Despre Radu Horatiu Munteanu

Radu Munteanu are 37 de ani si este candidatul PNL pentru Camera Deputatilor in Colegiul 25 Drumul Taberei. Povestea lui Radu este povestea noastra, a tuturor celor care ne-am petrecut anii copilariei sub comunism. Este povestea unui pusti normal, crescut si educat in spiritul de atunci, bucuros sa cunoasca lumea si sa o schimbe.

„Cu o mama profesoara de liceu si un tata radiolog, ma situam in categoria celor bine crescuti, dar in afara sistemului de privilegii generat de nomenclatura. S-a intamplat sa cresc intr-o familie unita si, fiind singurul copil, am avut parte de atentia si indrumarea mai multor generatii”, povesteste Radu.

In copilarie, nu a cunoscut internetul sau mall-urile, dar urmarea cele doua ore de „Album duminical”. Pentru el, fericirea suprema o reprezenta joaca in aer liber, iar daca acest lucru insemna fotbal, „Prinselea” sau „Hotul si vardistii”, atunci era o zi perfecta. „Am copilarit pe vremea comunismului, cand cartierul era plin de mai multa verdeata decat acum si nici nu erau reclame. Nici Coca-Cola, nici Snickers. Nici carne si nici oua in magazine, nici macar magazine”, isi aminteste Radu.

Aceste lucruri nu l-au impiedicat insa sa viseze la o zi mai buna, cand va trai altfel: in libertate, demnitate si prosperitate. „Era un cantec pe atunci, „Noi in anul 2000/Cand nu vom mai fi copii...”, al nostru era!. Visam la o alta lume, ca voi trai altfel, cand voi creste mare, cum auziseram ca traiesc altii, mai bine.

Anii adolescentei

Au urmat anii adolescentei, cu petrecerile pe la prieteni si plimbarile cu vreo colega din liceu. Si acum isi aminteste cu nostalgie de blugii de la sarbi sau de la bulgari, adidasii, pozele cu fotbalisti de la europene si de la mondial, si de Steaua din 1986.

„Adolescenta a mai insemnat lectura, multa literatura, matematica, fizica, trepte si pregatirea pentru facultate. Sport, foarte mult sport”, spune Radu.

Revolutia l-a prins la 18 ani. A lipsit atunci cateva nopti de acasa, dormind pe la prieteni pentru ca se tragea peste tot. Impreuna cu ei a iesit in strada si a strigat „Jos comunismul!”. „Nu sunt un erou, n-am cerut si nu mi-am dorit certificat de revolutionar pentru ca eu cred ca eroii adevarati sunt cei care si-au dat viata sau au fost raniti. Eu am scapat si nu vad un merit in asta”, relateaza Radu.

A continuat sa-si urmeze studiile si sa se gandeasca la un viitor. In prima faza si-ar fi dorit sa se faca arhitect pentru a face altfel de blocuri oamenilor. A ales insa Politehnica, fiind prima generatie care a studiat ingineria intr-o limba straina, in Romania.

„Am absolvit cu media generala de licenta 10.00 cu o lucrare de inginerie economica, pentru ca intre timp lunga tranzitie catre economia de piata ma determinase sa studiez si acest domeniu”, comenteaza Radu. Pe Aurelia a cunoscut-o in facultate, amandoi fiind studenti in Regie. S-au casatorit rapid, provocand semne de exclamare nu numai in randul parintilor, ci si in randul celor de varsta lor. „Din acel moment, am continuat impreuna si ne-am sustinut reciproc in tot ce ne-am propus. Numai asa a fost posibil sa ne continuam studiile”, spune Radu.

In timp ce tanarul Munteanu si-a luat a doua diploma post-universitara, in relatii internationale si studii europene si ulterior doctoratul in economie, Aurelia s-a specializat in sectorul dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, lucrand ani de zile in cadrul programelor Uniunii Europene.

"Pentru a ne intretine, am lucrat amandoi de cand eram studenti. Vorbind mai multe limbi straine (engleza, franceza, germana, spaniola) am insotit ca interpret turistii romani in strainatate, ceea ce m-a ajutat sa descopar lumea si sa comunic, sa inteleg si sa lucrez cu oamenii”, spune Radu. Apoi, au aparut in viata lor copiii: Petru are acum 9 ani iar Matei are 4.

Implicarea in politica

Dupa 1990, dezamagit de modul in care o societate intreaga se lasa pacalita de niste tovarasi pentru care „libertatea de opinie era un delict iar economia de piata o poveste”, Radu Munteanu a ales sa se implice in politica. „In mod firesc, dupa realegerea lui Iliescu in 1992, am inceput sa ma gandesc serios la o implicare politica.

Liderul opozitiei era Corneliu Coposu, a carui personalitate si figura memorabila bucurestenii o cunosteau, in pofida blocajului mediatic si a propagandei regimului care adusese minerii sa „planteze flori” in Piata Universitatii”, povesteste Radu.

Asa s-a decis sa devina membru al Partidului National Taranesc Crestin Democrat pentru ca in 1995 sa fie ales liderul tinerilor taranisti.

Odata cu schimbarea regimului Iliescu, in 1996, a decis sa se retraga din politica, considerand ca scopul implicarii sale a fost atins: erau la putere partide democratice, care promovau reforme importante si deschideau perspectiva integrarii europene si euro-atlantice.

A refuzat sa devina parlamentar, ministru sau consilier politic si a decis sa-si continue cariera profesionala.

Am absolvit in 1997 cea de-a doua facultate si m-am angajat ca functionar in domeniul pregatirii integrarii europene, unde am lucrat cu buni specialisti, dintre care unii sunt astazi experti ai Comisiei Europene”, spune Radu.

A lucrat la legea dezvoltarii regionale alaturi de consultantii europeni, a pus bazele sistemului institutional de astazi privind regiunile de dezvoltare din Romania si a fost primul Secretar General al Agentiei Nationale de Dezvoltare Regionala atestat ca functionar public, conform legii.

Radu a fost si cel care a coordonat cu succes primul program PHARE de dezvoltare regionala din Romania, din perioada 1999-2000.

A mers pana la CEDO

Revenirea la putere a lui Ion Iliescu a insemnat o cotitura in viata lui Radu. Abandoneaza cariera din administratie, dar nu inainte de a da in judecata Ministerul Dezvoltarii si Prognozei, care il restructurase „in timp ce eram in concediu”.

Astfel, Radu a reusit sa castige una dintre putinele sentinte definitive si irevocabile impotriva unui Minister. Neaplicarea legii a condus la chemarea statului roman in instanta, la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. „Castigasem!”, exclama Radu.

A facut acest demers pentru ca stie foarte bine ca un stat de drept functioneaza numai pe baza unor astfel de mecanisme, de autoreglare.„Voi incuraja mereu si voi indruma oamenii sa actioneze pentru a-si proteja interesele, pentru ca numai asa pot beneficia de toate avantajele unei democratii autentice, chiar daca nu ocupa functii in stat”, spune Radu.

Radu Munteanu candideaza din partea PNL si PNTCD din sectorul 6, in colegiul 25 pentru un mandat in Camera Deputatilor.

Ca orice roman se loveste de problemele de care ne lovim cu totii, cel putin o data: functionari, legislatie, lipsa de informare, reguli nerespectate, neseriozitate, nedreptate, ineficienta, incorectitudine, coruptie, pierdere de timp, de bani si de nervi.

„Desi calatoresc mult, nu mi-am pus problema sa plec din tara, dimpotriva, pentru mine Acasa e aici, la Bucuresti”, puncteaza Radu. El vrea sa-si implineasca visul din copilarie, cel despre o viata mai buna. Iar daca, prin toata pregatirea si experienta acumulata pana acum poate sa-i ajute pe oameni sa duca o viata mai buna, atunci simte ca trebuie sa faca asta.

Pe urma, mai e un aspect: vrea sa le ofere micutilor lui Petru si Matei, si tuturor copiilor, o sansa in Romania.

„Ei trebuie sa considere intotdeauna Romania ca fiind prima lor optiune. Nu e usor intre straini, dar multi pleaca, pentru ca ai nevoie intotdeauna de o casa si de un trai decent. Pentru ca optiunea sa fie Romania, trebuie sa promovam valorile, oamenii si produsele noastre”, crede cu convingere Radu.

Reforma constitutionala

Radu crede ca pentru Romania exista un set bine definit de prioritati politice. Acesta presupune in primul rand reforma constitutionala.

„Actualul sistem, care dateaza de pe vremea minerilor, a generat mereu conflicte politice, intre Presedinte si Primul Ministru si intre Presedinte si Parlament. Sa ne amintim de Ion Iliescu – Petre Roman, de Emil Constantinescu - Radu Vasile, de Ion Iliescu – Adrian Nastate sau de mai recentele scandaluri intre palate generate de biletelele blondei de la Cotroceni?”, aminteste Radu.

De aceea, el sustine o dezbatere publica serioasa, urmata de un referendum asupra optiunii de regim politic.

Rezultate in lupta impotriva coruptiei

E nevoie, de asemenea, de rezultate in lupta impotriva coruptiei.

Radu Munteanu sustine reforma institutionala in Justitie si indepartarea actualilor factori decizionali din DNA si CSM.

Chiar daca aceasta masura poate parea radicala, e singura capabila sa finalizeze dosarele dosite pana acum.

Investitii continue pentru dezvoltare

Radu Munteanu crede ca Planul National de Dezvoltare, care sta la baza intregii asistente financiare acordate de Uniunea Europeana si a programelor de dezvoltare socio-economica co-finantate de la Bugetul de Stat trebuie consolidat si pus astfel in aplicare incat sa nu poata fi afectat de fluctuatiile politice.

Fara o politica nationala de dezvoltare coerenta si aplicata de-a lungul mai multor ani, nici un guvern nu va reusi sa ofere sprijinul necesar categoriilor defavorizate (pensionarii, bolnavii, bugetarii, tinerii, somerii) pentru ca nu vor exista resursele suplimentare generate de cresterea economica consolidata.

Investitii in cercetare si educatie

„Nu in ultimul rand, sustin necesitatea investitiilor continue in cercetare si in educatie, pentru ca viitorul nostru este asigurat de generatiile urmatoare.

Societatea romaneasca se va dezvolta numai intr-un cadru de tip european, cu o economie competitiva si o societate bazata pe cunoastere.

Solidaritatea intre generatii ne obliga atat la sprijin pentru persoanele in varsta cat si la investitii pentru viitorul tinerilor nostri”, spune Radu Munteanu. El garanteaza ca va urmari cu prioritate rezolvarea acestor probleme pe intreg parcursul mandatului sau de deputat.

„Principala misiune a unui deputat este sa-i reprezinte pe cei care l-au ales, iar Romania are nevoie sa fie condusa de oameni competenti”, puncteaza Radu Munteanu.

Sloganul pentru alegerile parlamentare

Radu Munteanu: "Nu cant, nu tricotez."

Sloganul ales de contracandidatul Luminitei Anghel si al Elenei Udrea este adaptat situatiei electorale din Colegiul 25 Bucuresti.

Link-uri utile:

Radu Horatiu Munteanu
Radu Horatiu Munteanu

Data nasterii: 4 august 1971

Cariera:  Director, cadru didactic, manager

Evenimente importante:  Candidatura PNL in Bucuresti

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Radu Horatiu Munteanu, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.