Compensatie amara: Sotiile si copiii pompierilor morti in misiune se vor putea angaja in MAI

Luni, 23 Decembrie 2013, ora 17:51
3881 citiri
Compensatie amara: Sotiile si copiii pompierilor morti in misiune se vor putea angaja in MAI
Foto: Realitatea Tv

Pompierii raniti grav in misiuni ar putea ramane, din 2014, angajati in MAI pe functii neoperative, iar in cazul in care isi pierd viata, sotiile si copiii lor se vor putea angaja, la cerere, in cadrul aceluiasi minister, potrivit ministrului Radu Stroe.

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a declarat, intr-un interviu acordat revistei ministerului, "Pentru patrie", ca "o prioritate" pentru 2014 este adoptarea unui act normativ pentru acordarea de sprijin in cazul pompierilor raniti sau decedati in misiune.

"Vreau sa fie un set de masuri asemanator celui adoptat deja pentru politisti, care sa mentina un echilibru raportat pericolelor la care acestia se expun zi de zi", a declarat Stroe.

Declaratia ministrului vine in contextul in care, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), a fost deja adoptat un ordin de ministru care reglementeaza modalitatile prin care politistii raniti, incadrati in gradul III de invaliditate, pot ramane angajati pe functii ce nu implica efort fizic, iar copiii si sotiile acestora s-ar putea angaja in MAI.

Potrivit proiectului de act normativ propus de Stroe, un pompier ranit in timpul activitatii si incadrat in gradul III de invaliditate, ceea ce inseamna ca si-a pierdut jumatate din capacitate de munca, ar putea cere sa ramana angajat al MAI.

Ca si in cazul politistilor, pompierii al caror contract de munca incheiat cu MAI a incetat dupa ce au fost incadrati in gradul III de invaliditate vor putea cere reangajarea odata cu intrarea in vigoare a actului normativ, iar solicitarile vor trebui solutionate in maximum 45 de zile de la data inregistrarii.

Proiectul de ordin de ministru prevede si posibilitatea angajarii la cerere, ca politist sau personal contractual in unitati ale MAI, a copiilor aflati in intretinerea pompierului decedat sau incadrat intr-un grad de invaliditate ca urmare a ranirii sale in timpul exercitarii atributiilor de serviciu.

Aceste masuri de protectie sunt aplicabile si sotului, respectiv sotiei pompierului.

De asemenea, copiii aflati in intretinerea pompierilor incadrati intr-un grad de invaliditate, ca urmare a ranirii acestora intr-un accident de munca, vor putea fi inmatriculati sau transferati in institutiile de invatamant ale MAI.

Pentru inmatricularea intr-o institutie de invatamant a MAI, copilul politistului trebuie sa promoveze probele eliminatorii, respectiv examinarea medicala si evaluarea psihologica, precum si verificarea aptitudinilor fizice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Execuție la vârful AUR. George Simion anunță că-l suspendă pe Marius Lulea după scandalul cu Cosmin Gușă la Primăria Capitalei
Execuție la vârful AUR. George Simion anunță că-l suspendă pe Marius Lulea după scandalul cu Cosmin Gușă la Primăria Capitalei
George Simion a anunțat duminică seara, 14 aprilie, la Realitatea Plus, că-l va suspenda pe prim-vicepreședintele AUR Marius Lulea după ce s-a opus unei candidaturi a lui Cozmin Gușă la...
Județul în care Ludovic Orban nu crede că mai sunt angajați fără carnet PSD în instituţiile publice. ”Vă rog să-l trimiteţi la consult”
Județul în care Ludovic Orban nu crede că mai sunt angajați fără carnet PSD în instituţiile publice. ”Vă rog să-l trimiteţi la consult”
Alianţa Dreapta Unită (ADU) şi-a lansat duminică, 14 aprilie, candidaţii pentru alegerile locale de pe 9 iunie. La eveniment a participat și președintele Forța Dreptei, Ludovic Orban, care...
#Radu Stroe copii sotii pompieri decedati, #Stroe copii sotii angajari MAI, #Copii sotii pompieri decedati angajari MAI , #ministru de Interne