Ministrul delegat pentru Administratie, Radu Stroe, este de parere ca, in Romania, "suntem inca in faza in care nu am invatat citirea si aplicarea legii, macar in litera ei" si ca legile sunt interpretate diferit chiar si in cadrul Ministerului.
Intr-un interviu pentru Lumea Justitiei, Stroe mai spune ca presedintele Traian Basescu nu lupta cu USL, din cauza ca intre acesta si Uniunea Social Liberala se afla "marea masa a celor 7,4 milioane de romani" care au votat demiterea lui Basescu la referendumul din 29 iulie.
Ministrul crede ca USL "categoric" nu poate coabita cu Traian Basescu, mentionand ca PDL a incercat "capcanarea" PNL, in perioada aliantei DA.
"Dupa refuzul nostru, s-a declansat cataclismul care a tinut pana in zilele noastre. Dar nu va mai tine mult! Eu inca sper intr-o demisie a lui Traian Basescu si as adauga ca lupta lui, nu impotriva USL, ci impotriva poporului roman, nu face decat sa-l descalifice in continuare. Pentru ca el nu lupta cu USL, ci intre noi si el este interpusa marea masa a celor 7,4 milioane de romani care au votat demiterea sa la referendum", a afirmat ministrul.
Ce a scos la iveal referendumul
Radu Stroe considera ca referendumul a scos la iveala nenorocirea, tragedia si rusinea pe care le inregistreaza Romania, "de a nu sti cati suntem" si ca cetatenii cu resedinta stabila in strainatate nu pot intra pe listele permanente electorale, dar ca acestia nu isi pierd dreptul la vot.
"Cum viata a evoluat dupa caderea comunismului, nu mai sunt toti romanii in tara, milioane dintre ei se afla in strainatate", a afirmat acesta.
Ministrul Administratiei spune ca Guvernul si Parlamentul vor lua in discutie modificari legislative si masuri tehnice si organitorice care sa puna in acord realitatea din teren existenta, cu cifrele inregistrate pana in prezent, in ceea ce priveste numarul de alegatori prezenti pe listele electorale.
Radu Stroe a precizat ca utilizarea cartii de alegator va fi prelungita pana dupa anul 2016, dar si ca exista o disputa pe tema datei alegerilor parlamentare - 2 sau 9 decembrie -, acesta mentionand ca isi doreste ca ziua aleasa sa fie cea din urma.
Referindu-se la unii sefi de institutii, ministrul a subliniat ca are unele reticente in ceea ce ii priveste pe acestia, dar ca referendumul nu i-a permis inca sa se ocupe de astfel de probleme.
Amintiri cu Traian Basescu
Actualul ministru delegat pentru Administratiei si-a amintit perioada in care a fost coleg cu Traian Basescu in Ministerul Transporturilor, afirmand ca a intuit inca de atunci ca actualul presedinte "este un om incontrolabil, capabil de orice".
"Inca de pe vremea aceea imi aduc aminte de faptul ca Basescu nu le avea cu respectarea hotararilor judecatoresti si aici amintesc cazul Stefanescu, fostul sef al Corpului de control din Ministerul Transporturilor care, dat afara de Basescu a castigat reangajarea in minister in instanta si nici pana azi nu a fost reangajat. Ca sa nu mai punem ca facea ravagii cand venea pe functii, ca nu mai stiau cei de la resurse umane pe cine sa dea afara sau sa angajeze", a povestit Radu Stroe.
Acesta este de acord ca Ministerul Administratiei si Internelor sufera mai ales in privinta responsabilitatii si a performantei si ca, "in Romania, suntem inca in faza in care nu am invatat citirea si aplicarea legii, macar in litera ei".
"(...) E la lejer, ala citeste la Sighet intr-un fel, la Craiova in alt fel si chiar si in minister se interpreteaza diferit legile. Pana vom ajunge sa gasim o modalitate de aplicare unitara a legilor mai ia timp", a completat ministrul delegat pentru Administratie.
Nu in ultimul rand, Radu Stroe a spus ca va rezolva "babeste" unul dintre punctele slabe din analiza SWAT pe strategia referitoare la sincopele in comunicarea si primirea datelor si informatiilor de la structurile subordonate, in special administratie, din cauza lipsei personalului de specialitate.