Sondaj CSOP, comandat de Berceanu: USL are 53% din intentiile de vot

Luni, 16 Mai 2011, ora 22:25
4680 citiri
Sondaj CSOP, comandat de Berceanu: USL are 53% din intentiile de vot
Foto: romaniainternational.com

Senatorul PD-L Radu Berceanu a facut public, luni, sondajul comandat de el la CSOP, pe care il anuntase sambata, in timpul Conventiei, documentul aratand ca USL este in topul intentiilor de vot, mult peste PD-L, iar in ceea ce priveste situatia interna, Vasile Blaga este cel mai potrivit lider pentru PD-L.

Berceanu afirmase sambata, in cadrul lucrarilor Conventiei Nationale, ca a comandat la CSOP un sondaj de opinie, la nivel national, al carui rezultat nu doreste sa-l faca public si i-a intrebat pe candidatii la sefia PD-L ce masuri vor lua daca vor constata ca, dupa o luna, partidul va pierde 20% din "zestre".

Fostul ministru al Transporturilor a facut public sondajul, luni, anuntand ca va mai comanda unul peste o luna, pentru a vedea tendintele. Sondajul este realizat de CSOP, pe un esantion de 1.046 de persoane, prin interviuri fata in fata, la domiciliu, si are o marja de eroare de 3%.

Astfel, in privinta intentiei de vot pentru alegerile parlamentare, sondajul este facut pe doua categorii, prima pentru persoane care vor vota si si-au declarat intentia de vot (73% din esantion) si cei cu probabilitate mare de participare si care si-au declarat intentia (37%).

USL se afla in fruntea clasamentului pentru ambele categorii, cu 53% si respectiv 52%, urmat de PD-L cu 19%, si respectiv 20%, Partidul Poporului, cu 11% si respectiv 12%, si UDMR, cu 5% si respectiv 6%. Sub pragul electoral se afla PRM si PNG, La randul sau, UNPR, potrivit sondajului CSOP, ar fi votat doar de 1% din populatie.

Cu toate acestea, in privinta nivelului de satisfactie cu privire la activitatea USL, 68% o considera nesatisficatoare, 21% "nici satisfacatoare, nici nesatisfacatoare" si doar 11% sunt multumiti de PSD, PNL si PC. In cazul PD-L, procentul din esantion care considera nesatisfacatoare activitatea este superior, de 84%, iar 7% o considera "satisfacatoare", in timp ce 10% au raspuns ca nu este nici satisfacatoare, nici nesatisfacatoare.

Blaga, dorit la sefia PD-L

Sondajul se refera si la opinia populatiei cu privire la cel mai potrivit presedinte PD-L, aici Vasile Blaga iesind in fata pentru ambele categorii ale esantionului, respectiv "intregul esantion" si "votantii si simpatizantii PD-L". Astfel, Blaga este considerat cel mai potrivit presedinte PD-L de 39% din simpatizanti si de 31% la nivel general, pe cand Emil Boc este considerat potrivit doar de 30% din simpatizanti si 12% la nivel general. O mare parte a esantionului, 31%, au raspuns ca nu sunt interesati de acest subiect.

In ceea ce priveste evaluarea unui Guvern condus de USL, 56% considera ca ar fi un avantaj, 43% ca este un dezavantaj, iar 1% nu au raspuns. Un Guvern condus de PD-L este considerat un avantaj de doar 24% din respondenti, iar 76% spun ca este un dezavantaj.

Pe tema opiniei populatiei asupra imaginii PD-L, respondentii au fost intrebati daca sunt de acord ca democrat-liberalii au solutii si actioneaza pentru imbunatatirea lucrurilor in Romania, au oameni competenti, lupta impotriva coruptiei, sunt preocupati de nevoile oamenilor, comunica bine cu cetatenii, au lideri de incredere, sunt un partid modern si democratic, isi indeplinesc promisiunile, reprezinta toate categoriile de populatie si au o echipa de conducere buna la nivel central. La toate aceste afirmatii, procente mari s-au aratat in dezacord, cu procente intre 66% si 80%.

In ce personalitati si institutii au incredere romanii?

In topul increderii in personalitati politice se afla Crin Antonescu (25% "multa", 70% "putina", 1% "nu il cunosc", 3% nu au raspuns), Sorin Oprescu (24% "multa", 69% "putina", 2% "nu il cunosc", 5% nu au raspuns), Victor Ponta (23% "multa", 71% "putina", 3% "nu il cunosc", 3% nu au raspuns) si Traian Basescu (19% "multa", 79% "putina", 2% nu au raspuns).

In ceea ce priveste increderea in institutiile publice, Guvernul se bucura de "foarte multa" incredere doar din partea a 12% din populatie, pe cand 86% au foarte putina incredere, iar 2% nu au raspuns. Parlamentul prezinta mai putina incredere, respectiv 8%, iar 91% dintre cei intrebati au spus ca au foarte putina incredere in aceasta institutie, pe cand 2% nu au raspuns. In cazul Presedintiei, 15% dintre cei intrebati au spus ca au incredere, 83% au raspuns ca au putina sau foarte putina, restul refuzand sa raspunda. Institutiile cu cea mai mare incredere sunt mass-media (37% "multa", 60% "putina") si primaria (39% "multa", 59% "putina").

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#vot PDL, #intentii de vot, #sondaj vot CSOP, #Blaga sondaj , #stiri Radu Berceanu