Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Portul Constanta ar putea trece in subordinea autoritatilor locale, cum si-a dorit Mazare (Video)

Luni, 22 Octombrie 2012, ora 11:57
2582 citiri
Portul Constanta ar putea trece in subordinea autoritatilor locale, cum si-a dorit Mazare (Video)
Foto: primastire.ro

Mai multi parlamentari PSD, printre care si senatorul Alexandru Mazare, fratele primarului Constantei, au depus vineri la registratura Parlamentului proiectul de lege care prevede transferul gratuit al actiunilor detinute de Ministerul Transporturilor la Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime (CNAPMC) catre autoritatile locale constantene.

"Acum Guvernul de la Bucuresti e prietenos cu Constanta", a explicat senatorul PSD Alexandru Mazare cum de a ajuns sa se implineasca visul mai vechi al fratelui sau, scrie Evenimentul Zilei.

Conform proiectului de lege depus de parlamentarii PSD, grosul actiunilor va reveni Consiliului Local Municipal Constanta, care va deveni astfel actionar majoritar cu 51% (20% fusesera deja transferate in 2008).

Consiliul Judetean Constanta va avea 15%, Consiliului Local Agigea ii vor reveni 4%, orasului Navodari 3% si Consiliul Local Mangalia va obtine 2%.

"Raman la Fondul Proprietatea 20% din actiuni si Ministerul Transporturilor pastreaza 5% din actiuni pentru ca exista deja o lege din 2005 care prevede obligativitatea retinerii lor in portofoliu pentru o eventuala listare la Bursa", a anuntat deputatul PSD de Constanta, Eduard Martin, unul dintre initiatorii proiectului de lege, alaturi de colega Manuela Mitrea si de senatorii Alexandru Mazare si Nicolae Moga.

Sursa citata precizeaza ca favorit pentru a prelua postul de nou manager al portului ar fi presedintele organizatiei municipale a PSD Constanta. In plus, toate primariile care vor intra in actionariatul CNAPMC sunt conduse de primari PSD. Castigurile anticipate sunt fabuloase pentru o administratie locala.

"CLM Constanta va incasa astfel cel putin 5-6 milioane euro pe an, Agigea -450.000-500.000 euro, Navodari - 400.000 euro, Mangalia - aproximativ 200.000-300.000 euro anual", a anuntat Eduard Martin.

Senatorul Alexandru Mazare a tinut si el sa sublinieze ca, in prezent, Constanta are ca partener un "guvern prietenos", cu "deschidere spre nevoile si aspiratiile cetatenilor Constantei", dar si ca "este o decizie politica pe care premierul Ponta si Guvernul USL si-o asuma".

Fratele primarului a mai afirmat ca, dupa ce USL va castiga alegerile din 9 decembrie, "sansele de izbanda ale proiectului de lege sunt de 100%", chiar daca presedintele Traian Basescu va respinge proiectul de lege.

"Legea va trece datorita majoritatii USL in parlamentul viitor si va deveni aplicabila in maxim un an", a mai sustinut senatorul Alexandru Mazare.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#actiuni port Constanta Mazare, #proiect lege port Constanta, #Alexandru Mazare port Constanta , #primar Constanta