Cine are dreptate in razboiul Basescu-Arafat pe Legea Sanatatii? - Sondaj Ziare.com

Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 00:15
13771 citiri
Cine are dreptate in razboiul Basescu-Arafat pe Legea Sanatatii? - Sondaj Ziare.com
Foto: agenda.ro

Presedintele Traian Basescu si fostul subsecretar de stat din Ministerul Sanatatii Raed Arafat au avut o disputa publica pe marginea proiectului Legii Sanatatii, in urma careia acesta din urma si-a prezentat demisia.

Arafat si-a anuntat decizia marti, intr-o conferinta de presa, in care a explicat motivele sale, considerand ca nu mai putea ramane in Ministerul Sanatatii in conditiile in care introducerea concurentei private in medicina de urgenta "va distruge ce s-a construit bun.

Basescu l-a criticat luni seara pe fondatorul SMURD, subsecretarul de stat Raed Arafat, pentru faptul ca face declaratii publice impotriva noii legi a Sanatatii si acuza Guvernul de "interese clientelare" in loc sa vina cu observatii pertinente.

Seful statului i-a replicat dur lui Arafat in momentul in care acesta a spus ca, daca se va aplica, proiectul de Lege a Sanatatii va avea efecte negative asupra sistemului de medicina de urgenta, intrucat introducerea unor operatori privati va afecta puternic capacitatea operatorului de stat de a actiona.

Basescu il mustra pe Arafat

"Avem in program achizitia de 1.200 de ambulante? De ce m-ar supara daca statul achizitioneaza doar 800 si 400 ar fi ale sectorului privat? Cu banii pe 400 de ambulante platesc alte servicii(...) Plecati de la o premisa foarte gresita", a mai spus Traian Basescu, acuzandu-l pe Raed Arafat ca induce o impresie gresita in opinia publica.

"Cea mai corecta abordare este sa se prezinte la ministru cu observatiile dansului si nu sa creeze o psihoza publica ca acest Guvern, ticalos de altfel - nu, domnul Arafat? -, vrea sa distruga sistemul de ambulanta sa-l dea la niste 'golani privati'. Nu? Punem in ghilimele. Daca asta e mesajul, gresiti domnule doctor, si este mincinos si incorect", a acuzat Basescu, continuand: "Este un mesaj ticalos, aceasta lege este necesara, cel mai bun lucru pentru un secretar de stat este sa o explice si sa o imbunatateasca. Corect este sa contribuiti la imbunatatirea legii nu sa atacati", a conchis Traian Basescu.

Interventia sefului statului l-a facut pe Raed Arafat sa declare ca, in aceste conditii, se gandeste serios sa demisioneze.

"Am sa ma gandesc, vad ca deranjez si deranjez serios. (...) Eu cred ca pana maine trebuie sa ma gandesc foarte serios sa vorbesc din afara sistemului(...)Nu ma apar pe mine, eu maine pot sa imi gasesc un loc imediat si cu plata mai buna. Este clar ultima batalie pentru dezvoltarea unui sistem de urgenta in Romania", a declarat Raed Arafat, inainte de incheierea emisiunii.

In cele din urma, el si-a prezentat demisia, dar a acuzat, intr-o conferinta de presa, faptul ca acest act normativ va distruge ce s-a reusit in domeniul medicinei de urgenta, din cauza faptului ca deschiderea sistemului la competitie va aduce o scadere a calitatii si va dauna intereselor pacientilor. In opinia sa, asta inseamna ca va disparea orice control asupra sistemului.

"Dintr-un sistem integrat (...) ajungem la un sistem in care va intra factorul comercial, interesul comercial. O sa devina sistemul vulnerabil. Cand ai interese comerciale si firme concurente, nu mai poti vorbi de un sistem integrat, e un sistem dezintegrat care se va dezvolta in 2-3-4 ani", a afirmat acesta.

Dincolo de prevederile legate de sistemul de urgenta, in proiectul de lege-cadru a Sanatatii sunt mult alte propuneri, cele mai importante de ele legandu-se de finantare si extinderea sistemului privat in Sanatate. Printre ele se regaseste faptul ca se introduc casele de asigurari de sanatate private, dar si posibilitatea ca spitalele sa fie administrate ca niste societati comerciale.

Eveniment Quarterly Report

Ce spune Marcel Ciolacu despre o candidatură la alegerile prezidențiale de anul viitor. Provocarea pe care o are în prezent
Ce spune Marcel Ciolacu despre o candidatură la alegerile prezidențiale de anul viitor. Provocarea pe care o are în prezent
Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat că nu ştie ce va face legat de o candidatură a sa la alegerile prezidenţiale de anul viitor, subliniind că provocarea pe care o are...
Marcel Ciolacu exclude USL 2. „Exista un duşman, Traian Băsescu. Eu nu am duşmani în politică”
Marcel Ciolacu exclude USL 2. „Exista un duşman, Traian Băsescu. Eu nu am duşmani în politică”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a precizat că exclude crearea unui nou USL şi a adăugat că Uniunea Social-Liberală a fost creată deoarece exista un duşman atunci, respectiv Traian Băsescu....
#demisie Raed Arafat, #Basescu Raed Arafat, #Raed Arafat SMURD , #demisie