Raed Arafat: Daca nu se rezolva problema cu noua lege, plecam din Romania

Miercuri, 01 Februarie 2012, ora 22:19
4984 citiri
Raed Arafat: Daca nu se rezolva problema cu noua lege, plecam din Romania

Raed Arafat, doctorul care a scos mii de romani in strada la minus multe grade, a marturisit ca ar fi plecat din Romania daca nu se rezolva problema cu noua Lege a Sanatatii.

Fondatorul SMURD a facut aceasta declaratie intrebat cum i s-au parut protestele de sustinere pentru "doctorul Arafat" care s-au organizat in Piata Universitatii, din Bucuresti.

"Primele zile, cand au fost manifestatiile de sustinere a SMURD-ului, normal ca asta este o chestie care te face sa fii multumit ca populatia iti apreciaza activitatea. Dar in acelasi timp iti creste si responsabilitatea, stiind ca populatia are asteptari chiar mari de la sistemul de urgenta.

Revenind la minister, am acum o munca suplimentara. Dar daca nu se rezolva problema cu noua lege, pe partea de urgenta, ce ma intereseaza pe mine, sa stiti ca plecam din tara. N-am muncit aici ca sa stau sa vad cum se naruie sub ochii mei tot ce am construit", a declarat Raed Arafat intr-un interviu acordat publicatiei Kamikaze.

Cat despre cum i se pare acum tot scandalul iscat pe marginea noii Legi a Sanatatii, subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii considera ca, din punctul de vedere al "urgentei", lucrurile s-au rezolvat.

"Cel putin, din punctul meu de vedere, al urgentei, lucrurile s-au clarificat. Abordarea va fi de acum una mai pragmatica, cu luarea in considerare a mai multor puncte de vedere, printre care si ale mele. Cel putin pentru domeniul de urgenta a fost tot raul spre bine, a prevenit anumite aspecte care puteau sa faca rau sistemului de urgenta", a subliniat Arafat.

Arafat sustine ca nu e de neinlocuit: Sigur ar fi fost cineva in locul meu

La intrebarea "Daca ati putea da timpul inapoi cu trei saptamani, v-ati mai anunta demisia din minister, stiind ce urmeaza dupa ea, sau ati proceda altfel?", "doctorul Arafat", cum il numesc romanii, a spus ca poate ar face din nou acelasi lucru: "Poate ca as face acelasi lucru din nou. Poate daca dam timpul si mai mult inapoi, cu cateva luni in urma, poate ca as insista sa discut la un nivel foarte inalt problemele astea ale sistemului (...) Si cu presedintele, si la nivelul premierului. Ar fi trebuit sa fiu mai insistent, sa merg personal acolo, sa discut personal lucrurile".

Chiar daca, pe fondul protestelor, nu doar notorietatea SMURD a crescut, ci si a lui Raed Arafat, doctorul spune ca nu intentioneaza sa candideze pentru functii politice pentru ca nu este interesat sa intre in politica, nici acum si nici in viitor.

"S-a mai intamplat sa mi se ofere postul de ministru si am spus ca nu-l vreau, pentru ca ministrul trebuie sa fie o persoana politica, ce duce politica Guvernului si politica unui partid. Eu sunt pe un domeniu la care ma pricep, un domeniu tehnic. Sunt diferente. Eu prefer pozitia in care imi aplic cunostintele din domeniul in care ma pricep, decat sa ma ocup de toate, si de ce ma pricep, si de ce nu ma pricep", a povestit Arafat.

Nu in ultimul rand, intrebat cat a furat din Romania, fondatorul SMURD a tinut sa sublinieze ca, atunci cand cineva il va prinde pe doctorul Arafat ca a furat ceva, isi va cumpara pistol ca sa rezolve problema, si anume sa se impuste singur.

"O spun foarte deschis, cand cineva va prinde pe doctorul Arafat ca a furat ceva, doctorul Arafat isi cumpara pistol ca sa rezolve problema, se impusca singur. Doctorul Arafat, cand a inceput sistemul SMURD, n-a furat, a cheltuit din banii proprii ca sa incep prima echipa. Am facut-o voluntar, din pasiune.

Asa ca, daca e sa fur ca sa-mi recuperez ce-am cheltuit din banii mei, imi trebuie destul de mult timp. Si nu e vorba ce am cheltuit ca bani din ce am mostenit de la tatal meu, ci si ce am cheltuit ca timp. Timpul neplatit, opt ani de voluntariat, din '90 pana in '98. Ca sa pot sa recuperez banii si anii investiti imi trebuie sa fur mult. Dar nu fur. Din pacate, ce a iesit a fost improscare cu noroi. Am fost atacat foarte mult pe linia Fundatiei pentru SMURD.

Raed Arafat: Nu sunt interesat sa intru in politica nici acum si nici in viitor

Sa clarificam situatia: fundatia are rol sa sprijine sistemul de urgenta si mie nu mi-a venit sa cred ca cineva poate sa interpreteze lucrurile doar ca sa le prezinte intr-o anumita forma. Ce am patit? Au intrat pe site-ul Ministerului Finantelor, au luat toate bilanturile financiare. Dar 2% cand intra la orice fundatie? Intra la sfarsitul anului si orice fundatie ii trece ca excedent pentru anul viitor. Unele publicatii au interpretat asta ca profit. Fundatia nu face profit, fundatia i-a cheltuit in anul urmator pe proiecte.

Apoi, la achizitiile de ambulante am auzit folclor total despre ele. Si aici avem adresa colegilor din Franta care ne spun ca ambulantele pe care le cumparam noi sunt aproape la jumatatea pretului la care le cumpara ei, la o calitate si o dotare chiar mai completa. Apoi si in primul rand, selectia si caietul de sarcini sunt facute de o comisie care include oameni de la Ministerul de Interne, de la STS, din alte parti. Or, Arafat nu poate sa mearga la fiecare si sa spuna: 'Eu vreau ala sa castige'. Mai ales ca nici nu am fost in comisia de evaluare. Noi trebuie sa intelegem o data ca se pot intampla si lucruri corecte in sectorul de achizitii publice", a conchis Raed Arafat.

Citeste si:
Ludovic Orban neagă zvonurile că ar fi fost chemat la DNA. Afacerile din pandemie care au stârnit suspiciuni legate de fostul lider PNL
Ludovic Orban neagă zvonurile că ar fi fost chemat la DNA. Afacerile din pandemie care au stârnit suspiciuni legate de fostul lider PNL
Fostul lider PNL, Ludovic Orban, susţine că nu a fost implicat în achiziţiile făcute de compania UNIFARM sau de Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC) în perioada pandemiei....
Ioana Băsescu rămâne cu peste 2,8 milioane de lei „blocați” în pământ. Moșia de la Nana, în continuare sub sechestru
Ioana Băsescu rămâne cu peste 2,8 milioane de lei „blocați” în pământ. Moșia de la Nana, în continuare sub sechestru
Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului președinte Traian Băsescu, rămâne cu sechestru asigurator pe toate terenurile cumpărate în comuna Nana. Curtea de Apel București a menținut joi, 20...