Raed Arafat vs. Traian Basescu si pescuitul in ape tulburi (Opinii)

Sambata, 14 Ianuarie 2012, ora 22:30
7199 citiri
Raed Arafat vs. Traian Basescu si pescuitul in ape tulburi (Opinii)
Foto: Arhiva

La putin timp dupa ce, in 2004, Traian Basescu a fost ales presedinte al Romaniei, printre alte comentarii pro si contra vizavi de alegerea sa, am auzit si o voce care a spus profetic: "acum stiu ca nu o sa ne plictisim".

Intr-adevar, orice se poate spune despre actualul presedinte al Romaniei, dar in niciun caz ca ne-ar fi lasat sa ne plictisim. Recentul episod in care Traian Basescu a intrat in conflict direct cu "parintele SMURD-ului" depaseste insa cadrul unui divertisment care ne ajuta sa nu ne plictisim.

Suntem asaltati in aceste zile de o adevarata avalansa de pareri despre acest caz. Ca de obicei, insa, despre acest conflict dau cu parerea nu atat specialisti in domeniu, cat mai ales politicieni.

Astfel, in incercarea de a recupera pentru partidul sau un oras care parea pierdut, domnul Victor Ponta, aflat recent in Timisoara, a tinut sa castige o bila alba in continua sa lupta cu Traian Basescu. In aceasta lupta, orice pretext este bun, iar conflictul izbucnit intre Traian Basescu si Raed Arafat nu ii putea scapa vigilentului lider al PSD.

Simpatia de care se bucura, pe drept cuvant, Raed Arafat, suprapusa peste lipsa de tact dovedita (si) in acest caz de Traian Basescu, l-a incurajat pe Victor Ponta sa iasa la atac, considerand lupta dinainte incheiata.

"Basescu a comis o noua mineriada impotriva sistemului sanitar", a conchis domnul Ponta. Daca aceasta afirmatie i-ar fi apartinut oricui altcineva, ea putea fi cumva inventariata ca o observatie interesanta. Cand aceasta vine, insa, de la liderul unui partid al carui parinte spiritual este si autorul introducerii acestui termen in limba romana, atunci ea suna mai mult a gafa.

Se spune, insa, ca ai comis o gafa cand aceasta se intampla accidental. Peste numai cateva zile, insa, invitat la o televiziune specializata numai pe radiografierea greselilor actualei Puteri, Victor Ponta a repetat senin aceasta - cel putin nefericita, daca nu stupida - comparatie. Simtindu-se apoi "pe cai mari", acelasi domn Ponta si-a cerut scuze demonstrantilor din Piata Universitatii din Bucuresti pentru ca nu a fost si el prezent la acea neautorizata demonstratie.

Profetiile domnului Ponta erau intrerupte in acest timp de repetate trimiteri la o reporterita aflata pe teren, care ne tinea la curent cu numarul de demonstranti, ce, intre timp, se mutasera in fata Palatului Cotroceni.

Aceasta asa-zisa emisiune "de analiza" semana izbitor cu cea in care - cu ceva timp in urma - eram tinuti la curent cu numarul de jonglerii cu sapca pe care unii politisti il executau in fata aceluiasi Palat Cotroceni. Si atunci ca si acum, domnul Victor Ponta se autoerija in conducatorul unei revolutii "spontane" pornite impotriva Palatului Cotroceni.

Din fericire, am avut parte in aceste zile si de pareri venite nu din partea unor politicieni specializati in a pescui in apele tulburi iscate de domnul Basescu. Este vorba de cea a doctorului Nicolae Bacalbasa, care, dupa ce a salutat retragerea proiectului Sanatatii, si-a exprimat convingerea ca asistam, de fapt, la revenirea la democratie si la viata parlamentara.

De asemenea, domnul Nicolae Bacalbasa considera ca asistam, in aceste zile, la o mai mare implicare a societatii civile in probleme majore. Din pacate, as adauga eu, aceasta implicare a societatii civile este prezentata de catre anumite medii jurnalistice dintr-un unghi exclusiv politic.

In mod paradoxal, acest (nou) conflict aparut pe scena romaneasca nu a pornit neaparat de la pozitii diferite. Se trece mult prea usor peste faptul ca atat presedintele Traian Basescu, cat si Raed Arafat sunt pentru intarirea sistemului privat in domeniul sanatatii! Sistemul de stat in sanatate si-a demonstrat de mult timp falimentul, iar micile exceptii nu pot schimba aceasta realitate. De aceea, pozitiile divergente dintre cei doi tin mai mult de chestiuni tehnice.

Tocmai aici intervine marea greseala a lui Traian Basescu. Avand mai vechiul exercitiu al comandantului de vas, care trebuie sa isi bage nasul atat in bucatarie, cat si in vestiarele marinarilor, Traian Basescu s-a trezit protagonist intr-o chestiune care il depaseste.

De aceea, cred ca retragerea proiectului Sanatatii de pe masa de lucru a Guvernului nu trebuie in niciun caz privita ca o victorie in lupta cu numarul de procente de simpatie - si asa in cadere libera - ale actualei Puteri sau ale lui Traian Basescu.

Problema sanatatii din Romania ramane una deschisa. In masura in care acel "pact de neagresiune" pana la gasirea unei solutii propus de domnul Voctor Ponta nu este doar un gest pur propagandistic, atunci el ar putea fi de salutat.

UPSATE: Raed Arafat a facut un apel ca actualul conflict dintre el si presedintele Basescu sa nu fie exploatat politic. Quod erat demonstrandum.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#Raed Arafat, #Traian Basescu, #proteste Bucuresti , #Legea Sanatatii