Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Aberatiile populiste ale ministrului de Interne (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 28 Iunie 2013, ora 01:03
6279 citiri
Aberatiile populiste ale ministrului de Interne (Opinii)

Valul de populisme care se revarsa asupra noastra dupa accidentul din Muntenegru pare a nu mai avea sfarsit.

Guvernul nu a ratat niciunul dintre stimulii clasici pentru manipularea si satisfacerea poporului in asemenea momente: de la cele emotionale, la teme de discutie preferate.

Radu Stroe a atins si el o asemenea coarda, cand a anuntat ca se lucreaza la un proiect de ordonanta draconica in domeniul rutier:

"Exista un proiect de ordonanta de urgenta de inasprire a pedepselor. Am amanat-o in septembrie, pentru ca am spus sa completam aceste lucruri. Nu vom pune accent pe amenzi, si ele vor fi, ci pe suspendarea carnetului de conducere 3-4 ani. Trei luni (cum este in prezent - n.red.) reprezinta un regim sanctionator in bascalie, dupa parerea mea".

Radu Store nu a ratat referirile la baietii de bani gata care conduc masini scumpe si pentru care amenzile nu reprezinta nimic, indiferent cat ar fi de mari. Ei bine, ei vor fi tinuti pe dreapta cu anii pana le vine mintea la cap. Zau? Cati dintre beizadelele care reprezinta intr-adevar pericole publice pe sosele au primit macar "bascalia" de pedeapsa de 3 luni acum in vigoare?

Marea noastra problema nu este legea, ci aplicarea ei. Legea actuala, asa cum este ea, cu suspendarile si amenzile pe care le prevede, inclusiv cu posibilitatea anularii permisului de conducere in anumite cazuri, ar putea face multa ordine pe soselele din Romania daca ar fi aplicata.

Dar nu este. Politistii sunt putini, usor de mituit, inclusiv pentru ca au lefuri mici, si inhibati exact in fata baietilor cu masini scumpe, bani multi si conexiuni la cel mai inalt nivel.

Va dau un exemplu poate minor, dar relevant: multi soferi au ajuns sa fie cu mult mai atenti cum si unde parcheaza de teama ca le vor fi ridicate masinile. Ati vazut vreodata o platforma in zona cafenelelor de fite din zona Dorobanti - Beler, unde se parcheaza peste tot, inclusiv pe trecerile de pietoni si in statiile de autobuz? Niciodata. In zona predilecta a smecherilor cu bani si relatii, "caracatitele" sunt interzise.

Si poate ne spune Radu Stroe cum se face ca Politia pierde in instanta jumatate dintre procesele intentate de contravenienti. Incompetenta? Mita?

Asa ca poate Guvernul sa introduca si pedeapsa cu inchisoarea pentru soferii indisciplinati, ca ea tot nu va fi aplicata, decat celor mici si fara putere, in timp ce dementii soselelor tot la adapost vor ramane, cat timp nu vom asista la o reforma autentica la nivelul politiei, suficienta numeric, platita decent, supusa unor teste periodice drastice de integritate si ferm decisa sa aplice legea oricui, cu maxima severitate.

Pe fond, propunerea lui Radu Stroe este populista, dar stupida, pentru ca nu pastreaza un raport intre gravitatea faptei si sanctiune. Nu poti sa treci la suspendarea permisului pentru 3 ani de la prima abatere. L-ai prins o data cu o bere sau un pahar de vin la bord, a trecut o data pe rosu, a depasit o data limita de viteza si ii iei trei ani permisul? E aberant.

O astfel de sanctiune poate fi aplicata doar ca ultima masura pentru repetarea sistematica a contraventiilor. Si atunci ne intoarcem la primul punct. Ajunge vreun smecher sa fie sanctionat sistematic, cu cateva suspendari de trei luni, astfel incat in final sa ajunga la suspendarea cea mare? Sa fim seriosi!

Dar ce bine suna sa te dai intransigent si ferm la televizor, mai ales pe terenul sensibilizat deja de o tragedie!

Si mai am o obiectie majora. Inca o modificare prin ordonanta de urgenta? De ce nu prin proiect de lege trecut prin dezbatere publica? Ca sa isi traga Guvernul Ponta tot beneficiul de imagine pentru acest nou populism? Cu siguranta.

Noroc ca aberatia nu va fi, probabil, pusa in practica, este doar o petarda populista, care se va stinge odata cu valurile facute de teribilul accident de duminica. Asta e guvernarea romaneasca.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Radu Stroe politie amenzi, #suspendare permis conducere , #ministru de Interne