Elena Udrea a primit un neașteptat ajutor, marți, 6 septembrie, de la judecătoarea Corina Ciobanu de la Curtea de Apel București, care a ridicat din oficiu o problemă juridică de natură a amâna va amâna finalul Dosarului Hidroelectrica cel puțin până după ce Înalta Curte va dezlega chestiunea aplicării deciziei CCR pe tema prescripției.
Magistratul promisese în vară că finalul Dosarului Hidroelectrica – în care Elena Udrea este judecată pentru trafic de influență pentru că că i-ar fi cerut 5 milioane de dolari de la afaceristul Bogdan Buzăianu – se va termina în septembrie. Acum, judecătoarea s-a răzgândit chiar în timp ce avocații Elenei Udrea anunțau că invocă prescripția faptelor.
Judecătoarea Corina Ciobanu și-a adus aminte de procesul extrădării Elenei Udrea din Bulgaria și a considerat oportun să corespondeze cu Tribunalul Blagoevgrad pe tema condițiilor în care fosta „blondă de la Cotroceni” a fost repatriată.
Este vorba despre un detaliu tehnic numit „regula specialității”, prevăzut în legea-cadru privind acordul de extrădare, potrivit căruia instanța solicitată a preda o persoană urmărită internațional poate pune în vedere statului solicitant ca aceasta să nu fie judecată pentru alte infracțiuni decât cele consemnate în actul de extrădare.
Iată ce spune legea:
„Persoana predată ca efect al extrădării nu va fi nici urmărită, nici judecată, nici deținută în vederea executării unei pedepse, nici supusă oricărei alte restricții a libertății sale individuale, pentru orice fapt anterior predării, altul decât cel care a motivat extrădarea” – art.74 din Legea 302/2004.
Or, Elena Udrea a fost extrădată pentru a executa pedeapsa de 6 ani de pușcărie din Dosarul Gala Bute, nicidecum pentru a fi judecată în Dosarul Hidroelectica (aflat pe fond pe rolul Curții de Apel), ori pentru Dosarul campaniei din 2009 (aflat la Curtea Supremă, în apel).
Judecătoarea a emis o adresă către Tribunalul Blagoevgrad, pentru ca instanța să dea detalii dacă i-a pus în vedere Elenei Udrea regula specialității și dacă aceasta s-a prevalat de dreptul de a nu fi judecată pentru alte infracțiuni decât cele din Gala Bute. Tot magistratul a explicat că, dacă este așa, atunci Tribunalul Blagoevgrad trebuie să extindă, la cerere, limitele în care poate fi judecată Elena Udrea. Mai exact, bulgarii vor decide dacă Udrea scapă sau nu de celelalte două dosare.
Este de așteptat ca această procedură să dureze. Astfel, Curtea de Apel București a amânat Dosarul Hidroelectrica pentru data de 17 octombrie, urmând ca pe 15 septembrie să se pronunțe pe o serie de cereri ale Elenei Udrea de sesizare a Curții Constituționale. Între timp, instanța va atepta răspunsul bulgarilor.
Un episod asemănător s-a petrecut cu Radu Mazăre, atunci când a fost repatriat din Madagasar, unde fugise pentru a scăpa de pedeapsa de 9 ani de pușcărie din Dosarul retrocedării plajelor din Constanța.
Între timp, o schimbare politică din Madagascar i-a stricat planurile lui Radu Mazăre ori, mai bine zis, „înțelegerea” acestuia cu autoritățile malgașe. Fostul edil a fost reținut, făcut „pachet” și trimis în România – fără judecată, spun avocații.
Apărătorii lui Mazăre au arătat în fața Înaltei Curți că extrădarea clientului lor s-a făcut ilegal, la dispoziția unui procuror, nu a unui judecător.
Radu Mazăre nu mai poate fi judecat deocamdată în alte dosare decât cel în care a fost repatriat din Madagascar, susțineau pe 10 iunie 2019 apărătorii fostului edil al Constanței invocând prevederile din Legea extrădării.
Judecătorii Înaltei Curți au transmis, atunci, o adresă la Ministerul Justiţiei (MJ) în care cer lămuriri privind modul de interpretare a normelor Legii 302/2004 privind cooperarea judiciară internațională, iar procedura a durat câteva luni bune.
Avocata Ioana Focșa, cea care îl reprezintă pe fostul edil al Constanței, a invocat această chestiune prealabilă în timpul procesului în care Radu Mazăre fusese achitat pe fond în dosarul „Henri Coandă”, cel în care a fost judecat alături de fratele său, Alexandru Mazăre, și de omul de afaceri Avraham Morgenstern.
„Radu Mazăre are şi calitatea de extrădat. În această calitate, supun Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie dispoziţia referitoare la regula specialităţii. În opinia mea, există un principiu de la care nu ne putem abate, că persoana nu va fi nici urmărită, nici supusă unei restricţii a libertăţii pentru alte fapte anterioare predării. (…) Singurul remediu procesual e disjungerea sau încetarea procesului penal. La art. 74 există o excepție: statul care a predate consimte (n.r. – judecarea). Deci trebuie emisă adresă către autoritățile din Madagascar. Nu se poate trece la judecata domnului Mazăre.”, a arătat avocata fostului edil al Constanței în vara anului 2019.
Atâta au tras de timp avocații încât, până la urmă, Radu Mazăre și Avraham Morgenstern au scăpat de închisoare, deoarece a intervenit prescripția în dosarul în care erau judecați pentru dare, respectiv luare de mită privind licitația pentru construirea cartierului de locuințe sociale „Henri Coandă”.
Decizia pronunțată marți, 10 mai 2022, de Înalta Curte de Casație și Justiție este definitivă.
Cum Elena Udrea are termen joi, 8 septembrie, la Înalta Curte în Dosarul campaniei electorale din 2009, este de așteptat ca avocații să ceară completului de judecată să trimită adrese către Tribunalul Blagoevgrad, pe aceeași temă ca magistrații de la Curtea de Apel București. Ori, cel puțin să ceară și în acest proces amânarea până răspund magistrații bulgari instanței de fond.
În orice caz miza nu este neapărat ca Udrea să scape de dosare, deoarece instanța bulgară poate extinde limitele judecății la cererea motivată a autorităților române, ci tergiversarea proceselor pe modelul lui Radu Mazăre, până la împlinirea prescripției.