Instanta desfiinteaza apararea lui Mazare, care se pretindea victima statului paralel: Faptele facute in calitate de primar sunt de o gravitate incontestabila

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 15 Mai 2019, ora 11:23
25514 citiri
Instanta desfiinteaza apararea lui Mazare, care se pretindea victima statului paralel: Faptele facute in calitate de primar sunt de o gravitate incontestabila
Foto: Arhiva Hepta.ro

"Faptele de coruptie, de abuz in serviciu, comise de catre functionarii publici constituie o reala amenintare pentru functionarea statului, submineaza principiile de buna administrare, echitate si justitie sociala, pun in pericol bazele materiale si morale ale societatii, cu consecinte grave pe termen lung."

Citatul apartine judecatorul Mihaela Vlasceanu de la Tribunalul Constanta. Magistratul l-a condamnat pe fostul edil Radu Mazare la 6 ani si 6 luni de inchisoare intr-un dosar legat de vanzarea unor terenuri din Mamaia la preturi subevaluate.

In acelasi dosar, Tribunalul Constanta a mai decis condamnarea femeii de afaceri Sorina Gina Hortolomei-Moscu la 2 ani si 11 luni de inchisoare cu suspendare. Totodata, societatile judecate in acest dosar au primit in total amenzi penale care se ridica la un milion de lei.

Decizia instantei nu este definitiva si poate fi atacata la Curtea de Apel Constanta.

Tribunalul Constanta a motivat saptamana trecuta sentinta.

Unul dintre efectele deciziei din acest caz este acela ca terenul de 1,5 hectare pe care este construit Palatul Regal din Mamaia, unul dintre locurile preferate de odihna ale reginei Maria, urmeaza sa reintre in proprietatea orasului Constanta, liber de orice sarcini.

Cate dosare are Radu Mazare si situatia acestora, la finalul articolului.

A aruncat vina pe subalterni

Tribunalul Constanta considera ca se impune sanctionarea ferma a faptelor retinute in sarcina inculpatilor, iar individualizarea pedepselor trebuie facuta intr-un mod care sa descurajeze fenomenul, "sa atraga atentia posibililor alti faptuitori asupra dimensiunii raspunderii penale atrase de astfel de fapte, dar si la un nivel care sa constituie o sanctiune proportionala cu infractiunile savarsite si cu periculozitatea inculpatilor", adauga instanta in motivare.

Mazare ar fi incercat sa arunce raspunderea pe alte persoane si a negat acuzatiile.

"Instanta apreciaza ca toate aceste elemente necesita stabilirea unor pedepse cu inchisoarea cu executare in regim de detentie pentru inculpatul Mazare Radu Stefan, faptele comise de catre acesta in calitate de primar fiind de o gravitate incontestabila, concluzie sustinuta in egala masura de conduita procesuala a inculpatului care a negat vinovatia sa in comiterea faptelor, plasand intreaga raspundere in sarcina consilierilor locali, a subalternilor sai si a evaluatorilor ANEVAR, atitudine care denota lipsa constiintei responsabilitatii pentru propriile actiuni", arata magistratul.

O dovada a acestui profil moral, sustine judecatorul, este si faptul ca, la finalul cercetarii judecatoresti, Radu Mazare a parasit teritoriul Romaniei, sub pretextul, facut chiar public de catre acesta, ca ar fi "tinta politica a Statului Paralel" si ca "nu are nicio sansa sa beneficieze de o justitie independenta, obiectiva si impartiala".

Asta in contextul in care inculpatilor din acest dosar le-au fost admise aproape integral probele propuse in cursul judecatii (cererile de audiere a martorilor), chiar inculpatii renuntand la proba cu cele trei expertize propusa initial.

Pedeapsa, un mijloc de reeducare

Pedeapsa nu reprezinta numai un mijloc de constrangere a inculpatului, dar si un mijloc de reeducare al acestuia, explica judecatorul Mihaela Vlasceanu.

De asemenea, pedeapsa se aplica in scopul prevenirii savarsirii de noi infractiuni atat de catre condamnat, cat si de catre ceilalti destinatari ai legii penale.

"Prevenirea savarsirii de noi infractiuni nu se limiteaza doar la impiedicarea inculpatului de a repeta alte incalcari ale legii penale, ci presupune si atentionarea celorlalti destinatari ai legii penale de a nu comite astfel de incalcari", conchide magistratul.

Procesele lui Mazare

Radu Mazare este in prezent incarcerat in Madagascar, pe numele sau fiind emis un mandat de arestare in lipsa. Fostul edil urmeaza sa fie extradat in Romania.

Numele sau apare in mai multe dosare penale:

Dosarul "Retrocedarilor de pe litoral" - condamnat definitiv de Inalta Curte la 9 ani de inchisoare. In acest dosar a fost emis mandatul de arestare si s-a solicitat extradarea din Madagscar.

Procesul "Polaris" - condamnat de Inalta Curte la 9 ani si 10 luni de inchisoare. Decizia nu este definitiva, cazul urmeaza sa ajunga la completul de 5 judecatori.

Cazul "Hortolomei - Moscu" (cel in care s-a dat motivarea de mai sus) - condamnat pe fond de Tribunalul Constanta la 6 ani si 6 luni de inchisoare. Dosarul urmeaza sa ajunga la Curtea de Apel Constanta pentru solutionarea apelului.

Procesul "Henri Coanda" - achitat pentru mai multe infractiuni si amenda penala de 5.000 de lei pentru fals in declaratii. Decizia nu este definitiva, cazul urmeaza sa ajunga la completul de 5 judecatori de la Inalta Curte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Tezaurul României furat de Rusia, pe agenda Parlamentului European: "În stilul caracteristic, Rusia doar ia, niciodată nu dă"
Tezaurul României furat de Rusia, pe agenda Parlamentului European: "În stilul caracteristic, Rusia doar ia, niciodată nu dă"
Parlamentul European va dezbate în premieră problema Tezaurului Românesc sechestrat la Moscova. Eurodeputaţii vor vota în luna martie o rezoluţie prin care solicită Federaţiei Ruse să...
Ion Iliescu vorbește de ziua sa despre traseismul politic și glumele pe seama vârstei sale: ”Știu că Internetul e plin de meme-uri cu mine, cum că speranța moare penultima”
Ion Iliescu vorbește de ziua sa despre traseismul politic și glumele pe seama vârstei sale: ”Știu că Internetul e plin de meme-uri cu mine, cum că speranța moare penultima”
Fostul președinte al României, Ion Iliescu, care a împlinit 94 de ani duminică, 3 martie, a vorbit în podcastul fostului ministru al Culturii, Ionuț Vulpescu, despre cum primește glumele la...
#Radu Mazare sentinta, #Radu Mazare DNA, #Radu Mazare madagscar, #Radu Mazare coruptie, #Radu Mazare Constanta , #DNA