Stroe vrea educatie rutiera in programele scolare

Luni, 15 Aprilie 2013, ora 16:00
1895 citiri
Stroe vrea educatie rutiera in programele scolare

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, vrea ca programele scolare sa includa orele de educatie rutiera inca de la clasele primare.

"Personal sunt adeptul unor programe scolare care sa includa orele de educatie rutiera inca de la clasele primare. Educatia rutiera in scoli e o componenta importanta a prevenirii si de aceea vom avea o astfel de propunere catre Ministerul Educatiei Nationale. Politica in domeniul sigurantei rutiere trebuie construita in jurul cetatenilor ca factor de actiune, prin incurajarea tuturor participantilor la trafic sa-si asume responsabilitatea primara in ceea ce priveste siguranta celor din jur", a declarat Stroe, marti, la o conferinta pe tema sigurantei rutiere.

In opinia sa, este necesar pentru Romania, dar si pentru alte tari, sa se inceapa sa se aduca unele corectii la legislatia rutiera.

"Este adevarat ca de-a lungul timpului au existat mai multe modificari ale cadrului legal privind circulatia rutiera, insa in ceea ce priveste MAI noi va propunem ca acest moment sa nu fie unul gol de substanta si de aceea am initiat un pachet serios de modificari ale regimului rutier. (...)

Am adus mai multe exigente la examenele auto, am introdus masura suspendarii permisului de conducere in situatia neachitarii amenzilor, am ridicat plafonul perioadei de suspendare a dreptului de a conduce autoturisme pentru cele mai grave situatii generatoare de accidente si ma gandesc in continuare daca pentru cei care produc victime pe sosele, morti, cei care conduc sub influenta alcoolului, precum si cei care nu acorda prioritate la trecerile de pietoni sa primeasca sanctiuni extrem de grave si nu numai din punct de vedere pecuniar", a aratat ministrul Afacerilor Interne.

Politia, mai multe actiuni de educare

El a cerut "accentuarea" actiunilor de educatie preventiva pe care Politia Rutiera trebuie sa le faca in institutiile de invatamant.

"Nu e de ajuns ca doar o majoritate sa determine schimbarile necesare pentru ca aceste tragedii (accidente rutiere n.red.) sa fie cat mai putine, pentru asta e nevoie de noi toti si ma refer aici la cetateni, societatea civila si evident institutiile statului responsabile de educatie, reglementare, control si infrastructura.

Tocmai aceasta este ratiunea unei politici de siguranta rutiera si ea se traduce prin implicare. Nu este de ajuns ca Politia Rutiera e mai drastica sau mai ingaduitoare sau ca Parlamentul reglementeaza mai dur sau mai relaxant raspunderea individuala a participantilor la traficul rutier. Pentru a reusi este nevoie de implicarea si efortul comun al tuturor. Faptul ca aceasta formula de cooperare nu a reusit pana acum poate fi o explicatie pentru situatia actuala de pe drumurile publice", a spus Radu Stroe.

El s-a mai referit si la reducerea numarului accidentelor rutiere anul trecut pe plan european.

"Si la nivelul Romaniei in ultimii ani tendinta a fost una de scadere atat a numarului de accidente, cat si a numarului de decese si raniti grav, dar eforturile noastre trebuie sa continue. MAI trateaza cu maxima seriozitate problema sigurantei rutiere", a adaugat ministrul Afacerilor Interne.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Stroe educatie rutiera scoli, #Politie scoli educare , #ministru de Interne