Geoana: Demisia lui Raed Arafat, un gest necesar si demn

Joi, 12 Ianuarie 2012, ora 13:41
2836 citiri
Geoana: Demisia lui Raed Arafat, un gest necesar si demn

Demisia lui Raed Arafat din functia de subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii este un gest necesar si demn, considera fostul presedinte al Senatului, Mircea Geoana.

"Gestul doctorului Arafat este un gest de demnitate si un gest necesar. El a pus reflectoarele publicului pe o lege esentiala pentru dezvoltarea Romaniei, dar si pe mecanismele profund viciate si ineficiente de formulare si de dezbatere a politicilor publice in aceasta tara.

Raed Arafat, despre reforma in Sanatate: Se introduce sistemul in haos

Este important ca atare sa facem din gestul fondatorului SMURD mai mult decat prilej de pozitionari partizane. Este important sa folosim acest prilej pentru a avea prima dezbatere de societate despre sanatate ca serviciu public esential", scrie Mircea Geoana pe blogul personal intr-un text publicat joi.

Totodata, senatorul independent se intreaba daca in Romania poate exista o dezbatere in cadrul careia specialistii sa-si poata spuna parerea fara sa fie nevoiti sa aleaga in care tabara "joaca": Basescu sau Arafat?

"Sustin ca este nevoie, mai mult ca niciodata, ca vocea profesionistilor sa se auda atunci cand e vorba de problemele esentiale ale guvernarii. Ca specialistii sa-si poata spuna parerea, fara a fi numiti stangisti sau corupti. Ar fi cea mai mare greseala pentru Romania sa transformam timida dezbatere despre noua lege a sanatatii intr-un meci in care fiecare sa alegem unde jucam sau ce sustinem: echipa Basescu sau echipa Arafat.

Este in joc cu mult mai mult decat functia doctorului Arafat, care merita de altfel felicitat pentru ce a facut pentru sistemul de urgenta din Romania si pentru atitudinea intotdeauna demna. E in joc cu mult mai mult decat credibilitatea unui presedinte care, fapt rar intalnit in democratiile sanatoase, se apuca sa certe in direct la televizor un om reprezentand Guvernul pe care el insusi il sustine", mai scrie Geoana, intr-un text intitulat "O dezbatere cu mult mai importanta decat umorile guvernantilor. Poate ea avea loc?".

Potrivit fostului social-democrat, noua Lege a Sanatatii s-a dorit un fel de "Obamacare de Romania", insa s-a dovedit a fi un esec rasunator: "Dincolo de prevederile concrete, pe care am incredere ca profesionistii vor fi si lasati sa le analizeze, si luati in seama, modul in care s-a pregatit si s-a lansat noua lege a sanatatii este un esec rasunator.

Seful de la Urgente de la Universitar, numit in locul lui Raed Arafat

Obamacare de Romania - ce s-a dorit a fi in fapt noua lege - este un sinistru exercitiu de mimare a democratiei, a dezbaterii si a transparentei. Nu poti scoate din laboratoare tangentiale Ministerului Sanatatii un proiect de lege atat de important, fara a fi avut in prelabil ample consultari, prin care sa se diagnosticheze atat probleme sistemului, cat si sa se degajeze principiile noii viziuni".

Nu in ultimul rand, Mircea Geoana se declara un politician dispus sa asculte in continuare "vocea profesionistilor din sanatate in legatura cu ce e de facut, in aceeasi masura in care ascult si parerea romanilor care, pot sa spun, nu-mi da prea multe prilejuri de optimism. Vocea profesionistilor trebuie sa se faca auzita atunci cand e vorba de cateva intrebari simple, dar in al caror raspuns sta miza tranformarii sanatatii din Romania intr-un serviciu public esential, eficient si accesibil".

Amintim ca premierul Emil Boc a semnat, miercuri, decizia de numire a lui Andrei Georgescu in functia de subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii, precum si decizia de eliberare a lui Raed Arafat din aceeasi functie, in urma demisiei acestuia.

Fondatorul Serviciului Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare (SMURD), Raed Arafat, si-a dat demisia, marti, din functia de subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii, nefiind de acord cu noua Lege a Sanatatii.

A.T.

Citeste si:
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Prețul carburanților a fost intens dezbătut de coaliția de guvernare, până ce s-a ajuns la soluția compensării cu 50 de bani (inițial fiind vorba de 1 leu). Mulți dintre politicienii care...
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....
Comentarii