Radu Berceanu, despre USL si Guiness Book of Records la ridicol si prostii - Interviu

Luni, 28 Noiembrie 2011, ora 12:10
7944 citiri
Radu Berceanu, despre USL si Guiness Book of Records la ridicol si prostii - Interviu
Foto: oltenasul.ro

Senatorul PDL Radu Berceanu dezvaluie intr-un interviu acordat Ziare.com ca initial a crezut ca excluderea lui Mircea Geoana este o capcana intinsa de PSD. Si-a dat repede insa seama ca a gresit banuindu-i pe Victor Ponta si Crin Antonescu de "mai multa inteligenta decat au". "Ei sunt marele nostru noroc!", considera senatorul PDL.

El mai crede ca si Mircea Geoana a gresit in modul cum a gestionat evenimentele care au dus la inlaturarea sa din PSD si de la sefia Senatului. El nu a inteles ca in viata unui om politic exista momente in care trebuie sa faca "un pas inapoi sau lateral", asa cum a facut Adrian Nastase, care "nu s-a apucat sa se penibilizeze" atunci cand a fost dat la o parte de la varful PSD.

Radu Berceanu e convins ca intentiile politice ale lui Mircea Geoana sunt "utopice", iar ceea ce s-a intamplat in ultima perioada reprezinta "decesul politic" al fostului presedinte PSD.

Despre USL, Radu Berceanu ne-a declarat razand ca "a gresit fundamental, colosal!" excluzandu-l pe Geoana. Senatorul PDL si-a exprimat bucuria ca, desi partidul sau a avut ghinionul de a ajunge la guvernare intr-o perioada de criza, atat de grea, macar a avut marele noroc ca la conducerea Opozitiei sunt doi lideri politici "atat de stupizi", care par din poezia "Fiind baiet, paduri cutreieram...".

"Daca la PSD si PNL erau personaje politice mai puternice, pentru noi ar fi fost mult mai complicat", recunoaste senatorul PDL, exprimandu-si speranta ca Ponta si Antonescu nu vor fi schimbati de la conducerea USL si convingerea ca uniunea va avea parte de o "cadere brusca si dramatica".

In ceea ce priveste presedintia Senatului, Radu Berceanu crede ca ea va fi preluata foarte repede de un reprezentant al coalitiei de guvernare, indiferent ce "dezbateri sau zbateri" ar fi in tabara USL.

Radu Berceanu admite ca noul sef al Senatului ar putea sa nu fie neaparat de la PDL si explica in interviul acordat Ziare.com de ce i se pare absolut necesara o consultare pe aceasta tema cu presedintele Romaniei.

Iar referitor la ideea USL de suspendare din functie a lui Traian Basescu "asta e mai ridicola decat debarcarea lui Geoana, iar impreuna cred ca sunt de Guiness Book of Records la ridicol si la prostii" - crede Radu Berceanu.

Ce formatiune politica credeti ca va da viitorul presedinte al Senatului? PSD, PDL, UDMR...?

Eu cred ca PDL va avea presedintia Senatului, nu mai e niciun fel de piedica de natura constitutionala sau regulamentara in acest sens. S-ar putea sa fie o discutie in Coalitie, luni de dimineata, in care sa mai fie si alte variante, tot din Coalitie, cine stie? Asta da. Si daca, din anumite motive care tin de economia intregii coalitii si de intelegerile generale, se face o alta propunere, atunci acea propunere va deveni seful Senatului, dar oricum va fi din partea Coalitiei.

Nu se pune in niciun fel problema ca presedintele Senatului sa fie tot de la USL pentru ca nu au voturile necesare.

Nu ii dati nicio sansa lui Mircea Geoana de a fi repus in functie de Curtea Constitutionala pe 7 decembrie?

In legatura cu eliberarea din functie, sa ii spun asa ca sa nu folosesc alti termeni folositi cu diverse conotatii si scopuri - revocare, inlocuire-, nu cred ca mai poate fi absolut niciun fel de problema, chiar daca domnul Geoana a spus ca face nu stiu ce petitie la Curtea Constitutionala.

Nu cred ca exista vreo institutie care sa poata sa infirme un vot in Senat cu 112 voturi pentru, 2 impotriva si 5 abtineri. Este o chestiune pe care nu are rost sa o mai discutam, e o pierdere de vreme.

Ma intreb, domnul Geoana in calitate de cine sau de ce a facut petitia la CCR si de ce este luata in discutie? Pentru ca un senator obisnuit nu poate face petitii la Curte, mai ales in legatura cu propria lui situatie. Pe masa CCR ajung altfel petitiile. Asa, daca fiecare senator oarecare, cum e domnul Geoana la ora actuala, s-ar apuca sa ii dea de lucru cu tot felul de probleme care il framanta, cred ca CCR nu ar mai reusi sa isi vada de treburile normale.

In sfarsit, chiar daca au luat-o in discutie, probabil ca a facut petitia inainte de a fi debarcat, sunt convins ca pe data de 7 decembrie CCR nu are cum sa infirme un vot in Senat dat cu aceasta majoritate si realizat in acest fel, la care nu a fost niciun viciu de procedura.

Iar noul presedinte al Senatului nu poate fi decat cineva care are in spate un vot majoritar. Nu vad cum ar putea, indiferent ce dezbateri sau zbateri ar fi de o parte sau alta in USL, sa ajunga presedinte altcineva decat o persoana decisa de coalitia de guvernare.

Ce semnificatie credeti ca au cele 2 voturi impotriva si cele 5 abtineri? Sa fie vorba despre 7 senatori gata sa il urmeze pe Mircea Geoana in noul sau proiect politic?

Eu cred ca dansul asa ar dori, pentru ca vad ca e foarte dornic sa ramana in continuare in politica la nivel cat mai inalt. Poate si din cauza acestei dorinte prea puternice face si atat de multe greseli, unele dintre ele la pragul ridicolului.

La ce greseli va referiti?

La mai multe momente in care vedea clar ce se intampla in jurul lui. Ma refer si la momente din Senat, dar si la momente din PSD, cel putin asa cum au fost relatate in presa. Un om politic trebuie sa stie din prima clipa ca s-ar putea, la un moment dat, sa fie nevoie sa faca pasi inapoi, poate chiar multi, sau ca la un moment dat va veni vremea in care sa se dea la o parte sau chiar sa se retraga complet.

Cineva care nu are realismul asta nu prea cred ca e un politician care ar fi trebuit sa ajunga nici la nivelul de cariera la care a ajuns pana acum domnul Geoana.

Mie mi s-a parut gresita tocmai dorinta asta a lui, atat de puternica, de nestavilita, de a fi in continuare in prim-planul politicii fara nicio pauza. Mai sunt politicieni, si romani dar si din alte parti, care s-au retras pentru o perioada, au facut un pas in lateral, daca nu in urma, au asteptat, lumea s-a mai schimbat, ei au lucrat cu alte mijloace si pe alte planuri.

Pot sa dau chiar un exemplu din PSD: Adrian Nastase. A fost debarcat de la sefia Camerei Deputatilor, dar a gestionat cu totul altfel, mult mai bine, momentul.

Dar Adrian Nastase a avut probleme in justitie. Credeti ca, daca nu le avea, s-ar fi lasat atat de usor inlaturat din fruntea partidului?

Eu nu pun in discutie ce probleme au determinat momentele respective, ele sunt total diferite. Dar domnul Nastase a gestionat mult mai bine chestiunea. Si-a dat seama ca o sa fie debarcat, tot de propriul partid, si nu s-a apucat sa se penibilizeze, sa faca tot felul de lucruri care, probabil, ar fi atras o cu totul alta derulare a evenimentelor si nu ar mai fi putut sa revina niciodata.

Eu nu sunt convins nici acum ca a reusit, dar, pana una alta, Adrian Nastase are o pozitie in PSD, are o pozitie in Camera Deputatilor, are o prezenta publica, nu este disparut. S-ar putea ca Geoana sa dispara. Si asta se va datora in primul rand felului in care a gestionat toate momentele astea.

Sa intelegem ca nu ii dati nicio sansa noului proiect politic al lui Mircea Geoana?

Cred ca intentiile lui sunt utopice. Eu nu vad care sunt macar cateva ramurele, mladite, ale noii constructii. Pentru ca el nu e intr-o postura care sa atraga la ora actuala. Nu are cine stie ce idei sau mijloace sau forta mediatica, financiara, organizatorica, care sa ii dea vreo sansa cat de cat.

Eu cred ca e o chestiune pe care o anunta ca sa nu pastreze un moment de reculegere la propriul "deces", pentru ca ceea ce s-a intamplat in perioada asta este decesul politic al lui Mircea Geoana. Ma indoiesc ca are cum sa revina.

Aaa, poate peste ani si ani, dupa o perioada in care lucrurile se mai uita si eventual imaginea lui poate sa se mai imbunatateasca prin zona diplomatiei, unde oricum se misca ceva mai natural decat in politica, poate. Dar altfel am mari rezerve in legatura cu posibilitatea ca aceasta miscare sa aiba cel mai mic succes.

Iar daca lucrurile nu incep cat mai repede, pana la sfarsitul anului, sau daca pana la 1 martie nu se intampla ceva foarte concret si puternic in legatura cu aceasta noua constructie, nici nu se mai intampla vreodata. Si apoi toti cei care au mai votat pe ici pe colo, o abtinere, un vot in favoarea lui, chiar cei de pe aici de prin Dolj, toti au declarat ca nu pleaca din PSD si nu au de gand sa il urmeze in vreo aventura de genul asta.

Spuneti ca Mircea Geoana a gresit. Dar PSD si USL nu au gresit in modul in care l-au tratat, riscand sa piarda presedintia Senatului in favoarea Puterii?

Geoana a gresit la gestionarea momentelor, dar USL a gresit fundamental, colosal!

Eu in unele momente am crezut ca e un pic de capcana, adica i-am banuit de mai multa inteligenta politica decat vad ca au, pentru ca nu imi venea sa cred ca pot sa fie atat de stupizi doar pentru razbunarea lui Ponta sau pentru ca Ponta sa nu mai aiba prin partid pe unul ca Geoana, un fost presedinte care ar putea sa mai zica si el cate ceva.

In momentul in care esti presedintele partidului si ti-e teama de fostul presedinte, mai ales in situatia lui Geoana care era la pamant (a fost si suspendat), sa vrei sa scapi de tot de el punand la mezat o astfel de pozitie mi se pare ca arata o slabiciune care nu e deloc demna de un presedinte de partid mare cum e PSD si de un co-presedinte al unei aliante cum e USL.

Dar eu mi-am mai exprimat parerea despre cei doi, Ponta si Antonescu. Ei sunt marele nostru noroc! Daca la PSD si PNL erau personaje politice mai puternice, pentru noi ar fi fost mult mai complicat.

Dar avem macar acest noroc. Nu am avut noi noroc cu perioada in care am venit la guvernare, cu criza si cu toate problemele astea, dar avem noroc macar ca si intr-o parte si in alta sunt doi baieti din poezia "Fiind baiet, paduri cutreieram...". Cel putin din punct de vedere politic, ca forta, ca maturitate, ca analiza.

Se reped asa cu niste declaratii sau cu niste actiuni care nici daca erau presedintii organizatiilor de tineret din cele doua partide nu ar fi fost de acceptat, d-apoi ca si co-presedinti ai maretului USL.

Mie mi se pare ca pe masura ce trece timpul lumea se lamureste. Noi am mai avut un partid care ajunsese aproape la 20% si nu a intrat in Parlament: ApR.

De multe ori, oamenii confunda constructia respectiva, persoanele din acea constructie, cu asteptarile lor. Ei cred ca acolo se afla ceea ce e in sufletul lor ca asteptare sau ca alternativa si, atunci cand constata ca acolo nu se afla deloc ceea ce doresc, caderea e brusca si dramatica. Eu sunt convins ca asta se va intampla si la USL, mai ales datorita lui Victor Ponta si Crin Antonescu.

Dar ar trebui sa nu ii mai critic atata ca poate ii schimba. Mai bine sa ramana asa.

In ceea ce priveste pozitia de la Senat, cred ca s-au si linistit oarecum, cel putin cei cu care stau de vorba, suntem colegi, ne cunoastem de atata vreme. Chiar daca sunt de la PSD sau de la PNL ii mai cunosc din priviri sau din alte lucruri pe care le spun la Senat, colaterale. Sunt resemnati. Or sa puna un candidat, dar daca el va fi Titus Corlatean e o continuare a pleiadei de tineri fara orizont.

Pentru ca ati mentionat acest nume, de ce credeti ca USL nu il sustine pe Crin Antonescu la presedintia Senatului? Nu asa ar trebui, ca sa fie o coerenta cu demararea demersului de suspendare a lui Traian Basescu?

Eeee... Aici se pot face multe comentarii. Ei au mers de la inceput pe ideea ca grupul care a facut propunerea a fost al PSD, dar era vorba de grupul PSD+PC, grup care nu mai exista, iar PNL si PC s-au "casatorit" cu acte la tribunal, nu e un concubinaj.

Sunt convins ca ei vor face un pic de tiribomba procedurala, pe la Curtea Constitutionala, dar nu va avea niciun efect. In momentul in care, luni, va fi discutata chestiunea, USL isi va pune un candidat, Coalitia isi va pune un candidat, probabil ca vor fi numai doi candidati, se va vota, si de aici lucrurile sunt cat se poate de clare si nimeni nu le mai poate clinti. In momentul in care Senatul voteaza s-a incheiat.

Probabil ca luni seara vom avea un nou presedinte al Senatului si va fi cel desemnat de coalitia de guvernare.

Ne dati un pronostic? Va fi de la PDL sau de la UDMR? Ne dati un nume?

Eu cred ca va fi Vasile Blaga de la PDL, dar este un pronostic pur si simplu.

Dar sa va mai spun ceva. Eu cred ca trebuie sa aiba o consultare si cu presedintele Romaniei. Absolut obligatoriu! Nu cred ca poate cineva sa isi imagineze ca nu ar trebui sa existe aceasta consultare. Daca era o coalitie care era potrivnica presedintelui, atunci da, dar din moment ce este o coalitie care il sprijina pe presedintele Romaniei, eu cred ca e evident ca trebuie, din moment ce presedintele Senatului este inlocuitorul de drept al presedintelui Romaniei.

Si nu ma refer la suspendare, pentru ca ideea asta e mai ridicola decat debarcarea lui Geoana, iar impreuna cred ca sunt de Guiness Book of Records la ridicol si la prostii, pentru ca e ceva cu totul de neinteles. Ma refer si la alte situatii, medicale sau cand pleaca o perioada ceva mai lunga.

E normal sa existe o consultare si cu presedintele. Asa cred eu, poate ca nu se va intampla, dar asa cred ca ar fi normal. Mai ales ca presedintele tarii se consulta foarte des cu ceilalti trei oameni importanti in stat, presedintele Senatului, presedintele Camerei si seful guvernului. Sunt consultari permanente.

Nu cred ca ar fi normal ca o coalitie care il sprijina pe presedintele Romaniei sa ia o astfel de decizie fara sa aiba o consultare cu el.

De ce s-a sfărâmat mitul prezenței crescute la vot care salvează democrația. Politolog: „În anumite contexte, prezența ne costă”
De ce s-a sfărâmat mitul prezenței crescute la vot care salvează democrația. Politolog: „În anumite contexte, prezența ne costă”
De-a lungul timpului s-a vorbit despre beneficiile unei prezențe crescute la vot, atât în țară, cât și în Diaspora, votul fiind cel mai important exercițiu democratic și unul dintre...
Noul „fenomen” Georgescu: Politicienii, în febra TikTok. Cele mai inedite apariții: Unii stau în cap, alții fac glume sau trenduri. „Ăsta își face campanie după alegeri” VIDEO
Noul „fenomen” Georgescu: Politicienii, în febra TikTok. Cele mai inedite apariții: Unii stau în cap, alții fac glume sau trenduri. „Ăsta își face campanie după alegeri” VIDEO
Candidatul independent la alegerile prezidențiale Călin Georgescu a avut clipuri pe TikTok care au ajuns și la mai bine de două milioane de vizualizări. Succesul, câștigat prin diverse...
#Radu Berceanu, #Berceanu excludere Geoana, #Berceanu presedintie Senat, #presedinte Senat , #PDL
  1. De ce s-a sfărâmat mitul prezenței crescute la vot care salvează democrația. Politolog: „În anumite contexte, prezența ne costă”
  2. Noul „fenomen” Georgescu: Politicienii, în febra TikTok. Cele mai inedite apariții: Unii stau în cap, alții fac glume sau trenduri. „Ăsta își face campanie după alegeri” VIDEO
  3. Chiar înaintea deciziei CCR privind anularea alegerilor, un ziar rusesc anunța că în România „se pregătește un Maidan”
  4. CCR confirmă că Georgescu a încălcat legislația privind finanțarea campaniei electorale
  5. Călin Georgescu revine cu precizări pe rețelele sociale: ”Decizia de a continua votul aparține doar BEC și AEP!”
  6. CCR confirmă că Iohannis rămâne șef al statului până la depunerea jurământului de către preşedintele nou-ales
  7. Sediul PSD Prahova a fost vandalizat: Inscripții obscene pe clădire, un geam spart cu toporul
  8. Motivarea deciziei CCR de anulare a alegerilor: "Procesul electoral privind alegerea preşedintelui României a fost viciat pe toată durata desfăşurării lui"
  9. Ziua în care România a întrerupt iarăși știrile în lume
  10. Nicușor Dan, despre anularea alegerilor prezidențiale: "Astăzi a fost o zi bună pentru democrație"