Primarul Constantei, Radu Mazare, si presedintele Consiliului Judetean, Nicusor Constantinescu, au fost trimisi in judecata, alaturi de alte 35 de persoane, intr-un dosar privind restituirea si atribuirea nelegala a unor intinse suprafete de teren.
Curtea de Apel Bucuresti a stabilit, pentru data de 25 noiembrie, primul termen de judecata in dosarul in care Radu Mazare, Nicusor Constantinescu si Cristian Borcea, presedintele executiv al clubului Dinamo, au fost trimisi in judecata.
Dosarul a fost trimis spre judecare Curtii de Apel Bucuresti, din cauza ca printre cei 37 de acuzati se numara si cativa notari publici bucuresteni.
"Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a 37 de inculpati in legatura cu restituirea si atribuirea nelegala a unor intinse suprafete de teren intravilan din municipiul Constanta, Mamaia, plaja si faleza, fapte prin care a fost cauzat un prejudiciu in valoare de aproximativ 114 milioane euro (dintre care 77,77 milioane euro reprezinta prejudiciu in dauna statului si 36,16 milioane euro prejudiciu in dauna municipiului Constanta)", se arata intr-un comunicat de marti al DNA remis redactiei Ziare.com.
Astfel, au fost trimisi in judecata membrii comisiei de aplicare a Legii 10/2001 din cadrul primariei Constanta: Radu Stefan Mazare - primarul municipiului Constanta, Nicusor Constantinescu - fost consilier municipal, Constantin Racu - fost director al Directiei Administratie Publica, Daniela Ramona Dospinescu - directorul Directiei Patrimoniu, Ion Marica - directorul Directiei Tehnic Investitii, Dan Miron - fost consilier municipal si consilierii juridici Cristian Talpau, Nora Alina Chirca si Bogdan Ghitulescu. In sarcina acestora s-au retinut infractiunile de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu obtinerea de avantaje patrimoniale, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata; fals intelectual, in forma continuata; asociere pentru savarsirea de infractiuni.
Au mai fost deferinti justitiei functionari din primaria Constanta: Andrei Sozanski, Gratiela Rusu, Gabriela Radu, Claudia Cealera - in sarcina carora s-au retinut infractiuni asimilate si in legatura directa cu infractiuni de coruptie.
De asemenea, au fost trimisi in judecata functionari in cadrul Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Constanta (OCPI): Luminita Calatoru si Silvia Stanciu, in sarcina carora s-au retinut infractiuni asimilate si in legatura directa cu infractiuni de coruptie.
DNA i-a deferit justitiei si pe mandatarii Georgica Giurgiucanu, Emil Dragos Savulescu, Rasvan Mircea Tudorache si Nicula Nejloveanu, in sarcina carora s-au retinut infractiuni de complicitate sau instigare la infractiunile savarsite de persoanele mai sus mentionate.
Notarii publici Andrei Aurel-Jean, Cristina Budei si Ruxandra-Luminita Darie, acuzati de infractiuni asimilate si in legatura directa cu infractiuni de coruptie, vor ajunge si ei in fata judecatorilor, ca si mostenitorii persoanelor indreptatite, Elena Stefanescu si Laura Mariana Lese, acuzati de complicitate la infractiuni asimilate infractiunilor de coruptie.
In calitate de cesionari cumparatori de drepturi succesorale, au fost trimiti in judecata Viorel Pana, Valentin Gheorghe Ionescu, prin firma sa "Habitat si Ambient" SA, Cristian Borcea si Camboianu Mihai, Bogdan Gabriel Sandu , prin SC "Holland Development Group" SA, si Daniel Ene, Marius Puscasi, Carmen Puscasi si Mihai Sergiu Ceacireanu, ca persoana fizica si prin firma sa "New Home Construct" SA, pentru complicitate la infractiuni asimilate si in legatura directa cu infractiuni de coruptie.
Interpusii cumparatori de terenuri au fost de asemenea defetiti justitiei, acestia fiind Paraschiva Barbu, Alexandru Octavian Serban si Basarab Popa, prin firma sa "Pomacost" SA si "Aqualand" SA, la care era actionar, pentru complicitate la infractiuni asimilate si in legatura directa cu infractiuni de coruptie.
Evaluatorul agreat de primaria Constanta, Alin Horatiu Dima, este trimis in judecata pentru complicitate la infractiuni asimilate si in legatura directa cu infractiuni de coruptie.
Potrivit DNA, in rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut ca, in perioada noiembrie 2002 - iulie 2005, membrii comisiei de aplicare a Legii 10/2001, in exercitiul atributiilor de serviciu, cu stiinta, au solutionat in mod defectuos o serie de cereri de restituire de terenuri, in scopul obtinerii de avantaje patrimoniale care s-au materializat in dobandirea de catre ei sau de catre persoane din anturajul lor a proprietatii asupra unor mari suprafete de teren la care nu aveau dreptul.