Dosarul "Polaris"- Radu Mazare: Cum au ajuns constantenii sa plateasca cea mai mare taxa de gunoi din tara

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Marti, 23 Ianuarie 2018, ora 16:39
7419 citiri
Dosarul "Polaris"- Radu Mazare: Cum au ajuns constantenii sa plateasca cea mai mare taxa de gunoi din tara
Foto: Hepta.ro

Unul dintre martorii din dosarul in care fostul primar al Constantei Radu Mazare (foto) a fost trimis in judecata pentru ca ar fi primit mita opt milioane de euro si peste opt milioane de lei de la firma Polaris a povestit magistratilor cum a crescut pretul gunoiului in Constanta.

Procesul se judeca in lipsa lui Radu Mazare, pe numele caruia Inalta Curte a emis un mandat de arestare in lipsa dupa ce fostul primar a cerut azil politic in Madagscar. In acest caz, fostule edil este acuzat ca ar fi primit mita de la reprezentantii Polaris pentru facilitarea emiterii unor documente si pentru inlesnirea castigarii unei licitatii sau incheierea unor contracte privind salubrizarea orasului.

Cazul, pe scurt

Pe scurt, procurorii DNA au stabilit ca tarifele pentru colectarea si trasportul gunoiului la Constanta erau supraevaluate, iar datele privind cantitatile de deseuri menajere erau umflate artificial. Pentru a putea face aceste inginerii, firma care strange gunoiul, Polaris M Holding, controlata de fostul deputat Eduard Martin (PSD), ar fi dat mita enorma: aproape 7 milioane de euro. Spaga ar fi fost mascata prin contracte de publicitate fictive incheiate cu Soti Cable Neptun, televiziune infiintata de Radu Mazare, Nicusor Constantinescu si Sorin Strutinsky.

Polaris a castigat, in 2008, licitatia organizata de Primaria Constanta pentru asigurarea serviciului de salubritate al municipiului, contract incheiat pe 25 de ani, la un pret total de aproximativ 335 milioane de euro.

Marturia directoarei

Virginia Uzun, fosta directoare in cadrul Primariei Constanta, a dat astazi detalii instantei despre taxa de ridicare a gunoiului menajer. "In anul 2001 era aproximativ 1 leu. A crescut, iar in 2012 a ajuns la 3 lei; apoi a fost modificata, calculata pe transele de venit, in baza unor HG-uri si hotarari ale Consiliului Local, intre 3 si 10 lei, in 5 categorii. La sfarsitul anului 2012, Directia Financiara ne-a transmis propunerea de majorare a taxei. Taxa a fost redusa, incepand cu 2016, la 3 lei, nediferentiat. Din 2018, taxa a crescut la 5 lei", a explicat Virginia Uzun.

Martorul a dat detalii despre modul in care erau stabilite taxele locale si cum erau justificate scaderile si maririle taxelor. "In 2016, cand s-au scazut, s-a motivat ca taxa de habitat era impovaratoare pentru populatie", a spus directoarea. "In ce priveste nivelul taxei, suma de 3 lei era cea mai mica din orasele cu care Constanta se putea compara, insa ulterior, cand a fost majorata pana la 10 lei, ea a fost una din cele mai mari din tara", a precizat Virginia Uzun.

"N-am citit un caiet de sarcini cap-coada cat am fost la Romprest"

Milionarul Florian Walter, actionar al firmei Romprest, a fost citat ca martor pentru a da detalii despre licitatia din 2008 privind ridicarea gunoiului. Firma sa avea contract de salubritate cu Sectorul 1, dar si in orase mai mici, cum ar fi Mizil sau Tecuci. Romprest participa la mai multe licitatii publice in alte orase ale tarii. "Eu n-am citit un caiet de sarcini cap-coada cat am fost la Romprest", a ridicat din umeri Florian Walter.

"La Constanta, dar si in orasele mari, era prevazuta ca si clauza achizitia de utilaje. Era un municipiu mare, de peste 250.000 de locuitori. Directorii au spus sa nu participam, deoarece riscam sa pierdem garantia. Nu aveam puterea financiara, deoarece aveam deja un credit imens pentru utilajele achizitionate in cazul contractului cu Primaria Sectorului 1. Noi am luat atunci caietul de sarcini, dar ne-am retras, nu am participat la licitatie", a explicat Walter Florian.

Milionarul a explicat ca una din clauzele cerute in Constanta, de a avea utilajele fizic in momentul licitatiei, nu a intalnit-o nici la Sectorul 1, nici in alte orase. El a spus ca probabil acest lucru i-a fost adus la cunostinta de unul dintre directorii Romprest, dar ca nu-si mai aduce aminte.

Un detaliu inedit, Walter Florian a povestit ca a fost sunat de unul din actionarii Polaris, Eduard Martin, care l-a intrebat daca a solicitat caietul de sarcini. Martin i-ar fi propus daca vrea sa se asocieze intr-o alta licitatie, dar acest lucru nu s-a realizat niciodata. "Am fost audiat la DNA, intr-un alt dosar, si m-au intrebat despre telefonul de la Martin. Am spus acelasi lucru", a explicat Florian Walter.

Acuzatile DNA

Potrivit procurorilor DNA, fostul primar al ConstanteiRadu Mazarea fost trimis in judecata, sub control judiciar, pentru trei infractiuni de luare de mita, abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit si conflict de interese in forma continuata (12 acte materiale).

Alaturi de fostul edil al Constantei, au fost trimisi in judecata, in stare de libertate, deputatul PSD Eduard Martin si mai multi functionari din cadrul Primariei Constanta, precum si omul de afaceri Sorin Strutinsky, acesta din urma sub control judiciar, pentru trei infractiuni de complicitate la luare de mita.

De asemenea, in acest dosar au fost trimisi in judecata, in stare de libertate, deputatul Eduard Martin, asociat al SC Polaris M Holding S.R.L, dar si SC Polaris M Holding S.R.L, pentru complicitate la abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut, pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit, precum si pentru dare de mita.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Curtea de Apel Cluj a decis joi, 18 aprilie, că fostul primar din Baia Mare Cătălin Cherecheș rămâne în închisoare. Curtea de Apel a respins ca neîntemeiată contestaţia în care...
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
#radu mazare polaris, #polaris strutinsky, #audieri curtea suprema, #mazare suprema audieri martori , #DNA