Berceanu: Noi am lipit atat de tare USL, ideea a venit de la presedintie - Interviu

Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 18:45
10784 citiri
Berceanu: Noi am lipit atat de tare USL, ideea a venit de la presedintie - Interviu

Senatorul Radu Berceanu crede ca PSD si PNL s-au "lipit" atat de tare datorita PDL, care a venit cu propunerea ca primarii sa fie alesi intr-un singur tur, idee venita de la presedintie, prin intermediul lui Emil Boc.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Radu Berceanu explica de ce trebuie sa se organizeze foarte repede un Congres si sa se aleaga o noua conducere.

In opinia sa, Gheorghe Flutur si altii ca el ar fi castigat alegerile cu 70% daca ar fi tradat, trecand la USL, asa cum a facut-o Sorin Frunzaverde.

Berceanu ii "felicita" pe bucurestenii din sectorul 3 ca si-au ales un primar, Robert Negoita (PSD), care si-a luat bacalaureatul la 32 de ani si are salariul poprit pentru a-si achita datoriile de zeci de milioane pe care le are la stat.

Senatorul isi avertizeaza colegii ca, daca nu se face o analiza corecta si nu se organizeaza alegeri, exista riscul ca primarii PDL proaspat alesi sa se lase ademeniti si sa treaca la USL, inainte de alegerile din toamna, la care PDL risca sa obtina un scor foarte mic.

Radu Berceanu a ironizat "capacitatile" din conducerea PDL "mai blonde, mai branza", considerate "persoane politice cu mare perspectiva".

"Pana una alta, am vazut ce au facut (...) Dupa parerea mea, cariera politica a destul de multora s-a cam incheiat cu ocazia asta", a conchis Radu Berceanu.

Cum comentati rezultatul obtinut de PDL la alegerile locale?

Cred ca toate rezultatele din toate judetele au fost influentate de nivelul national. Peste tot a fost o componenta politica generala foarte importanta si de abia dupa aceea a contat candidatul, candidatii, ce au facut ei, cum ii cunostea lumea, etc.

Aceasta componenta nationala a fost clar in defavoarea PDL si clar in favoarea USL. Nici nu avea cum sa fie altfel, pentru ca un partid care are prim-ministru, presedintele Camerei, presedintele Senatului si presedintele tarii de partea lui si pierde Puterea, e clar ca are o foarte mare problema. Asa ceva nu poate fi trecut cu vederea sau considerata o chestiune oarecare. Si era de asteptat, dupa parerea mea.

Au fost, desigur, si conotatii locale. Noi, la Dolj, am avut si la CJ si la Primaria Municipiului doi oameni tineri. Eu am spus ca ma retrag si ca e bine sa crestem o noua generatie de lideri sau, in orice caz, sa ii scoatem pe teren, ca ii crestem mai demult. Si cred ca au scos niste rezultate bune, la CJ 21%, desi toata lumea stie ca Doljul e un judet mai rosu, asa, unde conduc niste soiuri de comunisti de vreo 70 de ani. Sa speram ca la Primarie, cu Olguta Vasilescu, va fi o schimbare de ceva, intr-un fel.

In judet, avem 30 de primarii, avem cea de a doua localitate din judet, Bailestiul. Comparand cu nivelul national, nu e foarte rau, repet, pentru situatia din Oltenia, ca pe la Timisoara sau prin judetele unde sunt maghiari alta e situatia. In alte parti sunt maghiari si la noi sunt comunisti, socialisti asa, cine-ce le da.

Ce pierdere vi s-a parut cea mai suprinzatoare? Ioan Oltean vorbea despre Gheorghe Flutur, la Suceava, dar si Liviu Negoita a pierdut sectorul 3 in mod aparent inexplicabil.

Mie nu mi s-a parut nimic inexplicabil pentru ca au pierdut pe pierderea generala, despre care am vorbit la inceput.

Dar sa va dau un exemplu, ca sa fie foarte clar. Daca Gheorghe Flutur era un tradator la fel de mare ca si Frunzaverde, si pleca la PSD, era presedinte cu 75%. Se intelege ce vreau sa spun, da?

Au plecat toti cu un handicap foarte mare, care se datoreaza chestiunilor de la nivel central. In cazul lui Flutur, el e, in parte, vinovat, are si responsabilitati la nivel central. N-au vrut, acum un an, pe 14 mai, decat sa fie ei, Boc si altii, n-au vrut altceva, sa nu se ocupe nimeni pe la partid. Sa fie ei si la guvern si la Suceava si la Cluj si la partid. Ceea ce nu au fost.

Si acum se culeg roadele ideilor si deciziilor care au fost luate. Toti au plecat cu un foarte mare handicap.

Pe de alta parte, Liviu Negoita, de la un moment dat incolo, pur si simplu nu si-a facut campanie. A fost atat de socat de idioteniile pe care le spune Robert Negoita, de faptul ca cetatenii cred unele dintre ele, sau cel putin le iau in calcul, incat nu a mai reactionat sau nu a mai vrut sa reactioneze, nu stiu. Pacat, el trebuia sa se bata.

Eu felicit bucurestenii din sectorul 3 ca vor avea un astfel de primar, care si-a facut bacalaureatul la 32 de ani, care e dator zeci de milioane de lei la bugetul de stat si care are salariul poprit, ca sa isi plateasca darile. Foarte bine, asta au vrut, asta au.

Oricum, Bucurestiul este capitala tarii, care da un semnal. Il da pe Piedone castigator cu 80%, care si-a luat carnetul fraudulos la Pitesti si pe Vanghelie... Asta e, nu are rost sa ne miram. Stiind despre ce e vorba, nu mai pot fi surprize.

Nici rezultatul PPDD nu v-a surprins?

Nu. Eu am spus in partid ca facem tot felul de prostii si pe urma ne miram. Spun de un an si jumatate: "Dom'le, facem chestia asta cu alegerea primarilor din primul tur! Este cel mai mare lipici, adeziv, intre PNL si PSD".

Nu ar fi avut atatia primari si nu s-ar fi lipit atat de tare, daca nu i-am fi lipit noi cu legea asta. Noi i-am lipit! A trebuit sa avem noi ideea asta, desi nu a reusit sa ne explice nimeni de ce e democratica si de ce e moderna si de ce e corecta.

Dar stiti a cui a fost ideea?

Da, Boc a venit cu ea, dar banuiesc ca de la presedintie.

Citati-ma, da, pentru ca pana la urma, daca nu facem nicio analiza inseamna ca totul a fost perfect si trebuie sa mergem mai departe.

In opinia dumneavoastra, cine ar trebui sa isi depuna demisia de onoare?

Tot Biroul Permanent National. Tot Biroul Permanent National. Sa se faca repede un Congres, pana in 10-15 iulie, sa se aleaga o conducere care poate sa fie fix aceiasi, daca asta vrea partidul, dar un congres cum am facut de fiecare data in afara de 14 mai anul trecut.

Si anume la Sala Palatului, cu 5.000 de oameni, care sa fie toti dintre cei care au candidat. Adica delegatii sa fie cei care au iesit primari, vreo 800, in primul rand, cei care au candidat si au fost foarte aproape, cei care au fost consilieri locali, judeteni. Pentru ca, altfel, noi ne pacalim intre noi.

Sa stiti insa ca rezultatele nu sunt chiar asa cum se arata, in orice caz, noi o sa fim ca partid pe locul 2 dupa PSD, PNL o sa fie in urma noastra, chit ca au fost ei acolo in alianta.

Eu cred ca daca tuturor acestora nu li se da o speranta, un tel, 'Uite ce facem, cum urmeaza sa fie lucrurile', cand vor veni cei de la USL toata vara asta sa treaca la ei, multi dintre ei vor trece.

Si ne vom trezi in toamna cu mult mai putin decat acum, pentru ca oamenii, daca nu au nicio perspectiva si nicio idee, spun 'Eu cum sa fiu primar patru ani cand Consiliul local mi-e potrivnic, Consiliul judetean mi-e potrivnic, conducerea tarii mi-e potrivnica...si eu ce sa fac?'.

Si atunci oamenii mai slabi de inger, cu apucaturi din astea romanesti, gen Frunzaverde, Petru Filip si alti tradatori mai notorii, ca sunt si multi mai mititei, or sa plece.

Iar in toamna, cel putin pana una alta, avem o lege care prevede alegerea parlamentarilor dintr-un singur tur. Drept urmare, daca in toate colegiile de deputati noi o sa avem candidati care or sa ia 25-30%, PPDD o sa ia 10%, iar USL candidati care or sa ia aproape 50%, o sa avem o Camera a Deputatilor exclusiv din membri USL. Asa ca ne indreptam spre un sistem monopartidic, gen Coreea de Nord.

Poate ne aducem aminte cum a fost pana in 2000, de guvernarea lor Nastase, cand nu sufla nimeni nu respira nimeni in presa decat cand putea sa inalte o oda iubitului conducator. Asta o sa fie.

Daca noi vom spune, "Bravo, au fost niste chestii exceptionale, putea sa fie si mai rau!", cum a zis domnul Basescu, nu domnul Prigoana, domnul Prigoana e o prigoana....Eu stiu la ce s-a gandit domnul Basescu.

La ce s-a gandit?

S-a gandit la ce se poate intampla la toamna, cel putin asa cred eu. Daca noi nu luam nicio masura, nici nu trebuie sa ne miram.

Eu vorbesc atat de liber si cum spune versul 'De nimeni nu depand' pentru ca am spus ca nu mai vreau sa candidez, nu numai politica e pe lumea asta.

Sa ii lasam pe astia mai tineri, sunt multe capacitati, mai blonde, mai branza, avem tot felul de persoane politice cu mare perspectiva. Sa faca ei, ca pana una alta, am vazut ce au facut.

Multi dintre cei apropiati PDL anticipau ca USL se va scinda dupa locale. Dumneavoastra ce credeti, au iesit intariti din aceste alegeri?

Eu nu am spus niciodata asta. Eu cred ca nu se scindeaza nici dupa parlamentare. De discutii care sa duca la probleme vorbim din ianuarie-februarie incolo. Pana atunci nu, mai ales dupa rezultatele astea. Si repet, noi i-am lipit asa de tare, cu cel mai bun lipici. Dar dupa aceea or sa apara discutii, PSD e mult mai mare si va ocupa mult mai mult, PC o sa fie la 'si altii', iar PNL o sa fie dupa noi.

Vor incepe problemele ca stiti cum e, dintre cei doi purtatori de stindard unul si-a vazut deja visul cu ochii, il are in mana, iar celalalt are un vis care eu ma indoiesc ca se va implini.

USL e pe val. Credeti ca urmeaza suspendarea presedintelui?

Nu. Nu, din cauza PSD. PSD nu are niciun interes sa faca chestiunea asta. Si atunci vor fi precauti, circumspecti, vor zice 'Stati putin ca ne-am mai pacalit o data cu chestia asta, Basescu e alta poveste, nu e chiar asa ca Boc. Lasati-l acolo pana in 2014, ne mai gandim care, cum in ce fel, mai vedem'.

Vorbeati mai devreme de o speranta care ar trebui sa li se dea democrat-liberalilor. La cine va ganditi? Are un nume aceasta speranta?

"Big problem!" Eu ceea ce cred ca este necesar si bine de facut este sa existe acest moment. Indiferent ce vor avea de ales, oamenii trebuie sa stie ca au ales ei, ca au ales, ca au participat, ca au luat o decizie, ca au facut o analiza.

Dupa parerea mea, cariera politica a destul de multora s-a cam incheiat cu ocazia asta. Dar mai traim si mai vedem. Nu vreau sa dau exemple.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Berceanu demisie conducere PDL, #Berceanu congres PDL, #Berceanu Boc Basescu , #senator