Mazare: Taxa de habitat din Constanta creste in functie de venitul locuitorilor

Vineri, 18 Ianuarie 2013, ora 22:16
3385 citiri
Mazare: Taxa de habitat din Constanta creste in functie de venitul locuitorilor
Foto: Arhiva Ziare.com

Primarul Constantei, Radu Mazare, a declarat, vineri, ca singura taxa care va fi modificata in 2013 va fi taxa de habitat, care in prezent este de 3 lei pe luna si care va creste in functie de venit, urmand sa ajunga pana la 10 lei pentru cei cu venituri foarte mari.

Mazare a spus ca taxa de habitat din Constanta era cea mai mica din Romania, in conditiile in care in Bucuresti este de 9 lei pe luna.

Totodata, el a precizat ca celelalte taxe locale nu vor creste, fiind mentinute la nivelul de anul trecut.

"N-o sa le crestem si urmeaza sa aprobam taxele asa cum am promis in noiembrie, asa cum am promis in decembrie, desi situatia este foarte stransa, foarte grea in sensul in care previziunile pe care le avem pentru venituri la buget pe anul 2013, in cel mai bun si in cel mai fericit caz, veniturile vor fi la fel ca in 2012, cu cheltuieli crescute, normal.

Va dau un exemplu, cheltuielile de functionare cu campusul social, dar sigur s-a inflationat tot, a crescut. Vom umbla, insa, la taxa de habitat. La ora actuala, gunoiul in Constanta este jumatate din cea mai mica taxa din Romania. Adica, la noi, este 3 lei pe luna de persoana si cea mai mica taxa din Romania este 5,6 lei, intr-un orasel, la Navodari este 7 lei, la Bucuresti este 9 lei", a afirmat Radu Mazare.

El a explicat ca viitoarea taxa de habitat va fi achitata de constanteni in functie de venituri, astfel cei cu venituri mici vor plati tot 3 lei, in timp ce pentru persoanele cu venituri foarte mari va ajunge la 10 lei.

Venituri mai mari, taxa mai mare

"De fapt, gunoiul este subventionat pentru ca taxa asta este atat de mica diferenta platind-o Primaria, gunoiul costa in mod real, colectarea gunoiului in Constanta, cam 10 lei.

In Bucuresti costa 9 lei, o sa ma intrebati de ce este la Bucuresti 9 si la Constanta 10 si va spun. Sunt doua motive, in primul rand pentru ca groapa de gunoi infiintata de primarul Neagoe acum 20 de ani e la 20 kilometri de oras ceea ce creste costurile, iar in al doilea rand vara sunt foarte multi care sunt cazati in Constanta si stim ca produc gunoi si nu platesc.

Si atunci luni ridicam partial subventia pentru aceasta taxa de gunoi si va fi pe transe, cei cu venituri foarte mici vor continua sa plateasca 3 lei, dupa aia va fi 4 lei, 5 lei, 9 lei si 10 lei pentru cei cu venituri foarte mari. Deci taxa de gunoi va fi incasata oarecum pe acelasi sistem ca subventia de la caldura.

Pentru cei cu venituri foarte mici, pastram subventia, pentru cei cu venituri mari, BMW-uri si Jeep-ane nu mai putem si nu mai are sens sa subventionam, eu nu vreau sa-mi subventioneze nimeni gunoiul. Dar restul taxelor, impozite pe case, masini, raman neschimbate asa cum am promis", a afirmat Radu Mazare.

El a mai spus ca nu se asteapta sa primeasca ajutor de la Guvern pentru ca prioritatile Executivului sunt altele, trebuie sa creasca salariile si pensiile. "Niciodata nu am avut ajutor de la Guvern, de sapte ani nu am avut niciun ajutor si nici acum nu ma astept sa am ajutor de la Guvern, nici nu cred ca vor fi primarii care vor primi bani de la Guvern pentru ca Guvernul trebuie sa creasca pensiile, sa creasca salariile, are niste cheltuieli uriase de facut", a afirmat Mazare.

Primarul a participat, vineri, la inaugurarea unei gradinite unde vor merge copiii care locuiesc in campusul social Henri Coanda.

Citește și:
Theodor Paleologu: Mi se pare îngrozitor să am de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu
Theodor Paleologu: Mi se pare îngrozitor să am de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu
Politologul Theodor Paleologu a declarat că în anul 2019 s-a simţit umilit, ca român, să aibă de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu pentru un mandat de preşedinte al...
Nicolae Ciucă, vizită în Japonia pentru a participa la funeraliile fostului premier nipon Shinzo Abe
Nicolae Ciucă, vizită în Japonia pentru a participa la funeraliile fostului premier nipon Shinzo Abe
Prim-ministrul Nicolae Ciucă va efectua, în perioada 26-28 septembrie, o vizită la Tokyo pentru a participa la funeraliile de stat organizate în onoarea fostului premier japonez Shinzo Abe....
Comentarii
Poza silvia_h
silvia_h
rank 5
"Taxa de habitat" - asta ce.o mai fi? De unde a luat expresia si