Udrea si Mazare, bilele negre ale Romaniei in raportul SUA pe drepturile omului

Joi, 11 Martie 2010, ora 22:18
9767 citiri
Udrea si Mazare, bilele negre ale Romaniei in raportul SUA pe drepturile omului
Foto: replicaonline.ro

Ministrul Dezvoltarii Elena Udrea si primarul Constantei Radu Mazare apar in Raportul Departamentului de stat american despre situatia drepturilor omului, unul pentru tonul amenintator pe care l-a folosit in conversatia cu un jurnalist, iar celalalt pentru ca a defilat in uniforma de ofiter nazist la o parada a modei din Mamaia.

Potrivit raportului, guvernul a respectat libertatea de exprimare si libertatea presei, jurnalistii au putut critica autoritatile, insa au existat cazuri izolate de autoritati care au intimidat, cenzurat sau atacat jurnalisti.

Udrea si Gazeta Sporturilor

Unul dintre cazurile prezentate este cel al ministrul Turismului Elena Udrea, care pe 28 iulie a folosit un ton amenintator cand i-a spus redactorului sef al cotidianului Gazeta Sporturilor ca "va avea grija personal de el", dupa ce acesta facuse publice o serie de cheltuieli controversate facute de fostul ministru al Tineretului si Sportului, membru al aceluiasi partid politic ca si Udrea.

Un alt caz prezentat de Departamentului de Stat american este intreruperea distributiei ziarului Ziua de Constanta de catre compania de distributie a presei detinuta de primarul Constantei, Radu Mazare, si de presedintele consilului local, Nicusor Constantinescu, dupa ce cotidianul criticase autoritatile locale.

Raportul prezinta si cazul Madalinei Radulescu, redactor sef in cadrul televiziunii de stat TVR 1, care a amenintat un producator si un editor cu scaderea salariului si concedierea pentru ca au refuzat sa aprobe un interviu cu un vicepresedinte al PSD intr-un buletin de stiri.

Mazare si uniforma nazista

Actele de antisemitism, inclusiv de vandalism impotriva unor locuri evreiesti, au continuat in 2009. In majoritatea cazurilor, Federatia comunitatilor evreiesti a notificat autoritatile, dar, in general, autorii acestor acte nu au fost identificati, potrivit raportului.

Raportul mentioneaza vandalizarea mormintelor evreiesti din cimitirul din Botosani sau desenarea de svastici pe peretii unei cladiri din Bucuresti in mai si pe gardul cimitirului evreiesc din Bucuresti in iunie.

La 18 iulie, la o prezentare de moda in Mamaia, primarul Constantei, Radu Mazare, a mers pe podium imbracat ca un ofiter nazist, impreuna cu fiul sau de 15 ani, imbracat ca un soldat nazist.

In 2009, presa extremista a continuat sa publice articole antisemite. Miscarea Noua Dreapta a continuat sa glorifice ideile Garzii de Fier, in presa si pe Internet. in unele cazuri, autoritatile au anchetat si pus sub acuzare, dar toate cazurile au dus la achitari.

De asemenea, publicatiile nationaliste ale partidului Romania Mare, condus de Corneliu Vadim Tudor, au continuat sa propage declaratii si articole ce contineau atacuri antisemite.

Guvernul a continuat totusi sa faca progrese in eforturile de a extinde educatia pe tema istoriei Holocaustului in tara si a inclus Holcaustul in cursurile de istorie despre Al Doilea Razboi Mondial din clasa a 7-a pana in clasa a 12-a.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#Udrea raport SUA drepturi om, #Mazare raport SUA, #raport SUA drepturi om, #Udrea Gazeta Sporturilor, #Mazare nazist , #stiri Radu Mazare
Comentarii