Ministrul Stroe, tras la raspundere pentru "abuzurile" din Pungesti

Vineri, 06 Decembrie 2013, ora 11:02
2538 citiri
Ministrul Stroe, tras la raspundere pentru "abuzurile" din Pungesti
Foto: Realitatea TV

Mai multe ONG-uri au transmis o scrisoare deschisa catre ministrul de Interne, Radu Stroe, in care ii cer sa deschida o ancheta cu privire la "abuzurile" pe care jandarmii le-ar fi comis asupra satenilor care au protestat la inceputul saptamanii, la Pungesti.

Semnatarii scrisorii sustin ca jandarmii au intervenit nu numai in spatiul public, ci si in spatiul privat care apartinea unui localnic, transmite Realitatea TV. Mai multe corturi erau instalate pe pamantul sateanului, iar jandarmii le-au ridicat adaposturile improvizate ale protestatarilor. "Interventia nu a fost solicitata de proprietar, deci jandarmii nu aveau ce cauta acolo, fapta fiind incadrabila in art. 220 din Codul Penal, articol care defineste tulburarea de posesie", se arata in scrisoare.

Haos in Pungesti. Satenii spun ca sunt persecutati si ameninta ca isi dau foc la case

Mai mult, cei 250 de jandarmi care au intervenit pentru a dispersa protestele de luni si marti de la Pungesti, la care au participat o suta de oameni, sunt acuzati ca au facut nejustificat uz de violenta.

"Sunt probe consistente care sustin suspiciunea ca jandarmii au folosit abuziv forta impotriva unor oameni pasnici. Declaratia domnului Mihai Olaru, Comandantul Jandarmeriei Romane, conform careia una dintre persoanele internate in spital in urma contactului cu jandarmii ar fi suferit de 'probleme de sanatate mai vechi' este infirmata de certificatul medical eliberat respectivei persoane pentru doua coaste rupte recent", se mai arata in scrisoare.

"Ponta sa se abtina de la concluzii"

Mai mult, organizatiile ii cer lui Victor Ponta "sa se abtina de la concluzii" in ceea ce priveste legitimitatea actiunilor jandarmilor de la Pungesti.

"Solicitam, totodata, domnului Victor Ponta, prim-ministru, sa se abtina de la concluzii privind justetea interventiei jandarmilor la Pungesti. Premierul a declarat luni, 2 decembrie, ca 'toate actiunile jandarmilor au fost 100% conform legii' - inainte ca institutii competente sa se fi pronuntat. Cerem primului ministru si sa declanseze un control la nivelul Institutiei Prefectului Vaslui pentru a stabili nivelul responsabilitatii acesteia fata de comportamentul jandarmilor la Pungesti.

Cerem atat primului ministru, cat si ministrului afacerilor interne, ca rezultatele anchetelor sa fie facute publice in regim de urgenta pentru a nu lasa sa se dezvolte la nivelul populatiei ideea esecului statului de drept din Romania", se incheie scrisoarea deschisa.

Organizatiile semnatare sunt: ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei, APADOR-CH, Militia Spirituala si Funky Citizens.

Luni si marti, la Pungesti, o suta de localnici au protestat vehement fata de inceperea lucrarilor de explorare a gazelor de sist de catre compania Chevron. Oamenii au incercat sa blocheze drumul utilajelor, dar 250 de jandarmi au fost trimisi sa elibereze zona. Intr-un final, localnicii s-au vazut nevoiti sa cedeze, dar au acuzat fortele de ordine ca au folosit violenta. Conducerea jandarmeriei a negat. Premierul Victor Ponta a declarat ca sustine actiunea jandarmilor in zona pentru ca este legala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Politicianul ieșit din închisoare care vrea al patrulea mandat de primar. Piedone îl susține: ”Sistemul e putred”
Politicianul ieșit din închisoare care vrea al patrulea mandat de primar. Piedone îl susține: ”Sistemul e putred”
Un fost baron local, Romeo Stavarache, primar al Bacăului ales de trei ori, este hotărât să candideze pentru un nou mandat. Cristian Popescu Piedone a fost în Bacău pentru a susține...
Vasile Blaga a ieșit la atac: ”Minte excepțional!” Fostul om de încredere al lui Traian Băsescu nu mai prinde post la Bruxelles
Vasile Blaga a ieșit la atac: ”Minte excepțional!” Fostul om de încredere al lui Traian Băsescu nu mai prinde post la Bruxelles
Vasile Blaga, politicianul PDL care a trecut în PNL și, după ce l-a susținut pe Traian Băsescu, și-a exprimat sprijinul pentru Klaus Iohannis în vederea propulsării fostului primar la...
#Pungesti ONG reclamatii abuzuri jandarmi, #Ponta Stroe scrisoare abuzuri jandarmi, #scrisoare ONG protest localnici Pungesti , #ministru de Interne