Berceanu: ANI a devenit o justitie paralela

Vineri, 16 Aprilie 2010, ora 22:30
4292 citiri
Berceanu: ANI a devenit o justitie paralela
Foto: RadioOmega

Asa cum s-a intamplat in cazul CNSAS, si Agentia Nationala de Integritate (ANI) a devenit o justitie paralela, care dadea verdicte, a declarat vineri la Ragu Mures Radu Berceanu.

Berceanu a afirmat ca decizia CCR privind ANI nu trebuie contestata deoarece "Curtea Constitutionala nu e de contestat prin organizarea noastra judecatoreasca si constitutionala".

"Nu e voie, prin Constitutie, asa ca, daca ma intrebati dupa felul cum citesc eu Constitutia, ca inginer de aviatie, scria dinainte - nu stiu de ce nu au observat altii - ca nu e voie sa faci justitii paralele", a declarat Berceanu.

Acesta a adaugat ca nu crede ca decizia ar fi fost luata deoarece judecatorii de la CCR s-ar fi aflat in vizorul ANI, institutie despre care spune ca si-a cam pierdut rolul avut initial.

"ANI s-a transformat dintr-o chestiune corecta si normala intr-un soi de mecanism ''care stie sa completeze mai corect si mai corect declaratii''. Si daca cumva, undeva, nu stiu ce chestie ai facut ceva, au ei tot felul de canoane si te iau printre alea si zice: aaa, ai gresit aici, dar nu ai nicio problema de coruptie, nici din punctul lor de vedere, nici al altora, dar e o greseala, care e interpretata ca fals in acte publice si te da la procuratura."

"Daca luati toate declaratiile date la ANI ale celor din CL si CJ, o sa constatati ca cei care au apartamente nu au trecut si terenul de 5 metri patrati de sub bloc, pe care au in indiviziune si care trebuie trecut la rubrica terenuri. E, te-am prins, asta e o problema de coruptie sau o neinterpretate la fel a stilului in care trebuie sa completezi o declaratie de avere", a spus ministrul.

Radu Berceanu a mai afirmat ca si CNSAS si ANI dadeau verdicte, ceea ce nu i se pare normal.

"In Constitutie scrie, cred eu, destul de clar ca nu se pot face justitii paralele. De aceea CCR a luat o hotarare in privinta CNSAS care decidea, dadea hotarari, verdicte, ala a facut politie, alalalt nu a facut. CNSAS poate sa fie un fel de procuratura in domeniul colaborarii cu securitatea, deci organul care cerceteaza problema si ajunge la o anumita concluzie, dupa care trebuie s-o trimita in justitie. Justitia e singura care poate sa decida. Or ei dadeau verdicte: ala a facut Politie politica, ala nu a facut, ala e, alalalt nu e", a afirmat Berceanu.

El a explicat pe larg cum vede activitatea ANI. "ANI era cam in aceeasi situatie, pentru ca, la fel, ei pot sa cerceteze cu declaratia de avere, dar nu pot decide mai departe. Pentru ca si asa cand decideau, si CNSAS si ANI, omul respectiv se putea duce in justitie, dar era deja prejudecat de catre altcineva care nu are dreptul sa judece", a spus Berceanu.

Ministrul a mai depistat o institutie care s-ar afla intr-o situatie similara. "Mai este un organism, Comisia Nationala de Solutionare a Contestatiilor, care face acelasi lucru, da hotarari: deci acolo se duc unii cu contestatii, si sustin ca ''m-a dezavantajat intr-un fel''. Ei pot analiza chestiunea si sa spuna ca in conformitate cu legea cutare s-a gresit acolo si acolo. Dar ei dadeau hotarari: scria asa ''hotaraste''. exact ca si instantele de judecata, ca si CSNAS si ANI", a conchis Berceanu.

In cursul anului trecut, in presa au aparut informatii potrivit carora unii ministri din Executivul din acea perioada s-ar afla in vizorul ANI. Ziarul Gardianul a facut publica, in 2009, o lista cu sapte demniatri, la vremea aceea ministri: Adriean Videanu, Radu Berceanu, Ilie Sarbu, Gheorghe Pogea, Catalin Predoiu, Mihai Stanisoara, Dan Nica, a caror avere ar fi fost in atentia Agentiei.

Citește și:
Demisie din PNL. Cătălin Boboc a părăsit partidul după ce a fost acuzat că s-a branșat ilegal la curent
Demisie din PNL. Cătălin Boboc a părăsit partidul după ce a fost acuzat că s-a branșat ilegal la curent
Fostul secretar de stat Cătălin Boboc a anunțat marți seară, 4 octombrie, că demisionează din PNL, în urma scandalului privind branşarea ilegală la rețeaua electrică a unui imobil din...
Cât de mult îi ajută pe adolescenți să voteze de la 16 ani. Analist: ”Nu pot fi așa ușor manipulați ca vârstnicii”
Cât de mult îi ajută pe adolescenți să voteze de la 16 ani. Analist: ”Nu pot fi așa ușor manipulați ca vârstnicii”
Reducerea vârstei pentru dreptul de vot, de la 18 la 16 ani, ar putea avea de fapt beneficii atât pentru adolescenți, care își pot exprima liber opțiunile politice dar mai este o altă...