Prin demisia lui Radu Stroe nu Crin Antonescu pierde un ministru, ci Victor Ponta. Ba chiar as zice ca Antonescu ar putea castiga un ministru.
Stroe era unul dintre cei mai vajnici aliati ai premierului, facand parte din aripa de ministri PNL, condusa de Daniel Chitoiu, care a jucat intotdeauna cartea prim-ministrului, chiar si atunci cand acest lucru era in dezinteresul lui Crin Antonescu si al partidului.
Recent, spun informatii pe surse, domnii Chitoiu si Stroe incercau sa negocieze liste comune cu PSD la europarlamentare, cu disponibilitatea de a plati un pret politic foarte mare in favoarea PSD pentru aceasta favoare.
Si daca privim filmul evenimentelor vom vedea ca Victor Ponta nu i-a facut absolut niciun repros lui Radu Stroe pentru esecul de proportii al operatiunii de salvare. A demis un secretar de stat de la Interne, dar nu l-a atins pe Radu Stroe nici cu o floare. De altfel, fostul ministru si declara miercuri, foarte sigur pe el ca nu i-a fost ceruta demisia.
Crin Antonescu a confirmat ca aceaasta solicitare din partea lui Victor Ponta nu a existat, in schimb a facut declaratii severe la adresa lui Radu Stroe:
"Este un exemplu de comunicare catastrofala, de natura sa starneasca revolta. (...) La partid, urmeaza in cateva zile o evaluare generala in care, evident, si aceste evenimente vor fi luate in calcul cu precadere. Ca presedinte de partid am posibilitatea sa propun Biroului Politic National retragerea unor ministri liberali din Guvern. Prin statut, BPN poate face asta. Nu fac un secret din faptul ca e foarte probabil sa fac astfel de propuneri la aceasta sedinta", a spus Antonescu.
Se intelege de aici ca mai degraba liberalii i-au retras sprijinul lui Radu Stroe.
De ce? E lesne de inteles. Presiunea publica era uriasa, blamul pe Radu Stroe imens si, fiind vorba despre un liberal, este clar ca decontul politic si electoral pentru mentinerea ministrului de Interne venea pe adresa PNL. Mai ales dupa ce Radu Stroe a si scapat declaratii absolut aberante privind singurul regret al domnei sale dupa tragedia din Apuseni, ca s-a intamplat in mandatul sau.
Asadar, Crin Antonescu a imbinat utilul politic, cu placutul de a scapa de un ministru care, cinstit vorbind, nu prea mai era in ograda sa. E drept, a platit un pret, pentru ca vinovatul e liberal, dar mentinerea lui in functie ar fi presupus un pret si mai mare. Si nu ma indoiesc ca viitorul ministru de Interne va fi un liberal din cercul zero al liderului PNL, ceea ce una peste alta este un castig pentru domnia sa.
Sigur ca daca Antonescu mai promova revolutia bunului simt ar fi trebuit sa retraga spijinul si pentru un alt ministru liberal cu implicare majora sau, mai precis, care ar fi trebuit sa aiba implicare majora in acest caz, dar n-a avut-o, cel al Transporturilor. Dar Ramona Manescu este o apropiata a lui Crin Antonescu, asa ca nu se facea sa fie sacrificata.
E foarte bine ca pleaca Stroe, dar este o infinita ironie ca interimar in locul domniei sale ramane Gabriel Oprea, in numele interesului national care-l ghideaza de cand a deschis ochii si prin toate combinatiile posibile pe generalul de intendenta.
Vicepremierul Oprea este ministru fara portofoliu si are insarcinarea istorica de a coordona activitatile din domeniile apararii, ordinii publice si sigurantei nationale. Asta inseamna ca si ministerul de Interne se afla in zona sa de competenta in fatidica zi a tragediei din Apuseni.
Cum si-a indeplinit atributiile de coordonare Gabriel Oprea s-a vazut cu ochiul liber. Tocmai pentru ca aceasta coordonare a lipsit cu desavarsire am ajuns unde am ajuns, deci in mod normal si demisia lui Oprea ar trebui sa fie acum pe masa alaturi de cea a lui Radu Stroe.
Dar ce sa se faca interesul national fara dl. Oprea? Nu cred sincer ca ar supravietui. La asta s-a gandit, precis, si Victor Ponta cand l-a ales pe interimar.
Pur si simplu nu au oameni competenti, asa ca se retesc... Vezi tot
... Vezi tot