Concluziile evaluarii politistelor: Nu exista o tendinta de hartuire si discriminare

Luni, 04 Februarie 2013, ora 18:10
2255 citiri
Concluziile evaluarii politistelor: Nu exista o tendinta de hartuire si discriminare

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a anuntat luni ca din studiul privind eventuale acte de hartuire si discriminare la nivelul MAI rezulta ca nu exista o tendinta de manifestare a acestora, precizand ca si daca se inregistreaza un singur caz, chestiunea este grava si trebuie luate masuri.

Stroe a spus ca au fost evaluate aproximativ 70 la suta dintre toate persoanele de sex feminin din Ministerul Afacerilor Interne (MAI), ceea ce, in opinia sa, este un procent relevant pentru a trage concluzii.

Ministrul a precizat ca exista arme si structuri din MAI la care nu s-a facut niciun fel de observatie in concluziile studiului, el mentionand in acest sens Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, Politia de Frontiera si Jandarmeria Romana, unde nu au fost indicii, sesizari si reclamatii privind acte de hartuire sau discriminare in randul angajatelor.

In ceea ce priveste Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR), Stroe a spus ca din studiu se desprinde concluzia potrivit careia nu exista o tendinta de manifestare a unor acte de hartuire si discriminare, precizand ca, la un total de 52.000 de angajati, "doua-trei cazuri nu insemneaza nimic". Ministrul a subliniat insa ca este vorba despre o chestiune grava si daca exista un singur caz de acest fel si ca trebuie luate masuri disciplinare si de sesizare a Parchetului.

In acelasi context, Radu Stroe a mai spus ca vor fi luate doua tipuri de masuri, cu caracter de politici publice si, respectiv, organizatorice. In ceea ce priveste masurile cu caracter de politici publice, demnitarul a spus ca va fi creat un mecanism institutional de semnalare a cazurilor de hartuire sau discriminare care sa fie din afara sistemului.

Potrivit lui Stroe, prin aceasta masura, sergentul, agentul, nu va mai avea obligatia sa raporteze pe cale ierarhica un caz de hartuire sau discriminare, asa cum se intampla pana acum. O alta masura cu caracter de politica publica va fi proiectarea si implementarea la nivelul MAI a unui sistem de avertizare timpurie a cazurilor de acest fel.

In privinta masurilor de organizatorice, de management institutional, Stroe a spus ca va fi desfasurata o campanie de informare la nivelul structurilor din MAI, astfel incat "toata lumea sa stie ca trebuie sa fie respectata si sa sesiseze daca nu este respectata". Alte masuri din aceasta categorie, a adaugat ministrul, se refera la organizarea de sesiuni de pregatire pentru prevenirea discriminarii, precum si la realizarea unui studiu amplu pe baza caruia sa poata fi construite alte politici publice si sa fie corectat ce exista in statutul MAI.

In urma cu trei saptamani, Ministrul Afacerilor Interne a dispus o serie de controale la inspectoratele judetene de politie cu privire la respectarea principiilor de etica si deontologie profesionala, pentru a fi identificate si sanctionate practici discriminatorii in raport cu angajatele si alte aspecte neconforme.

Oficiali ai Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR) anuntau atunci ca toate femeile care lucreaza in Politie vor fi intervievate de psihologii si sociologii IGPR si vor completa un chestionar elaborat de specialisti, in care vor raspunde la intrebari legate de eventuale acte de hartuire ori discriminare pe criterii sexuale.

Controalele dispuse de Stroe au venit in urma scandalului declansat in decembrie 2012, cand politista Melania Renghea de la Politia Bals si fostul sau superior Gheorghe Barbu au ajuns la spital dupa ce femeia, care sustine ca politistul ar fi violat-o, l-a injunghiat pe acesta de mai multe ori in abdomen.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Radu Stroe control femei MAI, #Radu Stroe control discriminare MAI , #ministru de Interne