Procesul "Retrocedarilor de pe litoral" se termina dupa un deceniu. Mazare isi afla sentinta din Madagascar

Vineri, 16 Noiembrie 2018, ora 15:10
6106 citiri
Procesul "Retrocedarilor de pe litoral" se termina dupa un deceniu. Mazare isi afla sentinta din Madagascar
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta

Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit, vineri, ca pe data de 17 decembrie sa se desfasoare ultimul termen al dosarului privind retrocedarea ilegala a unor terenuri din Constanta si Mamaia, in care sunt judecati, printre altii, Radu Mazare, Cristian Borcea si Nicusor Constantinescu.

La termenul de vineri al procesului, avocatii care ii apara pe Mazare, Borcea si Constantinescu au anuntat ca acestia nu doresc sa fie audiati in instanta.

Dintre cei trei, doar Borcea s-a prezentat in sala de judecata. Radu Mazare a fugit din Romania in Madagascar, iar Nicusor Constantinescu se afla in detentie, el avand condamnari in alte dosare.

Fostul presedinte al Consiliului Judetean Constanta a transmis prin avocatul sau ca nu doreste sa asiste la proces. El a depus o cerere de recuzare a presedintelui completului de judecata, Ionut Matei, solicitare care a fost insa respinsa.

Judecatorul Ionut Matei a stabilit ca pe data de 14 decembrie sa fie audiati doi dintre inculpati, dar si martorii ceruti de DNA, urmand ca termenul final sa aiba loc pe 17 decembrie.

Procesul se afla in faza de apel la Instanta suprema.

Prima sentinta

In iulie 2017, fostul primar al municipiului Constanta Radu Mazare a fost condamnat de Curtea de Apel Bucuresti la 4 ani inchisoare cu suspendare in dosarul privind retrocedarea ilegala a unor terenuri.

In acelasi dosar, Nicusor Constantinescu, fost presedinte al CJ Constanta, a fost condamnat la 3 ani inchisoare cu suspendare, aceeasi pedeapsa primind si Dragos Savulescu, fost actionar al echipei de fotbal Dinamo Bucuresti.

In schimb, Cristian Borcea, fost finantator al clubului Dinamo, a fost achitat.

O solutie de achitare a primit si notarul Jean Andrei, sotul Laurei Andrei, fost presedinte al Tribunalului Bucuresti.

Totodata, Ramona Dospinescu, Cristian Talpau, Nora Chirca si Giorgica Giurgiucanu au primit cate 3 ani inchisoare cu suspendare, restul inculpatilor care apar in rechizitoriu fiind achitati.

Instanta a dispus desfiintarea mai multor inscrisuri ale Primariei Constanta, insa a respins actiunea civila a orasului Navodari, ca nefondata.

Acuzatiile procurorilor DNA

Pe 28 octombrie 2008, Radu Mazare a fost trimis in judecata de procurorii DNA, alaturi de alte 36 de persoane, in legatura cu restituirea si atribuirea nelegala a unor intinse suprafete de teren intravilan din Constanta, Mamaia, plaja si faleza.

Alaturi de Radu Mazare au fost trimisi in judecata mai multi membri ai comisiei de aplicare a Legii 10/2001 din Primaria Constanta, printre care: Nicusor Constantinescu - fost presedinte al CJ Constanta si fost consilier municipal; seful Directiei Administratie Publica, Constantin Racu; seful Directiei Patrimoniu, Daniela Ramona Dospinescu; seful Directiei Tehnic-Investitii, Ion Marica; fostul consilier municipal Dan Miron si consilierii juridici Cristian Talpau, Nora Alina Chirca si Bogdan Ghitulescu. Acestia sunt acuzati de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu obtinerea de avantaje patrimoniale, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata, fals intelectual, in forma continuata, si asociere pentru savarsirea de infractiuni.

Celelalte persoane trimise in judecata sunt functionari din Primaria Constanta, functionari in cadrul Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Constanta, mandatari, notari publici, mostenitori ai persoanelor indreptatite, cesionari cumparatori de drepturi succesorale (printre care si Cristian Borcea si Dragos Savulescu, fosti actionari ai echipei de fotbal Dinamo Bucuresti), interpusi cumparatori de terenuri si un evaluator agreat de Primaria Constanta, acuzati de procurori de savarsirea de infractiuni asimilate si in legatura directa cu infractiuni de coruptie sau de complicitate sau instigare la aceste infractiuni.

In acest dosar a fost trimis in judecata si notarul Jean Aurel Andrei, sotul presedintei Tribunalului Bucuresti, Laura Andrei.

Conform DNA, prin faptele savarsite de cei 37 de inculpati in aceasta cauza s-ar fi cauzat un prejudiciu in valoare de aproximativ 114 milioane euro, dintre care 77,77 milioane euro reprezinta prejudiciu in dauna statului si 36,16 milioane euro, prejudiciu in dauna municipiului Constanta.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Radu Mazare, #cristi borcea, #Inalta CUrte retrocedari, #mazare borcea , #DNA