De ce, domnule Voina?

Miercuri, 22 Decembrie 2010, ora 12:04
3002 citiri
De ce, domnule Voina?

Si s-a mai dus un turneu final de handbal feminin si echipa nationala a Romaniei ramane fara vreun titlu important cucerit in ultimii 48 de ani, cat a trecut de la singura medalie de aur la un campionat mondial a echipei tricolore.

Sigur, medalia de bronz obtinuta in Danemarca si Norvegia este o performanta semnificativa in conditiile unei secete pronuntate in ceea ce priveste sporturile de echipa in Romania si in conditiile in care la un turneu final european, nationala noastra nu reusise pana acum nicio clasare pe podium.

Pe de alta parte, in conditiile detinerii unui lot in care isi fac loc poate cel mai bun inter din lume si golgetera acestui turneu, Cristina Neagu, unul dintre cei mai valorosi pivoti in activitate, Ionela Stanca, o extrema stanga extrem de valoroasa si experimentata, Valentina Elisei, o extrema dreapta castigatoare de Champions League, Cristina Varzaru, si alte multe componente ale echipei finaliste din Liga Campionilor in 2010, nu putem sa nu ramanem cu un gust amar si sa nu ne intrebam daca nu se putea totusi mai mult.

Daca mai punem la calcul si faptul ca Rusia sau Spania, echipe care ne-au tavalit in ultimii ani la turneele finale, s-au prezentat deplorabil si nu au depus nicio pretentie la medalii, chiar ca ne vine sa ne luam cu mainile de cap si sa strigam ''De ce?''.

De aceea, eu as vrea sa pun pe foaie (asta electronica) o serie de intrebari, mai mult retorice, adresate antrenorului al carui palmares spune multe, dar ale carui decizii din anumite momente ridica multe semne de intrebare.

Asadar, domnule Voina, de ce:

1. Patricia Vizitiu, una dintre cele mai promitatoare jucatoare de noua metri din tara, nu a fost oprita in lotul pentru turneul final?

2. Ati preferat sa faceti o improvizatie pe extrema stanga si sa reprofilati un centru, pe Roxana Han, in loc sa le convocati pe Iulia Puscasu-Curea sau pe Camelia Balint, doua jucatoare valoroase si care au mai facut parte din lot in anii trecuti?

3. Ati promovat-o pe ''tanara'' speranta de 28 de ani Magda Paraschiv in loc s-o convocati din start pe Ada Nechita, cea care pana la urma a ajuns sa inscrie de doua ori mai multe goluri decat jucatoare de la Cluj in de doua ori mai putin timp jucat?

4. Ati ales sa mergeti in Danemarca si Norvegia cu trei pivoti, in conditiile in care valoarea Ionelei Stanca si a Oanei Manea nu poate fi contestata, dar ati inscris doar doi portari pe lista pentru grupe, ajungand astfel in situatia de a o folosi pe Talida Tolnai intr-un picior in fata Rusiei?

5. Ati insistat cu Aurelia Bradeanu, o jucatoare ajunsa la varsta de 31 de ani, atat in faza de aparare, cat si in cea de atac in majoritatea meciurilor importante?

6. Ati convocat doua jucatoare cu valente exclusiv defensive, Mihaela Tivadar si Ada Moldovan, pentru ca pe cea din urma sa n-o folositi aproape deloc pe parcursul turneului final?

7. Nu ati cerut nici un time-out in semifinala impotriva Suediei, in ciuda unor momente absolut haotice in atacul Romaniei in repriza secunda?

8. Nu ati odihnit-o deloc pe Cristina Neagu in aceeasi semifinala cu Suedia, in conditiile in care se putea observa cu usurinta ca aceasta este stoarsa de energie si incapabila fizic si psihic sa faca fata unui meci de un asemenea calibru?

9. Ati insistat ca aceeasi Cristina Neagu sa execute o aruncare de la 7 metri in ultimele minute ale finalei mici cu Danemarca, desi ratase deja doua aruncari importante, una pe finalul meciului cu Suedia si una in prima repriza a finalei mici?

10. La putinele time-outuri pe care le-ati cerut la acest campionat european, vocea jucatoarelor se auzea mai mult decat cea a dumneavoastra, indicatiile tactice lipsind aproape cu desavarsire?

11. Ati incheiat partida cu Suedia cu Oana Manea pe pivot si nu ati inlocuit-o pe aceasta nici dupa trei ratari consecutive, desi Ionela Stanca era bine-mersi pe banca?

12. Nu ati incercat mai des tactica cu doi pivoti, in conditiile in care era evident ca de la 9 metri, in afara de Cristina Neagu, celelate jucatoare nu puteau decide un atac prin aruncari precise sau puternice?

Si uite asa, noi ramanem cu intrebarile, domnul Voina ramane cu o medalie mica de gat, Ionela Stanca se retrage fara a fi obtinut vreodata vreun titlu mare, iar Cristian Gatu se bate cu pumnul in piept cu realizarea celei mai bune performante europene din istoria handbalului feminin romanesc...

Citește și:
Sexul să fie normat, Diamantele - fără număr!
Sexul să fie normat, Diamantele - fără număr!
Știți care-i diferența dintre deputatul PSD Dan Tudorache „Diamante” și Aurel Bălășoiu? Că ultimul nu mai e membru PSD. Partidul l-a exclus cu celeritate, la numai câteva zile după ce...
Blocul construit de un important lider PNL, branșat ilegal la curent. PSD cere lămuriri UPDATE
Blocul construit de un important lider PNL, branșat ilegal la curent. PSD cere lămuriri UPDATE
PNL trebuie să ofere clarificări în legătură cu cazul privind branşarea ilegală a unui imobil din Brăila care ar aparţine fostului secretar de stat în Ministerul Muncii, liberalul...