Ziare.com

Despre Radu Vasile

Radu Vasile este om politic si istoric. A fost prim-ministrul Romaniei intre anii 1998 si 1999, fiind propus de PNTCD.

Nascut la 10 octombrie 1942, la Sibiu, este casatorit cu este casatorit cu Mariuca Vasile impreuna cu care are trei copii: Mihai, Tudor si Ioana.

In perioada cand a fost premierul Romaniei s-a confruntat cu Mineriada din februarie 1999. Cariera sa in politica s-a sfarsit in 2004, cand si-a incheiat mandatul de senator PD.

Din 1970 pana in prezent, face parte din Catedra de istorie economica a Academiei de Stiinte Economice si este profesor universitar. 

Putini stiu ca a publicat si poezie, sub pseudonimul Radu Mischiu. Printre pasiunile lui se mai numara sahul si fotbalul.

Studii

Dupa 1990 a urmat studii de perfectionare in domeniul integrarii europene, la Munchen si Salonic

In 1977 si-a obtinut doctoratul in stiinte economice

In 1967 a absolvit Facultatea de Istorie, din cadrul Universitatii Bucuresti.

Activitate profesionala 

- din 1994 este profesor universitar la ASE

- in perioda 1992-1994 a fost director la cotidianul "Dreptatea"

- din 1990 si pana in 1992 a fost prodecan al Facultatii de Comert de la ASE

- in 1978 devine lector la ASE

- din 1971 pana in 1978 preda ca profesor-asistent la Facultatea de Istorie Economica din cadrul Academiei de Studii Economice

- in perioada 1969-1972 a fost cercetator la Institutul Nicolae Iorga din cadrul Academiei Romane

- intre 1967 si 1969 a fost angajat ca istoric la  Muzeul Satului din Bucuresti

Activitate politica

- In perioada 2000-2004 a fost senator ales pe listele Partidului Democrat

- In 2000, devine presedintele Partidului Popular din Romania, care a avut o viata scurta

- In perioada aprilie 1998 - decembrie 1999 a fost prim ministru al Romaniei, sustinut de PNTCD

- In  perioada 1993-1998 a fost vicepresedinte al Senatului (in doua legislaturi consecutive - din partea PNTCD) si sef al delegatiei Romaniei la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei

 - In 1990 a devenit membru al Partidului National Taranesc, ulterior ajungand purtator de cuvant, vicepresedinte si chiar presedinte. In 1999 a fost dat afara din partid

Premier de criza

Radu Vasile a fost un premier nonconformist, iar in timpul mandatului sau Romania a traversat o criza de proportii. Inceputul anului 1999, o perioada marcata de criza rusa, a insemnat pentru tara noastra un varf de plata al serviciului datoriei externe: 3 miliarde de dolari ce trebuiau achitati rapid.

Romania se afla sub spectrul intrarii in incapacitate de plata, in timp ce minerii lui Miron Cozma marsaluiau spre Bucuresti. Inceput sub auspicii sumbre, anul 1999 s-a terminat cu invitarea Romaniei de a deschide negocierile de aderare la UE. 

Mineriada de la Costesti

Pe 18 decembrie 1998, minerii din Valea Jiului au decis sa inceapa greva generala. Motivul il constituia decizia ministrului industriilor si comertului de atunci, Radu Berceanu, de a inchide minele de la Dalja si Barbateni, ca urmare a programului de restructurare a mineritului din Valea Jiului.

Situatia a escaladat momente foarte tensionate pana la 15 ianuarie, cand liderul minerilor, Miron Cozma, a declarat ca incepe „marsul catre Bucuresti”. Aproximativ 20.000 de mineri au parcurs drumul pana la Costesti in camioane si autobuze. Aici, pe 21 ianuarie, aproximativ 5.000 de politisti si luptatori ai fortelor de ordine au incercat sa opreasca inaintarea ortacilor spre Ramnicu Valcea.

Minerii au avut castig de cauza, fortele de ordine fiind mult depasite numeric din cauza faptului ca satenii din Costesti au ajutat minerii. De asemenea, cei ce trebuiau sa apere legitimitatea Guvernului in fata rasculatilor erau destul de slab pregatiti, fiind vizibil depasiti de situatie. Dupa infrangerea fortelor de ordine, presedintele Romaniei, Emil Constantinescu, a decretat stare de urgenta, iar armata s-a pozitionat intr-un imens baraj pe Dealul Negru.

Nu s-a mai pus problema vreunei confruntari intre cele doua tabere, pentru ca delegatiile de pace ale minerilor si Guvernului Radu Vasile s-au intalnit pentru a semna celebra intelegere controversata, ramasa in istorie ca „Pacea de la Cozia”.

Intelegerea nu a fost respectata de autoritati in sensul neurmaririi penale a liderilor de sindicat. Mai multi sefi ai minerilor, printre care Miron Cozma, Constantin Cretan, Dorin Lois, Vasile Lupu, Ionel Ciontu si Romeo Beja, au primit pedepse grele cu inchisoarea.

 

Spitalizare de urgenta 

Radu Vasile fost internat pe 2 august 2010 la Spitalul Municipal Bucuresti. Potrivit unor surse medicale, fostul premier este bolnav de cancer si a suferit o complicatie in urma chimioterapiei.

In luna mai 2010, site-ul Inpolitics.ro scria ca Radu Vasile a fost supus unei interventii care a avut loc la Spitalul Hadassa din Ierusalim, iar in urma operatiei i s-a extirpat o tumoare maligna. 

Radu Vasile
Radu Vasile

Data nasterii:  10 octombrie 1942

Cariera:  - fost premier, fost senator

Evenimente importante:  - spitalizat in august 2010

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Radu Vasile, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor