Radu Mazare, portret caustic in L'Express: Baronul sulfuros investigat de DNA

Autor: Ana Ilie
Luni, 03 Noiembrie 2014, ora 11:21
9178 citiri
Radu Mazare, portret caustic in L'Express: Baronul sulfuros investigat de DNA
Foto: Arhiva

Primarul Constantei, pesedistul Radu Mazare, are parte de un portret prea putin flatant intr-o publicatie franceza. Aceasta porneste de la faptul ca, solicitand un interviu cu Mazare prin SMS, singurul mod posibil de comunicare cu primarul, acesta a raspuns: "Aveti nevoie de bani?".

L'Express replica: "Nu, domnule Mazare, L'Express nu doreste bani, numai sa il cunoasca pe cel considerat a fi unul dintre cei mai puternici 'baroni' din tara".

Publicatia nu face evonomie de epitete: "micul playboy", "preaputernic lord feudal", "baron sulfuros", inconjurat de "femei-liana" si "luat in vizor de justitie". Sub conducerea sa se afla Constanta, cel mai mare port al Romaniei. Soarta primarului ilustreaza cea mai importanta consecinta a alegerilor prezidentiale din 2 noiembrie: poate tara sa puna capat sistemului de potentati corupti?

Publicatia continua aratand ca potentatii locali joaca un rol cheie in viata politica romaneasca - stapani pe teritoriul lor, se comporta deseori ca domni din Evul Mediu, bucurandu-se de faptul ca nu pot fi responsabili in fata justitiei, intrucat au influenta la Bucuresti, avand in vedere greutatea lor electorala.

"Insa vremurile se schimba", scrie publicatia franceza, care apreciaza ca lupta impotriva coruptiei, ce isi are originile in reforma sistemului judiciar din 2008, a traversat granitele politice si "nu scuteste pe nimeni". Printre cei investigati este si Radu Mazare.

Un expert politic de la Bucuresti care nu a dorit sa-si dea numele spune ca eventuala cadere a lui Mazare depinde de rezultatul alegerilor prezidentiale.

Mazare este apropiat de premierul Victor Ponta, candidat la prezidentiale. Daca Ponta va fi ales, ar putea fi tentat sa il protejeze, in contul favorurilor din trecut, continua publicatia.

Cu toate ca DNA sustine ca are probe impotriva sa, Mazare nu se arata ingrijorat. Inconjurat de fete, ii arata reporterului pe smartphone costumele pe care le-a purtat in diverse ocazii.

"Aici toata lumea stie ca sunt in conflict cu presedintele Traian Basescu, el a spus ca avem multe divergente, cum ar fi gestionarea portului Constanta (...) Basescu, impreuna cu fratele lui, are interese personale in port. Este speriat ca pierde tot, apoi incearca sa ma ucida, dar nu o sa-l las! De asta ma imbrac in uniforma militara: sunt in razboi impotriva tuturor procurorilor care vor sa ma duca in inchisoare", spune Mazare.

Intrucat nu poate parasi tara, Mazare isi petrece mult timp pregatindu-si apararea, inconjurat de 12 avocati. Si au mult de munca intrucat DNA are intentia de a reglementa situatia primarului de Constanta, continua sursa citata.

Laura Kovesi Codruta, sefa DNA, cunoscuta pentru ca e dura si incoruptibila, nu este impresionata de tiradele lui Mazare si da asigurari ca investigatia continua.

In Constanta, "localnicii sunt in mod straniu mandri de primarul lor... si escapadele sale. Nimeni nu il invinovateste pentru ca apare pe coperta Playboy in compania unor fete mai mult dezbracate sau pentru ca organizeaza parade delirante care atrag hoarde de turisti in statiunea litorala cu stiluri diferite, baroc si rococo".

E amintit si faptul ca unele din deghizarile lui Mazare "derapeaza" - Stefan cel Mare insotit de un actor porno liliputan, sau uniforma de ofiter nazist. El continua insa sa fie ales de constanteni, in general votanti de dreapta, intrucat unul din trei localnici depinde de "ajutoarele" lui Mazare.

In Constanta nu exista opozitie reala la edil si, constata publicatia citata, "Romania, de fapt, este una din putinele tari europene unde politicienii au fost alesi in timp ce erau in arest preventiv".

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Radu Mazare investigat DNA, #Radu Mazare presa franceza , #primar Constanta