Editorial: Porcul cu cascheta

Miercuri, 09 Ianuarie 2013, ora 15:21
5202 citiri
Editorial: Porcul cu cascheta
Foto: badeadan.blogspot.ro

Intr-un stat in care mecanismele institutionale au o legatura puternica, fiind strabatute de o singura constanta, si anume subrezimea lor, serviciul secret al Ministerului de Interne este vioara intai.

Acolo, ca peste tot, dar mai ales acolo, se ciocnesc doua culturi. Una mai tanara, care se doreste in putere si viseaza cai verzi pe pereti, si alta mai coapta, care la randul ei isi conserva o singura constanta: slinosenia - deoarece in democratie operam cu majoritati, exceptiile sunt sublime, dar de pe alta planeta.

Noul ministru al caschetelor, la a caror dezlipire de vechi apucaturi vegheaza taman baietii de mai sus, nici n-a apucat sa-si atarne juramantul de credinta pe perete ca s-a trezit in mijlocul rafuielilor.

Dosarul putred de la Olt, al carui relache in cinci acte si-a consumat unul dintre varfurile de lance ale cutumei prin refuzul comandantului de a se prezenta in fata ministrului pretextand ca-l doare in gat, e abia primul caz.

Gainarii din nordul tarii, de pilda, pe care domnul Radu Stroe ii cunoaste de multisor, si foarte bine (s-a aflat multa vreme sub suspiciunea ca n-ar fi strain de ambitiile lor banesti), sunt niste copilasi fata de increngaturile teribile care incep la sud de Carpati, in patriile lui Jenica Boierica, Bercea Mondialu si companiile. Aceste mafii sunt greu de doborat.

Dar, cum spunea aseara un sef de sindicat, daca exista vointa politica, nimic nu e imposibil. O arma teribila, caci este eficienta daca e incarcata cu gloante potrivite, utilizata inainte, in timpul si dupa campaniile electorale, este imposibil de inlocuit cu post si rugaciuni.

Mai ales ca, daca serviciul secret isi face treaba, zonele vulnerabile din Politie sunt cunoscute, deci decidentii politici le pot utiliza in folos propriu. Independent de vointa oamenilor din informatii, sau cu concursul lor - caci vorbeau despre cele doua lumi.

Daca isi doreste sa termine cu stapanii grohaitori din teritoriu, care sa nu isi imagineze cineva ca sunt de capul lor pe planeta, ca isi fac de cap fara sa aiba proptele la cel mai inalt nivel, domnul Stroe are informatiile necesare. Trebuie doar sa puna intrebarea potrivita si va primi tot.

Iar in paralel, deoarece nu se poate face curat fara modificarea cadrului legislativ, sa mearga la un suc cu larga majoritate parlamentara.

Si pana se schimba Legea politiei, poate-i spune cineva ca aia pe care-i numeste colonei nu mai exista, au trecut prin rebranding - sau foloseste termenul intentionat, sa-i unga la suflet? Iar pana invata functiile, poate ii face cineva portretul-robot a ceea ce are ocazia sa duca la abator, daca vrea. Nu numesc animalul, ca l-as jigni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Stroe scandal politie Olt, #viol politista Olt Stroe , #ministru de Interne