Mazare vrea sa faca Centrul Vechi al Constantei la fel ca in Bucuresti

Marti, 22 Noiembrie 2011, ora 08:24
2303 citiri
Mazare vrea sa faca Centrul Vechi al Constantei la fel ca in Bucuresti

Lasat de peste 20 ani in paragina, Centrul Vechi al Constantei, denumit Zona Peninsulara, nu a constituit pana acum o prioritate pentru municipalitate. Abia acum Primaria Constanta a finalizat sase proiecte in valoare totala de 60 milioane de euro, trei dintre acestea fiind in diferite stadii de avizare, toate cu finantare europeana.

Viceprimarul Decebal Fagadau promite ca, in cel mult cinci ani, zona peninsulara a orasului "va fi o bijuterie". Aspectul actual al Centrului Vechi, cel mai vizitat de turistii romani si straini pentru muzee si vestigii arheologice este jalnic si trist.

Zona, inconjurata din trei parti de mare, are strazi pline de gropi, trotuare distruse, imobile in avansata stare de degradare, sobolani, caini vagabonzi, case abandonate pline de balarii. Cele mai multe imobile fac parte din lista monumentelor protejate, scrie Evenimentul Zilei.

Primul proiect, in valoare de 4,15 milioane de euro, vizeaza reamenajarea falezei Cazinoului, de la intrarea in port pana la portul turistic Tomis.

Promenada Cazinoului va fi refacuta, la fel si balustradele. Tot mobilierul urban, banci, stalpi de iluminat, lampadare, va fi unicat, in stil Art Nouveau. Vor fi amplasate foisoare pentru odihna, pavilioane elegante unde lumea va sta la umbra. Spatiul verde va si el reamenajat pe trei planuri de promenada pentru ca turistii sau localnicii sa poata admira statuia lui Mihai Eminescu, farul genovez, fantana arteziana. Daca proiectul va fi semnat pana la sfarsitul anului, lucrarile vor demara la inceputul sezonului estival 2012.

Un al doilea proiect, in valoare de 10 milioane euro, prevede "amenajarea integrata a zonei de acces in portul turistic Tomis si plaja Modern" si va fi de fapt un inel rutier exterior care va inconjura zona peninsulara a orasului.

Al treilea proiect, in valoare de 3,5 milioane euro, pregateste "restaurarea si amenajarea intergrata a zonei istorice a Constantei". Piata, in centrul careia troneaza statuia poetului Ovidius, va fi refacuta in intregime, la fel si strazile care converg spre ea.

Reamenajarea zonei pietonale din centrul istoric al municipiului Constanta este al patrulea proiect care va contribui la schimbarea orasului. Toate strazile din cartier vor fi reabilitate. Trama stradala va fi inlocuita cu pavaj din piatra naturala, lespezi. Va fi inlocuit tot sistemul de iluminat si mobilierul urban. Va fi un cartier fara trotuare.

Chiriasii vor fi mutati, incepand din vara lui 2012 in noul cartier de contaienere pe care municipalitatea il va ridica in nordul orasului. Primarul Radu Mazare i-a convins pe multi dintre ei ca vor avea astfel caldura, apa curenta si curent electric.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Centrul Vechi Constanta, #Zona Peninsulara Constanta, #Constanta fonduri europene , #primar Constanta