Motivare dura a ICCJ in cazul notarilor condamnati in dosarul lui Mazare. Unul dintre ei preda la Facultatea de Drept

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 30 Octombrie 2019, ora 16:32
13096 citiri
Motivare dura a ICCJ in cazul notarilor condamnati in dosarul lui Mazare. Unul dintre ei preda la Facultatea de Drept
Foto: Arhiva Facebook/ Jean Andrei

Cei trei notari implicati in dosarul "Retrocedarilor de pe litoral" - Radu Mazare, prin conduita lor, au adus atingere prestigiului profesiei pe care o exercita si au afectat increderea publica ce trebuie sa insoteasca orice act notarial.

Argumentatia apare in motivarea deciziei prin care fostul primar al orasului Constanta Radu Mazare a fost condamnat la 9 ani de inchisoare.

In acest caz, 32 de persoane au fost gasite vinovate in acest caz, s-au dat sentinte totale de 120 de ani de inchisoare, iar zeci de hectare de teren s-au intors in proprietatea statului roman sau a orasului Constanta.

Cine sunt notarii

Cei trei notari care au au fost gasiti vinovati in acest caz sunt Aurel-Jean Andrei, Cristina Budei si Ruxandra-Luminita Darie. Aurel-Jean Andrei (foto) este si lector universitar doctor la Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti, Departamentul de drept public.

Cei trei au fost condamnati la 2 ani de inchisoare cu suspendare pentru asociere in vederea savarsirii de infractiuni. In cazul altor fapte pentru care au fost judecati, instanta a constatat ca acestea s-au prescris. Decizia definitiva a Inaltei Curti s-a dat dupa zece ani de procese.

"Au sprijinit gruparea infractionala"

Inalta Curte a publicat recent motivarea acestei sentinte.

"In privinta inculpatilor Andrei Aurel Jean, Budei Cristina si Darie Ruxandra Luminita, notari publici, acestia au sprijinit gruparea infractionala constituita la nivelul Primariei Constanta, incheind in deplina cunostinta de cauza acte notariale false in beneficiul unor infractori.

Continutul elaborat al actelor intocmite, ca si succesiunea acestora demonstreaza ca in cazul acestor inculpati nu se poate vorbi despre o neglijenta in exercitarea profesiei, ei fiind pe deplin constienti ca respectivele acte vor fi folosite in procedurile prevazute de Legea nr. 10/2001, care vor fi astfel deturnate in favoarea unor persoane neindreptatite la masurile reparatorii prevazute de lege.

Prin conduita lor infractionala, acesti inculpati au adus atingere prestigiului profesiei pe care o exercita si au afectat increderea publica, care trebuie sa insoteasca orice act notarial," motiveaza Inalta Curte.

Magistratii au explicat ca se impune in acest caz o pedeapsa orientata spre minimul special, dar deoarece procesul a durat un deceniu, "in cauza judecata a depasit o durata rezonabila," instanta a compensat aceasta incalcare a drepturilor prin aplicarea unei pedepse sub minimul special.

"Ca modalitate de executare a pedepselor, instanta de apel apreciaza ca inculpatii Andrei Aurel Jean, Budei Cristina si Darie Ruxandra Luminita au inteles atingerea pe care au adus-o valorilor aparate de legea penala si isi vor modifica pe viitor conduita in sensul respectarii acestora, fara a fi nevoie de privarea de libertate a acestora.

In consecinta, va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepselor pe durata unui termen de incercare," motiveaza Inalta Curte.

Îndemnul unui lider european pentru români: ”Nu vă irosiți voturile pe extremiști”
Îndemnul unui lider european pentru români: ”Nu vă irosiți voturile pe extremiști”
Preşedintele Partidului Popular European, Manfred Weber, a declarat marţi, 5 martie, la Bucureşti, în conferinţa de presă comună cu preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, că românii vor decide...
Donezi sânge, plătești impozit mai mic. Care sunt condițiile impuse de noua lege
Donezi sânge, plătești impozit mai mic. Care sunt condițiile impuse de noua lege
Deputaţii au adoptat, decizional, un proiect care prevede că au posibilitatea consiliile locale să acorde reduceri procentuale ale impozitelor pe clădiri şi pe teren datorate de persoanele...
#Jean Andrei notar, #Jean Andrei Drept, #Jean Andrei radu Mazare , #condamnat