Ziare.com

De ce Radu Mazare nu a fost arestat preventiv: Motivarea Inaltei Curti

Luni, 14 Aprilie 2014, ora 20:00

   

De ce Radu Mazare nu a fost arestat preventiv: Motivarea Inaltei Curti
Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins propunerea DNA de arestare preventiva a primarului Constantei, Radu Mazare, pe motiv ca procurorii nu au adus probe care sa demonstreze ca acesta ar fi primit mita de la omul de afaceri Morgenstern Avraham in schimbul facilitarii castigarii unui contract privind construirea de locuinte sociale.

"Judecatorul de drepturi si libertati, din examinarea actelor cauzei, retine ca procurorul nu a administrat probe care sa creeze suspiciunea rezonabila privind primirea (modalitate de savarsire a infractiunii de luare de mita retinuta in cauza) de catre inculpatul Radu Mazar a vreunei sume de bani, respectiv darea vreunei astfel de sume de catre inculpatul Avraham Morgenstern", se arata in motivarea deciziei prin care instanta a dispus pe 9 aprilie eliberarea lui Mazare din arest.

Judecatoarea Rodica Cosma mentioneaza ca omul de afaceri Elan Schwarzenberg este partener contractual al societatii Melici Management si ca societatea acestuia a transferat in contul lui Radu Mazare 95.000 de euro, date comunicate de LGT Bank din Lichtenstein.

De asemenea, din extrasul de cont rezulta ca, la data de 13 septembrie 2011, societatea Melici Management Inc. a transferat in contul lui Mazare suma de 95.000 euro.

"Aceasta constituie o realitate ce nu poate fi contestata, insa nu rezulta din probele administrate, pana in acest moment procesual, ca banii au fost primiti de inculpatul Mazare Radu Stefan de la inculpatul Morgenstern Avraham, pentru ca acesta din urma sa castige in conditii ilicite licitatia din 15.12.2011", mai spune judecatoarea.

Magistratul noteaza ca, din examinarea proceselor-verbale de redare a interceptarilor telefonice, "nu se desprinde vreun dialog purtat intre Radu Mazare si Avraham Morgenstern, respectiv Schwarzenberg Emilian din care sa rezulte primirea vreunei sume de bani pentru a efectua demersuri in favoarea societatii Shapir Structure".

In plus, judecatoarea arata ca nici din audierea martorilor de catre procurori nu rezulta darea sau primirea sumei de 95.000 de euro pentru ca Radu Mazare sa favorizeze firma Shapir Structure.

"In aceste circumstante, judecatorul de drepturi si libertati apreciaza ca, in lipsa unor probe din care sa rezulte suspiciunea ca inculpatul Morgenstern Avraham a dat inculpatului Mazare Radu Stefan suma de 95.000 euro, pentru ca acesta sa nu-si indeplineasca, sa indeplineasca ori sa urgenteze indeplinirea unui act act care intra in indatoririle de serviciu sau sa indeplineasca un act contrar acestor indatoriri, propunerea de arestare preventiva formulata de procuror nu poate fi primita", este concluzia instantei.

Mazare, cercetat sub control judiciar. Ce restrictii i se impun

Care sunt acuzatiile aduse lui Radu Mazare

Radu Mazare si Avraham Morgenstern au fost retinuti saptamana trecuta de procurorii DNA pentru fapte de coruptie.

"La inceputul anului 2011, inculpatul Mazare, in calitate de primar al Municipiului Constanta, a lansat Programul de construire locuinte modulare grupate in Campusul Social 'Henri Coanda', aprobat prin hotarare a Consiliului Local al Municipiului Constanta. Pe fondul demararii acestui proiect, inculpatul Morgenstern a dorit sa isi asigure castigarea licitatiei, ce urma a fi organizata.

Astfel, in cursul anului 2011, i-a remis primarului municipiului Constanta suma totala de 175.000 de euro, pentru ca acesta sa-i faciliteze castigarea licitatiei, ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, in valoare de 40.964.030 lei fara TVA (circa 10 milioane de euro) ", sustinea DNA intr-un comunicat.

DNA preciza ca banii, primiti in mai multe transe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi apartinand unor societati off shore, conturi deschise la banci din strainatate, in jurisdictii cunoscute pentru conditiile restrictive privind cooperarea judiciara internationala in materie penala.

"In schimbul acestor sume de bani, inculpatul Mazare a efectuat o serie de demersuri ce intrau in sarcina atributiilor sale de serviciu (ex. initierea unor hotarari de consiliu local, prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achizitie sau prin care a fost favorizata societatea comerciala reprezentata de inculpatul Morgenstern).

Unele dintre cele mai importante demersuri efectuate de inculpatul Mazare, in favoarea firmei respective, au fost cele prin care, la solicitarea inculpatului Morgenstern, a fost aprobata cresterea valorii contractului de achizitie cu suma de 3.722.910 lei fara TVA - circa 900.000 de euro, in urma unei hotarari a consiliului local, initiata de primarul Radu Mazare", sustin procurorii.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1854 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

DNA=politia politica a comunisto-securisto-mafiotului.

Cine plateste de retinerea lui Mazare?Se vede clar ca aceste inscenari politice sunt comise in numele comunisto-securisto-mafiotului.

Vream sa plateasca acest procuror(i) care a(u) fabricat arestarea lui Mazare.
ICCJ a motivat clar ca procurorul NU a administrat probe care sa creeze suspiciunea rezonabila privind primirea (modalitate de savarsire a infractiunii de luare de mita retinuta in cauza) de catre "inculpatul" Radu Mazare a vreunei sume de bani.

Procurorii trebuiesc azvarliti in temnita.Urgent.Merita cu prisosinta.

 

 

politica

Du-te *** cu el cu tot, de mascarici!

 

 

Un mafiot,tradator,face o intelegere,

cu procurorii,libertatea,contra,informatii.Scapa,un pitic,si cad greii...este clar?

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor