Cine are dreptate in razboiul Basescu-Arafat pe Legea Sanatatii? - Sondaj Ziare.com

Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 00:15
13968 citiri
Cine are dreptate in razboiul Basescu-Arafat pe Legea Sanatatii? - Sondaj Ziare.com
Foto: agenda.ro

Presedintele Traian Basescu si fostul subsecretar de stat din Ministerul Sanatatii Raed Arafat au avut o disputa publica pe marginea proiectului Legii Sanatatii, in urma careia acesta din urma si-a prezentat demisia.

Arafat si-a anuntat decizia marti, intr-o conferinta de presa, in care a explicat motivele sale, considerand ca nu mai putea ramane in Ministerul Sanatatii in conditiile in care introducerea concurentei private in medicina de urgenta "va distruge ce s-a construit bun.

Basescu l-a criticat luni seara pe fondatorul SMURD, subsecretarul de stat Raed Arafat, pentru faptul ca face declaratii publice impotriva noii legi a Sanatatii si acuza Guvernul de "interese clientelare" in loc sa vina cu observatii pertinente.

Seful statului i-a replicat dur lui Arafat in momentul in care acesta a spus ca, daca se va aplica, proiectul de Lege a Sanatatii va avea efecte negative asupra sistemului de medicina de urgenta, intrucat introducerea unor operatori privati va afecta puternic capacitatea operatorului de stat de a actiona.

"Avem in program achizitia de 1.200 de ambulante? De ce m-ar supara daca statul achizitioneaza doar 800 si 400 ar fi ale sectorului privat? Cu banii pe 400 de ambulante platesc alte servicii(...) Plecati de la o premisa foarte gresita", a mai spus Traian Basescu, acuzandu-l pe Raed Arafat ca induce o impresie gresita in opinia publica.

"Cea mai corecta abordare este sa se prezinte la ministru cu observatiile dansului si nu sa creeze o psihoza publica ca acest Guvern, ticalos de altfel - nu, domnul Arafat? -, vrea sa distruga sistemul de ambulanta sa-l dea la niste 'golani privati'. Nu? Punem in ghilimele. Daca asta e mesajul, gresiti domnule doctor, si este mincinos si incorect", a acuzat Basescu, continuand: "Este un mesaj ticalos, aceasta lege este necesara, cel mai bun lucru pentru un secretar de stat este sa o explice si sa o imbunatateasca. Corect este sa contribuiti la imbunatatirea legii nu sa atacati", a conchis Traian Basescu.

Interventia sefului statului l-a facut pe Raed Arafat sa declare ca, in aceste conditii, se gandeste serios sa demisioneze.

"Am sa ma gandesc, vad ca deranjez si deranjez serios. (...) Eu cred ca pana maine trebuie sa ma gandesc foarte serios sa vorbesc din afara sistemului(...)Nu ma apar pe mine, eu maine pot sa imi gasesc un loc imediat si cu plata mai buna. Este clar ultima batalie pentru dezvoltarea unui sistem de urgenta in Romania", a declarat Raed Arafat, inainte de incheierea emisiunii.

In cele din urma, el si-a prezentat demisia, dar a acuzat, intr-o conferinta de presa, faptul ca acest act normativ va distruge ce s-a reusit in domeniul medicinei de urgenta, din cauza faptului ca deschiderea sistemului la competitie va aduce o scadere a calitatii si va dauna intereselor pacientilor. In opinia sa, asta inseamna ca va disparea orice control asupra sistemului.

"Dintr-un sistem integrat (...) ajungem la un sistem in care va intra factorul comercial, interesul comercial. O sa devina sistemul vulnerabil. Cand ai interese comerciale si firme concurente, nu mai poti vorbi de un sistem integrat, e un sistem dezintegrat care se va dezvolta in 2-3-4 ani", a afirmat acesta.

Dincolo de prevederile legate de sistemul de urgenta, in proiectul de lege-cadru a Sanatatii sunt mult alte propuneri, cele mai importante de ele legandu-se de finantare si extinderea sistemului privat in Sanatate. Printre ele se regaseste faptul ca se introduc casele de asigurari de sanatate private, dar si posibilitatea ca spitalele sa fie administrate ca niste societati comerciale.

Partidele comuniste sunt legale în România. Prioritățile stabilite de nostalgici: „O nouă treaptă de progres şi civilizaţie”
Partidele comuniste sunt legale în România. Prioritățile stabilite de nostalgici: „O nouă treaptă de progres şi civilizaţie”
Comunismul, socialismul, respectiv extremismul de stânga încă seduc electoratul în Europa. În România chiar există astfel de partide, care promovează idealurile din vremea lui Dej și a lui...
Opinie: De ce se află România pe lista lui Patrușev?
Opinie: De ce se află România pe lista lui Patrușev?
Rusia pune România pe lista prietenilor săi din UE și NATO: state care profită de banii, securitatea și bunăvoința Occidentului și care privesc spre Est, ca și cum n-au înțeles nimic din...
#demisie Raed Arafat, #Basescu Raed Arafat, #Raed Arafat SMURD , #demisie
  1. Partidele comuniste sunt legale în România. Prioritățile stabilite de nostalgici: „O nouă treaptă de progres şi civilizaţie”
  2. Opinie: De ce se află România pe lista lui Patrușev?
  3. De ce crede Ilie Bolojan în șansele lui Crin Antonescu la Cotroceni și cum explică refuzul său de a candida
  4. Cum explică Bolojan continuarea alianței PNL cu PSD și după alegeri: ”Uneori, votul cetăţenilor îţi joacă feste”
  5. Crin Antonescu va avea sprijin pentru campania prezidențială din partea consultanților PNL și PSD. Decizia, luată la ședința coaliției la care a participat și el SURSE
  6. "Șansele sunt 0" pentru iniţiativa AUR de suspendare a lui Iohannis, crede USR. Miruţă: "E doar un demers de a apărea pe ecranele televizoarelor"
  7. "USR ar trebui să semneze cu patru mâini cererea de suspendare a lui Iohannis", susține Gheorghe Piperea. Europarlamentarul AUR știe că aceasta are foarte puţine şanse de succes
  8. Justiția: partea de vină pentru haosul prezidențialelor
  9. Pensionarii sunt duși cu zăhărelul, acuză Elena Lasconi. "Mint românii până la prezidenţiale şi după aceea vin cu măsurile de austeritate"
  10. Șansele ca suveraniștii să-l debarce pe Klaus Iohannis. Cu cine ar trebui să negocieze pentru a-și îndeplini obiectivul