedintele Consiliului Judetean", a aratat pedelistul.

Berceanu a mai spus ca Ministerul Transporturilor nu sustine Ordonanta privind transferul de terenuri pentru construirea aeroportului de la Brasov, aratand ca "nu exista nici cel mai mic element ca un astfel de aeroport ar folosi la ceva din punct de vedere aeronautic".

Ministrul a sustinut ca aceste terenuri, aflate in administratia institutelor de cercetare agricole, constituie o foarte mare tentatie pentru a fi transformate in altceva, de regula investitii imobiliare. "De exemplu, terenul din Baneasa, care a constituit o foarte mare tentatie sa se realizeze cu totul altceva acolo", a acuzat Berceanu.

In replica, deputatul PNL Relu Fenechiu a declarat ca democrat-liberalul, pe vremea cand era ministru al Transporturilor in Guvernul Tariceanu, "a pus cu de la el putere o cursa Bucuresti- Craiova, pe care mergea numai dumnealui cu avionul". "In noul mandat, schimba traseul unei autostrazi de la Bucuresti la Craiova si ne spune ca nu este nevoie de aeroport la Brasov", l-a ironizat liberalul pe Berceanu.

La randul sau, viceliderul deputatilor PSD, Aura Vasile, a criticat dur prezenta ministrului Berceanu in Parlament la dezbaterea acestei OUG, sustinand ca daca nu este semnatar al unui proiect, nu poate sa vina in fata Legislativului si sa "traga parlamentarii de urechi". De aceeasi parere a fost si viceliderul deputatilor PNL, Eugen Nicolaescu: "Sa-l apostrofati pe Berceanu, pentru ca n-avea dreptul sa vorbeasca. In ce calitate a venit?", s-a intrebat liberalul.

Democrat-liberalul Ioan Oltean a sustinut ca Berceanu a vorbit in numele Guvernului si a exprimat un punct de vedere al Executivului, din care face parte si PSD. La randul sau, ministrul pentru IMM, social-democratul Constantin Nita a atras atentia ca Guvernul a dat aviz pozitiv in vederea adoptarii Ordonantei. "Nu puteti spune ca Guvernul Boc nu a fost de acord cu acest proiect", a subliniat ministrul.

Liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a intervenit in dezbateri aratand ca a discutat cu premierul Emil Boc la telefon si ca seful Executivului i-a spus ca exista un nou punct de vedere al Guvernului, care recomanda respingerea ordonantei in Parlament. "A fost discutat un alt punct de vedere, de respingere a ordonantei. De ce nu a aparut si in scris nu este problema mea. Guvernul are acum un aviz negativ", a precizat Toader.

Afirmatia democrat-liberalului a contrariat-o pe Aura Vasile, care a aratat ca procedurile vin dinspre Parlament catre Executiv, si nu invers. "Domnule Toader, nu stiu de cand primul-ministru da dispozitii Parlamentului. Noi l-am votat pe prim-ministru si pe fiecare ministru in parte. Nu puteti sa ne spuneti noua ce trebuie sa facem pentru ca ati vorbit la telefon cu premierul", a spus pesedista.

Liberalul Mihai Voicu a precizat, la randul sau, ca singura varianta pe care o are Guvernul, daca nu mai doreste sa sustina ordonanta, este sa emita o noua Ordonanta de abrogare a actului normativ in cauza.

Democrat-liberalul Valeriu Tabara a aratat ca proiectul de adoptare a Ordonantei nu a fost votat de Legislativ pentru ca actul normativ contine date nereale si diferente de masuratori de 110 ha. "Aceasta OUG nu face decat sa acopere o chestiune care nu e bine facuta, care nu e legala"a explicat Tabara.

Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
#Radu Berceanu, #PSD, #PDL, #pretext disputa , #PDL