Ziare.com

De ce l-au vrut procurorii DNA arestat pe Radu Mazare: Mita, direct proportionala cu rangul functionarului

Miercuri, 18 Martie 2015, ora 14:00

   

De ce l-au vrut procurorii DNA arestat pe Radu Mazare: Mita, direct proportionala cu rangul functionarului
Nivelul sumelor platite ilegal la nivelul Primariei Constanta pentru eliberarea unor certificate de urbanism sau autorizatii de constructie depindeau de rangul functionarului care le primea, se arata in referatul prin care procurorii DNA au solicitat arestarea preventiva a primarului Radu Mazare.

Potrivit procurorilor, "practica existenta la nivelul Primariei Constanta de a emite certificate de urbanism si autorizatii de construire contra unor sume de bani si existenta unor tarife diferite - mici pentru micii functionari si de valoare foarte mare pentru inaltii functionari" a fost confirmata de un martor din dosar.

Radu Mazare nu merge la "beciul domnesc" - cererea de arestare preventiva, respinsa (Video)

Un alt martor a declarat ca, la solicitarea lui Gabriel Strutinsky, la randul sau inculpat in dosar, a transmis reprezentantilor unei societatii care intentiona sa construiasca un mall ca prin semnarea unui contract de publicitate cu o societatea controlata de Radu Mazare va fi asigurata emiterea tuturor avizelor, autorizatiilor si a altor documente de catre Primaria Constanta. De asemenea, martorul a aratat ca decizia privind emiterea autorizatiilor de constructie in cazul proiectelor mari, de tip mall, era luata de primar.

Procurorii mai sustin ca dupa ce Radu Mazare ar fi luat mita un milion de euro de la o alta societate care dorea sa construiasca un mall toate avizele necesare au fost eliberate cu o promptitudine care "a depasit chiar limita posibilului", in conditiile in care in alte cazuri eliberarea documentelor de urbanism se facea cu intarzieri de cateva saptamani.

Radu Mazare a fost retinut - e acuzat ca a luat mita noua milioane de euro

Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins miercuri cererea DNA de arestare preventiva a primarului din Constanta, Radu Mazare, urmand ca acesta sa fie cercetat de procurori in stare de libertate, intr-un dosar in care este acuzat de trei infractiuni de luare de mita, doua de conflict de interese si abuz in serviciu. Aceeasi decizie a fost luata si in cazul omului de afaceri Sorin Strutinsky, insa acesta este arestat preventiv intr-un alt dosar.

Decizia instantei nu este definitiva.

De ce este acuzat Radu Mazare

Potrivit DNA, in perioada 2006-2009, Radu Mazare, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, a solicitat si primit circa 2 milioane de euro de la reprezentantii a doua societati comerciale, in scopul facilitarii emiterii documentatiilor de urbanism necesare dezvoltarii unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intentionau sa le dezvolte in Constanta.

"Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive incheiate de reprezentantii societatii respective cu o firma controlata de Mazare atat direct, cat si prin intermediul celuilalt inculpat. In perioada 2008-2014, Mazare, cu ajutorul lui Strutinsky, a primit de la o societate comerciala peste 7 milioane de euro pentru ca a asigurat acesteia castigarea unei licitatii organizate de Primaria Constanta pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a orasului.

In acelasi timp, intre firma respectiva si institutia publica condusa de Mazare a fost incheiat un contract avand ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioada de 25 de ani, cu un cost total estimat de 1.194.056.850 lei - cca 335 milioane de euro", precizeaza DNA.

Potrivit sursei citate, in perioada noiembrie 2006-2013, edilul Constantei a participat la incheierea a 12 contracte intre primarie si societatea controlata de el si de celalalt inculpat, in valoare totala de peste 6 milioane lei.

"In perioada noiembrie 2008-2012, Mazare a semnat 13 contracte, acorduri cadru si contracte subsecvente incheiate intre primarie si o societate la care era asociat Strutinsky, in valoare totala de peste 23 milioane lei. Aceste contracte au vizat achizitia unor servicii artistice desfasurate cu diverse ocazii, organizarea unor spectacole artistice, serviciul de paza a bunurilor publice si private apartinand municipiului Constanta, serviciul de protectie a functionarilor Primariei Municipiului Constanta aflati in exercitiul functiunii in perioada 15 februarie 2009-15 februarie 2012, etc", arata DNA.

Procurorii au constatat ca, in ambele cazuri, au fost obtinute foloase atat pentru sine, prin societatea pe care o controla si cu care Radu Mazare s-a aflat in raporturi comerciale in ultimii 5 ani, inainte de comiterea faptei, cat si pentru Sorin Strutinsky.
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2710 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Intrebari

Daca autorul articolului de mai sus este atat de sigur pe informatiile dezvaluite, de ce judecatorul nu a decis retinerea pe ntru 30 de zile?
De cand un martor spune cum se si cine decide cu privire la autorizatii privind constructia unui mall? Scrie undeva in legislatie ca primarul are drept de decizie cu privire la anumite autorizatii?
Dar de consililu local, a auzit acest martor?
Asa pot sa spun multe despre mazare, insa cate sunt adevarate?
Se pare ca decizia retinerii a fost luata de acelasi procuror care a mai decis o data retinerea lui mazare si, daca nu gresesc, si atunci judecatorul nu a fost de acord cu retinerea pentru 30 de zile.
Nu cumva procurorul nu mai are ce cauta in procuratura, sau poate judecatorul, daca este acelasi.

 

Stiti de ce

Dedeman si Selgros se gasesc in cimp,la Agigea?deoarece n-au vrut sa plateasca spaga imensa ceruta de Mazare si asociatii.

 

Mazare este atat de josnic incat nu are nici un rang.

Este un fost socialist, viitor puscarias.
Se articuleaza magarii in valorea de 300 de milioane de euro, nu numai de 9 milioane...
Va las sa judecati 'inocenta' mascariciului lui Ponta.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor