Ultimul interviu acordat de Radu Cosașu. Ce spunea regretatul scriitor despre echipa lui favorită, Becali, Gică Popescu, Lucescu sau Messi

Luni, 24 Aprilie 2023, ora 07:20
3574 citiri
Ultimul interviu acordat de Radu Cosașu. Ce spunea regretatul scriitor despre echipa lui favorită, Becali, Gică Popescu, Lucescu sau Messi
Radu Cosașu e murit la 92 de ani FOTO facebook

Radu Cosașu (92 de ani), unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști din România, a decedat sâmbătă noaptea la Spitalul „Elias” din București, unde era internat de două luni.

Radu Cosaşu nu e numele adevărat al fostului jurnalist, ci doar un pseudonim al lui Oscar Rohrlich, care s-a născut la 29 octombrie 1930, la Bacău, într-o familie din mica burghezie evreiască. El a terminat Liceul Evreiesc chiar sub legile rasiale antonesciene (1940-1948).

În ultimii 20 de ani, Radu Cosașu a fost editorialist al Gazetei Sporturilor, publicație pentru care a acordat un ultim amplu interviu, în 2010, când a stat de vorbă cu Ovidiu Ioanițoaia.

Iată câteva pasaje din destăinuirile fostului mare scriitor:

"Rar, foarte rar, zbor cu avionul. Ca şi lui Dobrin şi lui Gaţu, mi-e frică. Şi din acest motiv, n-am prea ieşit din ţară. O dată în Germania, să-mi văd sora la Frankfurt, de 2-3 ori în Israel, în vizită la mătuşi, surorile mamei. Înainte, Mazilu, Fănuş şi Băieşu circulau mult, inclusiv însoţind echipele de fotbal. Nu şi eu, care n-am văzut nici măcar Parisul!"

"Am ţinut cu Progresul 45 de ani, iar acum mai ţin doar cu jucători, nu şi cu echipe. Patronii au desfigurat fotbalul, în care există mai multă bîrfă şi mafie decât în oricare alt domeniu. Poate că nu-i chiar aşa, dar ele se văd cel mai tare în fotbal, te copleşesc!"

"M-au mai emoţionat Ienei, Băcuţ II, Mircea Lucescu, Dumitrache, Bölöni, Hagi, Gică Popescu, Dorinel Munteanu şi nu numai. Formidabili toţi, adu-ţi aminte că Gică Popescu, un oltean din Calafat, a ajuns fără pile şi fără intervenţii căpitanul Barcelonei! Fabulos, magnific. Cu excepţia lui Mircea Lucescu, nici cu cei enumeraţi n-am vorbit vreodată faţă-n faţă. Am scris despre ei şi atât"

"Între Messi și Ronaldo, categoric, Messi. Am susţinut asta şi cînd Ronaldo era evaluat la 92 de milioane de euro şi Messi încă nu explodase. Nici Messi nu-i însă galactic, e doar un muritor. Dăruit cu un har aparte, dumnezeiesc"

"Gigi Becali a împins fotbalul într-un cerc vicios. L-a urâţit"

"Mărturisesc, am fost şi sînt un băutor incorijibil de apă. Apă plată şi o cafea pe zi, singurul lux. O cafea, nu două. A treia nevastă, cu care sunt de 22 de ani, îmi reproşează că fumez pipă. Am renunţat la ţigări după armată, dar din 1982 fumez pipă. Mă mint căci şi ea e o amăgire. Tot tutun"

Citește AICI integral ultimul interviu acordat de Radu Cosașu

Emmanuel Macron se face fotbalist. Președintele Franței joacă într-un meci caritabil
Emmanuel Macron se face fotbalist. Președintele Franței joacă într-un meci caritabil
Pentru câteva ore, Emmanuel Macron va da costumul de președinte pe echipamentul de fotbalist, anunță Le Figaro. Preşedintele Franţei este aşteptat miercuri, 24 aprilie, la Plaisir, în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Radu Cosasu, #interviu, #Gazeta Sporturilor, #preferinte, #fotbal, #Becali, #messi, #Ioanitoaia , #stiri fotbal