Raed Arafat revine in functie la Ministerul Sanatatii

Marti, 17 Ianuarie 2012, ora 14:11
12208 citiri
Raed Arafat revine in functie la Ministerul Sanatatii

Raed Arafat va reveni in functia de subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii, din care isi daduse demisia in semn de protest fata de proiectul noii Legi a Sanatatii.

"Domnul Raed Arafat va reveni la Ministerul Sanatatii pe pozitia avuta anterior, a avut intalniri atat cu presedintele Romaniei, cat si cu mine, a purtat discutii si cu ministrul Sanatatii. Isi va relua, cu acceptul domniei sale postul de subsecretar de sta. Ii multumesc domnului Georgescu (cel care ocupase functia lui Arafat pentru cateva zile-n.red.) un profesionist la fel de cunoscut, domnia sa a optat sa-si reia activitatea la Spitalul Universitar.

Domnul Arafat ramane acelasi expert si profesionist si va lucra inclusiv la domeniul privind Legea Sanatatii, va fi membru al echipei. Existand o vointa din ambele parti, cred ca e bine ca profesionistii si specialistii sa-si faca datoria", a declarat Boc.

El a precizat ca Arafat s-a intalnit marti cu presedintele Traian Basescu.

Arafat: Inca n-am murit. Distrugem ce avem

O saptamana de haos

Raed Arafat si-a anuntat demisia din functia de subsecretar in Ministerul Sanatatii in urma cu o saptamana, pe 10 ianuarie, dupa ce a contestat proiectul de Lege a Sanatatii, fiind criticat pentru acest lucru in direct la televizor de presedintele Traian Basescu.

Arafat a acuzat faptul ca acest act normativ va distruge ce s-a reusit in domeniul medicinei de urgenta, din cauza faptului ca deschiderea sistemului la competitie va aduce o scadere a calitatii si va dauna intereselor pacientilor. In opinia sa, asta inseamna ca va disparea orice control asupra sistemului.

El a laudat actuala lege aflata in functiune si spune ca ea a fost laudata inclusiv de Banca Mondiala sau de specialisti din strainatate.

Conflict cu Basescu

Raed Arafat si-a dat demisia dupa ce luni, 9 ianuarie, presedintele Traian Basescu l-a acuzat pe fondatorul SMURD pentru faptul ca face declaratii publice impotriva proiectului noii legi a Sanatatii si acuza Guvernul de "interese clientelare" in loc sa vina cu observatii pertinente.

Basescu il mustra pe Arafat

Traian Basescu i-a reamintit lui Arafat ca au avut o discutie telefonica pe tema noii legi a Sanatatii, pe parcursul careia i-a cerut secretarului de stat din Ministerul Sanatatii sa ii transmita ministrului toate observatiile sale pe tema serviciului de Urgenta din Romania, contribuind astfel la imbunatatirea proiectului legislativ.

"Acesta a fost si motivul telefonului meu. Contributia dumneavoastra care este? Un scandal public si dezinformarea populatiei?", l-a intrebat presedintele pe Raed Arafat.

Traian Basescu a continuat citind art.66, alin.10, din noua lege, care prevede ca "asistenta medicala se asigura gratuit tuturor pacientilor, indiferent de statutul de asigurat al acestora".

Seful statului a mai precizat ca SMURD-ul nu va avea nicio problema, el aflandu-se la Ministerul de Interne, fiind atasat Unitatii de Pompieri, Interventii in Caz de Urgenta.

De asemenea, presedintele i-a reprosat medicului Arafat faptul ca se arata deranjat de privatizarea unor servicii de ambulanta si de urgenta, de achizitionarea de salvari pe bani privati.

In replica, Raed Arafat a spus ca noua lege permite ca fondurile publice limitate de care dispune Ministerul Sanatatii sa fie disputate intre serviciul de urgenta de stat si cel privat. "Sectorul public va scadea ca putere si ca si capacitate de interventie", a punctat Arafat.

La randul sau, presedintele a replicat ca legea asigura asistenta de urgenta gratuita si ca orice Guvern care va veni la putere va trebui sa puna la dispozitie fondurile necesare in acest scop.

"Avem in program achizitia de 1.200 de ambulante? De ce m-ar supara daca statul achizitioneaza doar 800 si 400 ar fi ale sectorului privat? Cu banii pe 400 de ambulante platesc alte servicii(...) Plecati de la o premisa foarte gresita", a mai spus Traian Basescu, acuzandu-l pe Raed Arafat ca induce o impresie gresita in opinia publica.

Proteste pro-Arafat

Demisia lui Raed Arafat a starnit un val de proteste in mai multe orase ale tarii, miercuri, care s-au transformat rapid in proteste anti-Basescu.

Cele mai grave dintre ele s-au desfasurat in Bucuresti, unde s-a ajuns la violente. Seara de duminica spre luni a adus ciocniri dure intre jandarmerie si o parte a manifestantilor, soldate cu 49 de raniti.

Legea Sanatatii, retrasa

Opozitia fata de proiectul de Lege a Sanatatii a dus la retragerea acestuia, dupa ce presedintele Traian Basescu a cerut Guvernului acest lucru, considerand ca "nimeni nu-si doreste reforma".

Seful statului a explicat intr-o declaratie tinuta la Palatul Cotroceni ca dezbaterea a fost marcata de minciuni, manipulare, dezinformare, fiind si politizata.

In declaratia sa, presedintele a subliniat faptul ca, in prezent, sistemul sanitar este marcat de coruptie si ineficienta, iar anchetele publicate de presa in repetate randuri arata ca preturile la medicamente sunt inexplicabil de mari, prescriptiile sunt de multe ori exagerate, iar ilegalitatile sau chiar furturile din zona achizitiilor de aparatura medicala nu sunt deloc putine.

Citeste si:
De ce insistă PSD pe modificarea Constituției privind alegerea președintelui și ce riscuri sunt ignorate. „Frustrare și tehnică de negociere”
De ce insistă PSD pe modificarea Constituției privind alegerea președintelui și ce riscuri sunt ignorate. „Frustrare și tehnică de negociere”
Încă din primele zile în care se năștea noua coaliție formată din PSD, PSD și UDMR, social-democrații au lansat în spațiul public ideea unei reforme constituționale, precum și o...
Kelemen Hunor, despre încrederea între membrii coaliției: ”Suntem pe un drum bun, dar nu așteptați minuni”
Kelemen Hunor, despre încrederea între membrii coaliției: ”Suntem pe un drum bun, dar nu așteptați minuni”
Liderul UDMR Kelemen Hunor susține că relația între membrii coaliției de guvernare este la început de drum. Președintele UDMR a spus marți seara că a propus coaliției instituirea unei...