Mazare vrea sa faca Centrul Vechi al Constantei la fel ca in Bucuresti

Marti, 22 Noiembrie 2011, ora 08:24
1779 citiri
Mazare vrea sa faca Centrul Vechi al Constantei la fel ca in Bucuresti

Lasat de peste 20 ani in paragina, Centrul Vechi al Constantei, denumit Zona Peninsulara, nu a constituit pana acum o prioritate pentru municipalitate. Abia acum Primaria Constanta a finalizat sase proiecte in valoare totala de 60 milioane de euro, trei dintre acestea fiind in diferite stadii de avizare, toate cu finantare europeana.

Viceprimarul Decebal Fagadau promite ca, in cel mult cinci ani, zona peninsulara a orasului "va fi o bijuterie". Aspectul actual al Centrului Vechi, cel mai vizitat de turistii romani si straini pentru muzee si vestigii arheologice este jalnic si trist.

Zona, inconjurata din trei parti de mare, are strazi pline de gropi, trotuare distruse, imobile in avansata stare de degradare, sobolani, caini vagabonzi, case abandonate pline de balarii. Cele mai multe imobile fac parte din lista monumentelor protejate, scrie Evenimentul Zilei.

Primul proiect, in valoare de 4,15 milioane de euro, vizeaza reamenajarea falezei Cazinoului, de la intrarea in port pana la portul turistic Tomis.

Promenada Cazinoului va fi refacuta, la fel si balustradele. Tot mobilierul urban, banci, stalpi de iluminat, lampadare, va fi unicat, in stil Art Nouveau. Vor fi amplasate foisoare pentru odihna, pavilioane elegante unde lumea va sta la umbra. Spatiul verde va si el reamenajat pe trei planuri de promenada pentru ca turistii sau localnicii sa poata admira statuia lui Mihai Eminescu, farul genovez, fantana arteziana. Daca proiectul va fi semnat pana la sfarsitul anului, lucrarile vor demara la inceputul sezonului estival 2012.

Un al doilea proiect, in valoare de 10 milioane euro, prevede "amenajarea integrata a zonei de acces in portul turistic Tomis si plaja Modern" si va fi de fapt un inel rutier exterior care va inconjura zona peninsulara a orasului.

Al treilea proiect, in valoare de 3,5 milioane euro, pregateste "restaurarea si amenajarea intergrata a zonei istorice a Constantei". Piata, in centrul careia troneaza statuia poetului Ovidius, va fi refacuta in intregime, la fel si strazile care converg spre ea.

Reamenajarea zonei pietonale din centrul istoric al municipiului Constanta este al patrulea proiect care va contribui la schimbarea orasului. Toate strazile din cartier vor fi reabilitate. Trama stradala va fi inlocuita cu pavaj din piatra naturala, lespezi. Va fi inlocuit tot sistemul de iluminat si mobilierul urban. Va fi un cartier fara trotuare.

Chiriasii vor fi mutati, incepand din vara lui 2012 in noul cartier de contaienere pe care municipalitatea il va ridica in nordul orasului. Primarul Radu Mazare i-a convins pe multi dintre ei ca vor avea astfel caldura, apa curenta si curent electric.

Citeste si:
Cioloș, după noua sesizare a DLAF la adresa lui Dan Barna: ”O mizerie, a treia oară când e vizat în momente-cheie de instituțiile statului”
Cioloș, după noua sesizare a DLAF la adresa lui Dan Barna: ”O mizerie, a treia oară când e vizat în momente-cheie de instituțiile statului”
Dacian Cioloș, contracandidatul lui Dan Barna pentru funcția de președinte al USR PLUS, a reacționat după noua sesizare făcută de Departamentul de Luptă Antifraudă la DNA pe numele lui...
Dacian Cioloș anunță că USR PLUS va vota moțiunea PSD. „Votăm orice moțiune care poate să scurteze această agonie a premierului Cîțu, care este terminat ca premier”
Dacian Cioloș anunță că USR PLUS va vota moțiunea PSD. „Votăm orice moțiune care poate să scurteze această agonie a premierului Cîțu, care este terminat ca premier”
Dacian Cioloș a declarat marți, 28 septembrie, că USR-PLUS va vota orice moțiune de cenzură care va duce la demiterea Guvernului Cîțu. „Votăm orice moțiune care poate să scurteze...
Sursa: Ziare.com