Radu Hossu primește premiul GDS pe 2022: "Nu eu sunt cel care merită, ci miile de români care au donat pentru Ucraina"

Joi, 19 Ianuarie 2023, ora 11:44
2281 citiri
Radu Hossu primește premiul GDS pe 2022: "Nu eu sunt cel care merită, ci miile de români care au donat pentru Ucraina"
Radu Hossu a câștigat respectul și simpatia armatei ucrainene pentru acțiunile din ultimele luni FOTO Facebook

Brașoveanul Radu Hossu, care s-a evidențiat în ultimele luni prin implicarea în acțiuni umanitare în Ucraina, va fi recompensat cu cel mai important premiu acordat de societatea civilă în România.

Consiliul Grupului pentru Dialog Social (GDS) a anunțat că premiul pentru personalitatea anului în România în 2022 va fi acordat lui Radu Hossu, "pentru merite deosebite în ajutorarea populației civile din Ucraina".

Radu Hossu a reușit să mobilizeze mii de români, după invadarea Ucrainei de către Rusia, care să doneze sume consistente de bani, de ordinul sutelor de mii de euro, convertiți în materiale și echipamente de primă necesitate atât pentru armata ucraineană, cât și pentru populația din prima linie a frontului.

Cel mai recent bun cumpărat din donațiile românilor este o mașină de pompieri, care a fost livrată personal de Radu Hossu, în cursul zilei de 18 ianuarie, în zona Bahmut, cel mai fierbinte punct al războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

"Nu eu sunt cel care merită premiat (nu le contest alegerea, mă onorează și mă face mândru din cale-afară). Ci și miile de români care au donat ca eu să pot duce ajutoare civililor din Ucraina. Celor care în vremuri de criză profundă au scos zeci, sute sau mii de lei din buzunare să-i ajute pe vecinii aflați la cea mai grea încercare de la Al Doilea Război Mondial încoace.

Nu mai vorbesc de românii care și-au deschis ușile și brațele pentru mii de refugiați, autoritățile locale, unele - cum e cea de la mine din Brașov - care sunt modele de bune practici în Europa pentru cum au gestionat criza refugiaților și centrele lor de permanență sunt recunoscute internațional.

Celor care cu mașini proprii se duc în Ucraina și aduc refugiați, mame și copii, ca să nu moară, cum au murit cei 14 copii în blocul din Dnipro de la atacul terorist rusesc de acum câteva zile. Românilor per total. Nu statului român, care de data asta nu a dezamăgit total, recunosc. Dar nu lui, ci românilor. Ei toți merită premiul ăsta.

E realitatea, nu e falsă modestie. Suntem mulți! Cu siguranță aș fi făcut mult mai puține, pentru mult mai puțini oameni. Sunt oameni care m-au ridicat când am fost moral jos și nu găseam o cale de ieșire în situații extreme, fizice sau mentale, cărora le mulțumesc", a replicat Radu Hossu pe contul personal de Facebook după anunțul făcut de GDS.

Premiul GDS se acordă anual, începând din 1994, unei personalități din România care a contribuit "la promovarea valorilor societății civile și ale statului de drept".

Lista oamenilor care au primit premiul GDS în ultimii ani:

  • 2013: Germina Nagâț
  • 2014: Laura Codruța Kovesi
  • 2015: Marian Popescu, președintele Comisiei de etică a Universității București
  • 2016: Dacian Cioloș și Premiul GDS In Memoriam: Romulus Rusan și Mihnea Berindei
  • 2017: mișcarea civică #REZIST
  • 2018: Augustin Lazăr
  • 2019: Emilia Șercan
  • 2020: Maia Sandu
  • 2021: Cristi Danileț și Premiul GDS In Memoriam: Voicu Rădescu

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Camera Reprezentanților din Congresul american va vota în sfârșit ajutoarele pentru Ucraina, Israel şi Taiwan. Votul este prevăzut pentru sâmbătă
Camera Reprezentanților din Congresul american va vota în sfârșit ajutoarele pentru Ucraina, Israel şi Taiwan. Votul este prevăzut pentru sâmbătă
Proiectele legislative privind alocarea de fonduri pentru Ucraina, Israel şi Taiwan au ajuns la Camera Reprezentanţilor a Congresului american, care le va supune la vot sâmbătă, 20 aprilie, a...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#radu hossu, #ajutoare ucraina, #donatii ucraina, #premiul gds 2022 , #invazie ucraina