Stroe, de acord cu decizia lui Ponta privind reorgarnizarea DGIPI

Duminica, 23 Decembrie 2012, ora 15:36
2273 citiri
Stroe, de acord cu decizia lui Ponta privind reorgarnizarea DGIPI
Foto: Realitatea TV

Ministrul de Interne, Radu Stroe, a declarat, duminica, la Guvern ca decizia privind reorganizarea DGIPI "este una corecta", precizand ca aceasta institutie este una "mai speciala", iar premierul si ministrul de Interne trebuie "sa lucreze pe aceeasi voce" in situatii ce privesc siguranta nationala.

"Seful DGIPI si adjunctii vor fi numiti prin decizii ale primului-ministru, atat secretarul de stat cat si subsecretarii de stat. Dupa opinia mea este o decizie corecta pentru ca specificul acestei activitati este de natura sa indreptateasca pe primul-ministru ca impreuna cu ministrul de resort - Ministrul Afacerilor Interne - sa decida cand si cum, in orice moment, fiind vorba de demnitari cu rang de secretari de stat sau subsecretari de stat, exista o chestiune de a rezolva urgent orice fel de problema atunci cand apare", a comentat Stroe despre decizia luata de Guvern ca Directia Generala de Informatii si Protectie Interna din cadrul MAI sa devina Departament, iar sefii sai sa fie numiti direct de premier, nu de ministrul de Interne ca pana acum.

El a mai explicat ca aceasta hotarare luata in prima de zi de Cabinetul Ponta II a fost necesara deoarece DGIPI "este o institutie mai speciala" si este nevoie ca primul-ministru si ministrul de Interne "sa lucreze pe aceeasi voce".

"Este o institutie mai speciala. E normal sa fie asa pentru ca activitatea ei este legata de elemente care tin de siguranta nationala, e foarte important ca primul-ministru si ministrul de Interne sa lucreze pe aceesi voce in aceasta materie", a mai spus Stroe.

In acest context, Stroe a mentionat ca decizia a fost luata dupa ce premierul s-a consultat cu membrii Cabinetului sau.

"Din punct de vedere politic, sigur ca noi am discutat cu dl prim-ministru, noi... eu cu dl prim-ministru. (...)Tot textul OUG este discutat cu dl prim-ministru, problematica prefectilor de asemenea, este discutata cu dl prim-ministru si convenita", a mai declarat acesta.

Directia Generala de Informatii si Protectie Interna din cadrul MAI devine Departament, iar sefii sai sunt numiti direct de premier, nu de ministrul de Interne ca pana acum.

Masura este cuprinsa in OUG privind stabilirea unor masuri de reorganizare in cadrul administratiei publice centrale, la articolul 22. "Directia generala de informatii si protectie interna din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor se reorganizeaza ca departament in cadrul Ministerului Afacerilor Interne, coordonat de un secretar de stat, ajutat de doi subsecretari de stat, numiti si eliberati din functie prin decizie a primului-ministru", se arata in ordonanta.

Astfel, DGIPI nu va mai fi condusa de un director general (numit de ministru), ci de un secretar de stat, care este numit de premier. Aceasta miscare pare a fi un atu pe care si-l ia premierul avand in vedere ca ministerul de forta din Guvern, MAI, a revenit liberalilor.

#Radu Stroe DGIPI, #Radu Stroe Ponta reorganizare DGIPI, #Ponta numiri DGIPI , #stiri Radu Stroe