Fostul vicepresedinte PDL si ministru al Transporturilor Radu Berceanu a comentat scandalul ruperii USL afirmand ca era normal ca intre PSD si PNL sa apara disensiuni, dar nu din cauza unui "personaj" ca Sorin Rosca Stanescu.
Intrebat de Ziare.com daca, in opinia sa, ruperea USL este premeditata, avand scopul ca PSD sa devina liderul Puterii si PNL al Opozitiei, Radu Berceanu a contrazis aceasta teorie si a avut propria sa explicatie.
"Nu e un scenariu, ii cunosc pe toti. In general, toate certurile pornesc de la bani, de la interese. Cand erau in Opozitie, nu aveau subiect de cearta, ba dimpotriva, aveau permanent un adeziv care ii lipea din ce in ce mai tare - isi doreau sa ajunga la putere si isi dadeau seama ca numai impreuna aveau o sansa.
Ajungand la putere, au aparut si subiecte de cearta, si anume ce sa imparta: functii, limite de influenta si asa mai departe. Fiecare incearca sa se intinda mai mult decat e intelegerea initiala si sigur ca asta isca imediat discutii si scandaluri.
Mai sunt si tot felul de promisiuni de genul 'Cand vom fi la putere, vom face si vom drege'. Cand se fac, se fac usor, dar cand ajungi sa le aplici, vezi ca mai apar tot felul de alte lucruri. Asa s-a intamplat si cand am fost noi la guvernare cu PSD si cand am fost la guvernare cu PNL. E greu. O astfel de intelegere se aplica cu sute de oameni in Parlament si cu mii de oameni in teritoriu, care, fiecare dintre ei, mai toarna cate o picatura de gaz pe foc, cate un interes de-al lui din comuna cutare sau din orasul cutare sau de la comisia cutare din Parlament.
Incet, incet lucrurile se acumuleaza si, de obicei, cand se acutizeaza problema, nimeni nu mai stie cum a inceput si de la ce s-au luat la cearta", a declarat fostul senator PDL, care a parasit politica activa anul trecut.
Ruperea USL, un scenariu care se aplica potrivit graficelor - sociolog
De data aceasta, pretextul pare sa fie Sorin Rosca Stanescu, despre care Radu Berceanu a declarat ca are o parere "execrabila".
"Sorin Rosca Stanescu este un personaj, in afara de faptul ca, sa zicem, provine din presa, desi el provine din Securitate. El provine din patronatul de presa si are impresia ca poate sa faca de toate", a completat democrat-liberalul.
Intrebat daca Rosca Stanescu isi permite sa faca anumite lucruri pentru ca ar avea dosare despre anumiti politicieni, asa cum se speculeaza, Radu Berceanu a raspuns razand ca "astea sunt toate povesti de securist batran".
"Dar sa stiti ca prosti ar fi, o spun cat se poate de direct, mai ales ca nefiind implicat putin imi pasa, prosti ar fi si astia de la PSD si aia de la PNL sa se certe din pricina unei jivine de tipul Sorin Rosca Stanescu", a adaugat Radu Berceanu.
Mai bine sef pe o barca prapadita, decat adjunct pe un transatlantic
Radu Berceanu a fost extrem de critic si la adresa noilor formatiuni politice aparute in Opozitie.
Intrebat ce parere are despre faramitarea dreptei, destul de comentata in ultimul timp, democrat-liberalul a negat din start ca ar fi vorba despre asa ceva.
"Sa stiti ca nu dreapta e faramitata si stanga unita, asta e o poveste. Aici e vorba de Putere si Opozitie, nu de stanga si dreapta. Nu sunt deloc chestiuni ideologice. Guvernarea trebuie sa ia de multe ori masurile necesare si unele sunt mai de dreapta, altele mai de stanga, dar ele trebuie sa fie luate in conformitate cu ce se intampla in perioada aia in tara si nu numai in tara, pe plan financiar mondial.
Toata lumea ne influenteaza, de la FMI pana la UE, ca urmare, majoritatea sunt mai mult reactii, nu sunt politici ale Guvernului Romaniei, care o fi el. Nu, in general sunt reactii. Daca am fi fost o tara bogata, cu un alt standard, cu alte posibilitati, am fi putut sa ne facem noi planuri, asa, in general, ni le fac altii", a afirmat acesta.
Revenind la noile formatiuni politice care au rasarit pe partea dreapta a esichierului politic, Radu Berceanu a avut o replica plina de ironie: "Rasar pentru ca la noi, de 23 de ani, sunt foarte multi liderasi care nu se uita bine in oglinda si nici in sondaje si li se pare ca sunt mult mai lideri decat sunt si ca nu mai incap intr-o structura existenta".
"Lor le trebuie o structura a lor, in care, bineinteles, ca facand-o ei, or sa fie si sefi dupa formula 'Mai bine sa fiu sef pe o barca prapadita care abia trece Dunarea, decat sa fiu adjunct pe un transatlantic'. Dar bineinteles ca alegatorii nu reactioneaza cum viseaza ei si raman pe la 2-3% si se tot zbat pe acolo.
Un partid e o chestie complicata, inseamna structuri in teritoriu, ani de zile... E foarte dificil, e o operatiune de cicluri electorale, iar ei vor ceva in cateva luni. Nu fac altceva decat sa risipeasca niste resurse si niste forte care ar putea fi folosite la ceva mai bun", a adaugat Radu Berceanu.
De altfel, acesta nu s-a ferit sa lanseze un atac direct. "Eu am avut, imediat dupa ce a picat Guvernul care i-a purtat numele, o discutie cu Mihai Razvan Ungureanu. M-a intrebat ce cred ca ar trebui sa faca si eu i-am zis: 'Te inscrii in PDL, ai toate sansele sa ajungi chiar si seful PDL (si chiar avea!), mai ales ca PDL ti-a intins o mana". O mana in care era un mandat de prim-ministru, nu era o mana goala! El a inteles si si-a facut partidul Flacara Rosie Avantul Prabusirea.
Lipsa unui candidat al PDL ii amplifica sansele lui Crin Antonescu
Despre coabitarea dintre presedinte si premier, Radu Berceanu a raspuns ca i se pare naturala.
"Unul este suficient de experimentat si de harsit, iar celalalt e suficient de intuitiv si cu viitor in politica, asa incat amandoi si-au dat seama ca dupa alegeri electoratul asteapta rezultate - 'V-am ales, apucati-va si faceti ceva sa ne fie mai bine'.
Si-au dat seama amandoi ca nu mai poti sa o tii tot intr-un scandal dupa alegeri. E, garantat, cea mai buna cale spre pierzanie. Presedintele mai avea si el doi ani de mandat si a zis sa mai faca cateva lucruri din ce a avut in programul prezidential si sa incerce sa le mai impinga, sa le aduca spre sfarsit sau chiar sa le finalizeze. Iar premierul si-a dat seama si el ca nimeni nu il va considera un bun prim-ministru pentru ca se cearta extraordinar de inteligent si de tumultuos cu Basescu.
Nu mor neaparat unul de dragul altuia, dar asta e. Daca presedintele era la primul mandat, era alta situatia, dar in situatia asta nu e nimic de mirare. Singurul care se mira e Crin Antonescu", a declarat razand Radu Berceanu.
Intrebat daca aceasta coabitare intre presedinte si premier ii scade sau ii amplifica sansele de a ajunge presedinte lui Crin Antonescu, Radu Berceanu a raspuns: "Singurul lucru care amplifica sansele lui Crin Antonescu de a ajunge presedinte este faptul ca nu are un contracandidat".
Si atunci, ce asteapta PDL, de ce nu anunta un candidat la presedintie?
"Nu asteapta nimic, nu au. Nu avem candidat. Sunt destui care s-ar vedea, stiti cum se spune 'ma vrea mesele!', dar toti ar vrea sa vina sa ii roage masele sa candideze, sa vina oamenii de la orase si sate sa faca o manifestatie in fata casei si sa zica 'Domnul/Doamna cutare, te rugam noi candideaza ca te asteapta tot poporu'', or chestia asta nu se intampla.
Pentru asta trebuie sa te bati, trebuie sa vii si sa spui 'Vreau sa candidez la presedintie!', nu sa spui 'Lasa ca avem timp suficient...'. Nu e adevarat, nu avem timp suficient, din contra timpul deja e depasit, mult, mult.
Eu stiu ca Blaga cauta intensiv o solutie, cred ca e preocuparea lui numarul 1, daca nu numarul 0. Dar stiti cum e, ca la maritat, vrei sa te mariti, dar nu te cere nimeni, sau invers, vrei sa te insori, dar nu prea gasesti. Degeaba cauta Blaga foarte preocupat, daca nu e, nu e", a comentat Radu Berceanu situatia prezidentiabilului PDL.
"Toata lumea ne influenteaza, de la FMI pana la UE, ca urmare, majoritatea sunt mai mult reactii,... Vezi tot