Excesul de Raed Arafat creeaza grave disfunctionalitati statale (Opinii)

Sambata, 14 Ianuarie 2012, ora 13:55
5138 citiri
Excesul de Raed Arafat creeaza grave disfunctionalitati statale (Opinii)
Foto: Administratia Prezidentiala

Din pacate pentru noi, pacientii, platitorii cu voie sau fara voie ai asigurarilor de sanatate, marea reforma in domeniu pare ca se va lasa asteptata.

Din toata aceasta tevatura, artificial creata pe marginea noii Legi a Sanatatii, romanul simplu nu a ramas decat cu doua idei bine conturate in minte: desfiintarea SMURD si casapirea lui Raed Arafat de catre Traian Basescu.

Au iesit romanii in strada, au strigat lozinci antiprezidentiale si pro Arafat sau pro SMURD. Au iesit in mijlocul strazii manati de un impuls de moment, dorind probabil sa-si marturiseasca public solidaritatea cu medicul palestinian care a creat un brand solid, vital pentru sistemul de sanatate romanesc.

Nu-i de ajuns, din nefericire. Participarea activa in societate nu tine cont, exclusiv, de momente emotionale si rafuieli personale.

Cati dintre toti acesti oameni, care in aceste zile au asistat la conflictul mocnit dintre presedinte si creatorul SMURD, au mers mai departe de acest episod? Cati dintre noi ne-am intrebat, informandu-ne inainte, daca intr-adevar acest nou act legislativ are importanta lui? Daca, pana la urma, legea este una corecta si bine gandita, iar noi am dat cu piciorul unui moment prielnic demult asteptat?

Putem spune noi ca avem un sistem de sanatate functional si bine pus la punct? Nu cerem demult reforma, nu asta asteptam de ceva vreme?

Discutia, insa, s-a purtat pe cu totul alt taram, reducandu-se doar la intamplarile si actiunile din jurul lui Arafat si SMURD. Nici n-a apucat lumea sa inteleaga ce se intampla, ca anuntul presedintelui a picat ca trasnetul, exact cand majoritatea contribuabililor incepuse sa caute asiduu textul noului proiect al Legii Sanatatii.

Personal, stiu ca SMURD nu ar fi fost desfiintat, stiu ca Arafat nu era dusmanul Legii Sanatatii, ci avea doar cateva obiectii in ceea ce priveste sistemul de urgenta. Mai stiu ca Traian Basescu a exagerat atunci cand l-a numit pe Arafat "cel mai mare dusman al noii reforme in sanatate".

In tot ceea ce a facut in aceste zile, Traian Basescu s-a comportat ca un factotum, un personaj de care depinde, in mare masura, adoptarea legii, sau nu. Presedintele a impins discutia dincolo de dezbaterea publica, mizand prea mult pe propria putere de decizie.

Traian Basescu, insa, pare ca traieste in inutil sau poate chiar isi doreste sa deruteze tot ceea ce misca in aceasta tara.

Discutam intens despre razboiul dintre Raed si Traian fara a ne intreba de cand, in Romania, presedintele tarii a inceput sa exercite roluri executive. Stiu, acest lucru a intrat in banal, dar de ce sa lasam banalul sa devina normalitate?

In tot acest rastimp, cat s-a discutat pe marginea subiectului legat de Legea Sanatatii, nu l-am vazut decat pe Traian Basescu vorbind, aproape in exclusivitate, despre reformarea sistemului sanitar romanesc. Nici urma de vreun alt politician, in afara de cei abonati la televiziunile de stiri.

Sa ma ierte Dumnezeu, unde e premierul tarii, unde e ministrul Sanatatii, unde-i Cabinetul in ansamblul lui? Am ajuns sa traim un adevarat paradox. Traian Basescu ii cere premierului Boc sa retraga din dezbatere publica proiectul Legii Sanatatii, dar, culmea, Emil Boc, in aceste zile, nu si-a expus niciun punct de vedere oficial pe aceasta tema.

N-am asistat la nicio conferinta de presa transmisa in direct de la Palatul Victoria, toate vorbele venind dinspre Cotroceni.

In Romania, conform organigramei statale, Executivul poate propune proiecte de lege, care trebuie inaintate Parlamentului spre dezbatere si, eventual, aprobare. Presedintele promulga actul, dupa ce acesta a fost aprobat de Parlament. Paradoxal, presedintele cere in mod public premierului sa retraga proiectul din dezbatere publica. Care dezbatere publica, domnule Basescu, cand dumneata nu ai vorbit in aceste zile decat la modul superficial, fara a intra in profunzimea lucrurilor?

Stiu, l-am auzit pe presedinte ca legea e buna, ca va stopa jaful din sistem, dar nimic mai mult. Lipsesc cu desavarsire argumentele pro si contra, punctele tari si cele slabe ale legii, notiunile care trebuie sa fie aduse in atentia publicului pentru a fi intelese.

A posta un proiect pe un site nu inseamna dezbatere publica, din moment ce mai mult de jumatate din populatia tarii nu are acces la Internet. Sa-i fie tarana usoara sistemului medical!

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Raed Arafat SMURD, #Basescu Arafat legea sanatatii, #proiect lege Sanatate, #conflict Basescu Arafat , #Legea Sanatatii