Soarta Cazinoului din Constanta va fi decisa prin sondaj

Vineri, 08 Iulie 2011, ora 21:09

   

Soarta Cazinoului din Constanta va fi decisa prin sondaj
Proiectul de hotarare privind vanzarea Cazinoului din Constanta a fost amanat, in sedinta de vineri a Consiliului Local, soarta acestuia urmand sa fie decisa in urma unui sondaj.

Sedinta de consiliu, desfasurata la un hotel din statiunea Mamaia, a fost destul de agitata. La sedinta a participat si presedintele PDL Constanta, Gigi Chiru, insotit de circa 20 de pensionari, care au protestat fata de vanzarea cladirii. Dupa ce initial nu a fost lasat sa ia cuvantul, presedintele de sedinta i-a permis in cele din urma acest lucru.

Gigi Chiru a inmanat consilierilor cate un memoriu in care se sustinea ca proiectul de hotarare privind vanzarea Cazinoului este ilegal si imoral.

"Monumentele istorice aflate in proprietatea persoanelor fizice sau juridice de drept privat pot fi vandute numai in conditiile exercitarii dreptului de preemtiune al statului roman, prin Ministerul Culturii si Patrimoniului National, pentru monumentele istorice clasate in grupa A, sau prin serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii si Patrimoniului National, pentru monumentele istorice clasate in grupa B, ori al unitatilor administrativ-teritoriale, dupa caz, potrivit prezentei legi, sub sanctiunea nulitatii absolute a vanzarii", se arata in memoriu.

Chiru, fostul sef al Inspectoratului Judetean in Constructii Constanta, l-a acuzat pe primarul Radu Mazare ca nu s-a ingrijit de simbolurile orasului, care sunt in continua degradare de cand a fost ales primar."Peninsula, altadata bijuteria Constantei, a ajuns un cartier de evitat, statiunea Mamaia s-a transformat intr-un cartier al Constantei, dezvoltat haotic atat urbanistic, cat si arhitectural, Cazinoul a fost adus intr-o stare fizica deplorabila", se arata in memoriu.

In plus, seful PDL a sustinut ca primaria putea atrage fonduri europene pentru reabilitarea cladirii.

In replica, viceprimarul Decebal Fagadau a afirmat ca nu puteau fi obtinute fonduri europene, deoarece cladirea era concesionata. In plus, Radu Mazare a afirmat ca primaria nu are bani pentru repararea cladirii.

"Simbolul Constantei se va prabusi, este intr-un stadiu foarte avansat de degradare. Daca ramane la primarie, il reparam noi, dar costurile ajung la 10 milioane de euro. Asta inseamna sistarea asfaltarii un an de zile sau pachete pentru batranii din Constanta pe cinci ani de zile. Aceasta este o varianta. Dupa asta, ce facem cu el?", a spus primarul.

In opinia acestuia, daca nu se intervine pentru consolidarea lui, Cazinoul se va prabusi in urmatorii doi ani.

Dupa ce consilierii au votat amanarea vanzarii, pentru ca populatia sa fie consultata, presedintele PDL Constanta a trimis un comunicat de presa prin care isi exprima satisfactia fata de acest gest.

"Este salutar ca, in al doisprezecelea ceas, consilierii municipali au inteles ca vanzarea acestui monument de interes national, simbol al municipalitatii, necesita o serioasa dezbatere publica inainte de adoptarea unei hotarari a Consiliului Local Municipal in acest sens", se arata in comunicat.

In urma cu cateva zile, seful PDL a declarat ca vrea sa stranga semnaturi pentru demiterea primarului Radu Mazare, din cauza ca acesta intentioneaza sa vanda cladirea Cazinoului.

Udrea salveaza Cazinoul?

La finalul sedintei de consiliu de vineri, Radu Mazare a comentat si declaratiile ministrului Elena Udrea, care a spus, vineri, la Mangalia, ca ministerul pe care il conduce s-ar putea implica pentru salvarea Cazinoului.

"Daca vor sa-l ia si sa ne aduca turisti cu el, oameni care vor sa joace, sa o faca!", a spus Mazare.

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a declarat vineri, la Mangalia, ca ar trebui salvat Cazinoul din Constanta, care este "o constructie emblematica" si ca nu crede ca la primaria orasului nu se gasesc banii necesari renovarii cazinoului.

"Eu cred ca trebuie salvat Cazinoul din Constanta. Nu cred ca in Constanta, la ce cheltuieli se fac la primarie, nu s-au gasit bani - am auzit primarul spunand ca e vorba de cinci milioane euro - nu s-au gasit bani pentru renovarea si introducerea in circuit a Cazinoului Constanta, care este o constructie emblematica pentru Constanta, pentru tot litoralul si chiar la nivel national. Cred ca ar trebui gasite resursele ca acest cazino sa fie renovat si sa nu ajunga pe mainile unora care sa isi desfasoare acolo activitati care nu au legatura cu actiunile turistice", a spus Elena Udrea.

Aceasta a precizat ca daca nu se gaseste o alta solutie, va incerca sa gaseasca o solutie la nivelul Guvernului, "pentru ca acest cazino trebuie salvat".

Radu Mazare a afirmat, in luna mai, ca doreste sa vanda Cazinoul din Constanta, dupa ce a incetat contractul cu firma care concesionase acest obiectiv in urma cu patru ani. Acesta spunea atunci ca municipalitatea nu poate sa tina acest obiectiv si ca pana in momentul in care cazinoul va fi vandut, va fi intretinut ca sa nu se degradeze.

Consilierii locali votasera in sedinta un proiect de hotarare privind constatarea incetarii contractului de concesiune incheiat de administratia locala cu SC Queen Investments SRL.

Contractul dintre Primaria Constanta si Queen Investments SRL, incheiat in anul 2007, prevedea concesionarea cazinoului pe o perioada de 49 de ani, cu drept de prelungire, municipalitatea urmand sa primeasca anual 140.000 de euro.
Sursa: rNews

Articol citit de 1033 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
tata
rank 5
Nu sondaj
Referendum,asta trebuie,primarii vin si pleaca,raul facut, ramine....inchiriat cu conditia renovarii de noul chirias.Facut parte stat si chirias la cistig,dar ramine la Stat,nu e instrainat...Pacat ca oamenii de astazi,nu mai au puterea sa lupte,pt ce le apartine....
Demiurgul
rank 5
Valoarea arhitecturala!
Valoarea arhitecturala a acestei cladiri este de necontestat si trebuie neaprat trecuta la stat pentru a fi renovata si redata in functiune optima!
Utilizator sters
SA VINDEM TOTUL....
SA-L VINDEM LA PERCIUNATZI, CA EI STIU CUM SE FACE BIZNIS. NEA MAZARE, S-A DUS DREAKU' COMISIONU' LU' MATALE PENTRU VANZAREA CAZINOULUI, FIINDCA NENOROCITU' ALA NU A STIUT SA-SI TZINA GURA....AUZI, VALOARE ISTORICA SI ARHITECTURALA, CLADIRE EMBLEMATICA, ETC... PARCA S-AR VORBI DE VILA LU' MAZARE DIN BRAZILIA.....
ROMANI, VINDETZI TOT, JIDANII STAU CU ARGINTZII LA COTITURA.....
Demiurgul
rank 5
Cazinoul Renovat!
Cazinoul Renovat va fi un lucru care va aduce foarte multi bani anual la bugetul de stat prin oamenii care vor veni acolo ca sa joace anumite jocuri de noroc!
master
rank 3
Mai bine la stat
Mazare l-a lasat in paragina. Poate fi valorificat de statul roman si de MDRT!

Turismul la mare se v-a schimba!
zexe85
rank 5
mazare haha
nu-i nimic, nazistule, vine udrea sa te faca tocana, de ce ai lasat asa cazinoul????
Demiurgul
rank 5
Renovare!
Acest obiectiv turistic pana la urma, ca asta e, trebuie renovat si actiunile Elenei udrea in acest sens sunt de felicitat!
Demiurgul
rank 5
E normal!
E normal ca aceste cladiri de patrimoniu sa treaca la stat pentru a fi puse in valoare intr-un mod eficient atat pentru stat cat si pentru turisti!
zexe85
rank 5
in sfarsit se
face ceva in privinta cazinoului! Bravo! Udrea sa traiasca.
Demiurgul
rank 5
Felicitari Elena Udrea!
Elena Udrea merita felicitarile noastre pentru tot ceea ce face in privinta Cazinoului din Constanta si pentru celelalte cladiri care au nevoie de reabilitare!
zexe85
rank 5
sper sa se ia Udrea
de toti primarii incompetenti, care lasa monumentele in paragina!
Demiurgul
rank 5
Toti primarii incompetenti!
Toti primarii acestia incompetenti vor plati pentru aceste actiuni care fac ca multe cladiri de o valoare enorma sa fie lasate in paragina!
Demiurgul
rank 5
Cazinoul din Constanta!
Cazinoul din Constanta este un bun national care ar trebui inclus in patrimoniul Romaniei!
Demiurgul
rank 5
Romania - Constanta
Constanta este unul dintre cele mai importante orase de la Marea Neagra si are nevoie de aceste obiective turistice!
Demiurgul
rank 5
Mazare - Zarzare
Mazare face atat de mult tam-tam la TV si cand te uiti ce face in Constanta, constati ca acest primar nu face nimic decat sa plece la samba in Brazilia!
Demiurgul
rank 5
Imi palce ideea!
Imi palce la nebunie aceasta idee si pe langa pariori, vor fi atrasi de catre acest cazinou chiar si cei care apreciaza valoarea arhitecturala a cladirilor din Romania!
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor