Afacerea "Gunoaielor": Constantenii risca sa plateasca penalitati de 91 de milioane de euro pentru salubrizarea orasului

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Luni, 21 Mai 2018, ora 08:07
6233 citiri
Afacerea "Gunoaielor": Constantenii risca sa plateasca penalitati de 91 de milioane de euro pentru salubrizarea orasului
Foto: Facebook/Primaria Constanta

Curtea de Apel Iasi ar putea da pe 21 mai, chiar de ziua Constantei, decizia definitiva intr-un proces cu o miza de 410 de milioane de lei, aproximativ 91 de milioane de euro, bani care ar putea fi platiti de constanteni catre firma de salubrizare a orasului, Polaris M Holding, controlata de fostul deputat PSD, Eduard Martin.

Este vorba de un caz fara precedent aflat pe rolul instantelor din Romania, prin cuantumul urias al sumei pe care un oras ar putea sa o plateasca drept penalitati stabilite de instanta si nu pentru servicii.

Banii reprezinta penalitati de intarziere, ca urmare a refuzului Primariei de a pune in executare o hotarare de instanta din 2012, care obliga Primaria Constanta la aplicarea coeficientului de inflatie. Totul a inceput in 2010, atunci cand primar al orasului era Radu Mazare (PSD) .

Ziare.com prezinta pas cu pas povestea unui caz inedit, care incepe cu un non-combat in 2012, facut de functionari ai Primariei Constanta la Tribunalul Iasi.

Proces pierdut in faza de fond

In faza de fond a procesului, Tribunalul Iasi a dat dreptate firmei Polaris M Holding:

"Fixeaza suma definitiva datorata de parata reclamantei, cu titlu de penalitati de intarziere datorate pentru neindeplinirea obligatiei prevazute in titlul executoriu sentinta nr. 2605/2012/c.a. din data de 20 noiembrie 2012 (pronuntata in dosarul nr. 1560/118/2012), pentru perioada 1 februarie 2013-7 martie 2016, la suma de 413.187.664,48 RON".

Primaria Constanta a contestat decizia si cere Curtii de Apel Iasi sa respinga solicitarea facuta de Polaris, de a plati aceste penalitati.

Avocatii Primariei arata ca penalitatile stabilite de instanta sunt uriase si ar duce la imbogatirea nejustificata a firmei Polaris.

In plus, ei au aratat ca autoritatile locale au vrut sa ajusteze tarifele, dar ca societatea de salubrizare ar fi refuzat sa depuna documentatia necesara. In plus, potrivit datelor DNA, Polaris M Holding ar fi avut oricum tarife supraevaluate, iar din acest motiv societatea este trimisa in judecata.

Reactia lui Eduard Martin

In aprilie 2017, fostul deputat Eduard Martin (PSD), administratorul Polaris M Holding, a explicat intregul caz, dupa ce Tribunalul Iasi i-a dat dreptate.

"Dupa un lung parcurs care a insemnat inclusiv judecata la Inalta Curte de Casatie si Justitie, am castigat la sfarsitul anului 2012 acest proces si primaria a fost obligata de sentinta sa aplice rata inflatiei la zi. Acest lucru nu s-a intamplat si, dupa ce am asteptat aproape 2 ani, am mers in 2014 din nou la instanta, cu un proces nou in care am solicitat penalitati pentru nepunerea in executare a sentintei din 2012.

Am castigat la sfarsitul lui 2015 penalitati de intarziere de 1% pe zi. Nici dupa acest demers nu s-a pus in executare hotararea din 2012. Iar am asteptat un an cu speranta ca se vor lua masuri de catre primarie, apoi la sfarsitul lui 2016 am deschis un alt proces de stabilire a valorii penalitatilor si de executare a lor", a afirmat Martin.

Eduard Martin- Foto: Camera Deputatilor

Pasul 1: Primaria Constanta, non-combat la Iasi

In esenta, totul a inceput printr-o decizie data de Tribunalul Iasi (Dosarul 1560/118/2012) in 2012, care a admis o solicitare a firmei Polaris M Holding.

"Obliga paratul (Polaris M Holding - n.red.) la ajustarea tarifelor pentru activitatea specifica serviciului de salubrizare in conformitate cu parametrul de ajustare convenit prin contractul nr. 70717/9 mai 2008, incheiat intre parti, respectiv indicele lunar al preturilor de consum pentru servicii comunicat de Institutul National de Statistica, raportat la luna iunie 2008, incepand cu data de 1 octombrie 2011".

Foto: sentinta Tribunalului Iasi

Sentinta nu a fost contestata de Primaria Constanta si a ramas definitiva. Inalta Curte a respins, in iunie 2014, o cerere de revizuire a acestei sentinte ca fiind inadmisibila.

Pasul 2: Penalitatile

Pe 15 septembrie 2015, Tribunalul Iasi (Dosarul 842/99/2015) a dat o noua decizie, intr-un dosar privind aplicarea unor penalitati solicitate de Polaris, care arata ca decizia din 2012 nu a fost pusa in aplicare.

"Obliga paratii la plata catre reclamanta a unei penalitati de 1% pe zi de intarziere calculate de la data ramanerii irevocabile a Sentintei civile nr.2605/20 noiembrie 2012 a Tribunalului Iasi, Sectia de Contencios administrativ si fiscal in Dosarul 1560/118/2012 si pana la punerea in executare efectiva a sentintei sus-indicate.

Obliga paratul, primarul municipiului Constanta, la plata unei amenzi de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de intarziere incepand de la data pronuntarii hotararii de fata si pana la executarea sentintei civile 2605/20 noiembrie 2012", se arata in minuta Tribunalului Iasi.

La judecarea recursului, Polaris a solicitat ca primarul sa nu fie amendat, iar Curtea de Apel Iasi i-a admis cererea.

"Ia act de renuntarea reclamantei Polaris M Holding SRL la capatul de cerere privind obligarea primarului municipiului Constanta la plata unei amenzi de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de intarziere de la pronuntare si pana la executarea sentintei 2605/2012 a Tribunalului Iasi.

Mentine restul dispozitiilor sentintei recurate", a fost minuta Curtii de Apel Iasi.

Pasul 3: Constantenii, buni de plata!

Pe 11 aprilie 2017, Tribunalul Iasi a decis ca Primaria Constanta sa plateasca penalitatile de 91 de milioane de euro catre Polaris M Holding. Intreaga decizie are opt file.

Potrivit unei expertize din acest dosar, amintita in sentinta, valoarea ajustarii tarifelor pe care ar fi trebuit sa le opereze Primaria Constanta ar fi in cuantum de 63.537.050,30 de lei.

Penalitatile de intarziere de 1% pe zi de intarziere, calculate de expertul contabil si retinute de judecatori, sunt de 413.187.664,48 de lei, dupa cum am aratat.

Decizia Consiliului Local

Consiliul Local Municipal (CLM) Constanta a aprobat pe 3 octombrie 2017 plata esalonta a sumei de 63 de milioane de lei catre Polaris M Holding.

In schimb, societatea ar fi trebuit sa renunte la penalitati.

Polaris M Holding urma sa ia o decizie. A doua zi, insa, pe 4 octombrie 2017, Eduard Martin a fost retinut de procurori, ulterior arestat, pentru evaziune fiscala.

Fostul deputat PSD a fost eliberat pe 7 decembrie 2017 din arest, atunci cand Curtea de Apel Bucuresti a decis cercetarea acestuia sub control judiciar.

Dosarul de evaziune fiscala

Eduard Martin a fost pus sub acuzare, in octombrie 2017, pentru evaziune fiscala in legatura cu activitatea de la Polaris M Holding. Procurorii DNA au spus ca acesta ar fi fentat statul de la plata mai multor impozite, iar prejudiciul ar fi de 32 de milioane de lei.

"Pentru executarea serviciilor de salubrizare, societatea Polaris M Holding a incasat tarife supraevaluate. Acest fapt a dus la acumularea unor venituri foarte mari de catre societatea Polaris, neafectate de cheltuieli corespunzatoare (societatea Polaris M Holding incasa sume importante de la Primaria mun. Constanta - in jur de 1 milion de euro lunar - in vreme ce cheltuielile reale aferente salubrizarii prestate erau mult mai mici) ", acuza DNA.

Atunci, sefii firmei ar fi decis sa inregistreze cheltuieli fictive prin care sa diminueze valoarea obligatiilor societatii Polaris M Holding catre bugetul de stat si, totodata, sa transfere din societatea Polaris M Holding sume importante de bani.

Martin ar fi inregistrat in contabilitate un numar de 1.571 de facturi fiscale aferente unor cheltuieli fictive.

A spus ca ar vrea sa renunte la penalitati

Cand a fost dus in fata judecatorului, Martin a declarat ca este nevinovat si ca firmele pe care le-a controlat nu sunt evazioniste.

Potrivit incheierii de sedinta, Martin a spus ca vrea sa renunte la penalitatile din procesul civil, deoarece nu este vina constantenilor, dar ca este culpa autoritatilor locale.

"Cu Primaria Constanta a avut un litigiu din anul 2010, s-au judecat 7 ani de zile si a castigat in urma cu patru luni ajustarea tarifelor, suma stabilita prin expertiza judiciara este de 63 milioane lei si cu penalitatile la care a fost obligata sa le plateasca Primaria Constanta, pentru ca nu a pus in aplicare acea hotarare din 2012. Cu privire la penalitati, urmeaza sa renunte la ele, deoarece nu considera just sa sufere cetatenii municipiului Constanta pentru culpa autoritatilor locale", se arata in incheierea Tribunalului Bucuresti din 4 octombrie 2017, care a fost ultimul cuvant al lui Martin.

Coleg de dosar cu Mazare

Eduard Martin si firma Polaris M Holding sunt judecati intr-un alt caz la Inalta Curte: i-ar fi dat mita fostul primar al orasului Constanta, Radu Mazare, intr-un caz privind incheierea contractului de salubrizare a orasului la un pret supraevaluat.

Prejudiciul adus orasului ar fi de aproximativ 200 de milioane de lei.

In acest caz, mai sunt inculpati alti cinci functionari din Primaria Constanta si un fost viceprimar.

Dosarul este pe rolul instantei din decembrie 2015. Magistratii au emis un mandat de arestare preventiva in lipsa pe numele lui Radu Mazare, care a cerut azil politic in Madagascar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Constanta penalitati salubrizare Polaris , #DNA