Arafat: Daca SMURD era privat, eram multimilionar

Duminica, 17 Februarie 2013, ora 12:59
4828 citiri
Arafat: Daca SMURD era privat, eram multimilionar
Foto: Realitatea Tv

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii si totodata fondatorul SMURD, Raed Arafat, a vorbit despre infiintarea si functionarea serviciului medical pe care il conduce, dar si despre spitale inchise si plecarea medicilor din Romania.

Raed Arafat a marturisit ca SMURD a fost infiintat la Targu Mures, la inceputul anilor '90, si nu la Cluj-Napoca cum ar fi trebuit, deoarece nu s-a vrut infiintarea in acel oras.

"SMURD trebuia sa ia fiinta la Cluj, dar nu s-a vrut, din cauza rezistentei, mentalitatii. Autoritatile sanitare de atunci s-au opus cel mai mult infiintarii SMURD. Eram catalogat drept 'o corabie care se scufunda' ", a declarat fostul ministru al Sanatatii, duminica, pentru Realitatea Tv. Acesta a mentionat ca prima masina pentru SMURD a fost cumparata cu bani donati de populatie, iar in 2007 serviciul a inceput sa ajunga in toate zonele din tara.

SMURD a inceput sa functioneze in octombrie 1991, sub coordonarea operativa a Grupului de Pompieri Militari Mures.

Totodata, secretarul de stat a dezmintit ideea ca SMURD ar fi un serviciu privat al sau.

"Daca SMURD era serviciu privat al doctorului Arafat, eram impreuna cu colegii mei multimilionar in Romania", a afirmat Raed Arafat.

Vorbind despre plecarea medicilor romani din tara, fostul ministru al Sanatatii a precizat ca acestia au ales sa mearga in alte tari din cauza reducerilor salariale cu 25 la suta.

"In urma reducerii cu 25 la suta a salariilor, au plecat mii de doctori din Romania. Unii dintre medici se vor intoarce, altii nu. (...) Economia care s-a facut in domeniul sanitar prin reducere cu 25 la suta s-ar putea sa fie mult mai costisitoare", a spus Arafat, care a adaugat ca unii dintre medici s-au adaptat in afara tarii, iar cei care spun ca vor sa se intoarca vor sa o faca intr-o situatie stabila din punctul de vedere al salariilor, al conditiilor, al dotarilor.

Secretarul de stat a admis ca Franta are cel mai performant sistem de sanatate din Europa.

Fostul ministru al Sanatatii a explicat ca inchiderea spitalelor trebuia sa se faca rational, prin inlocuirea lor cu altceva, insa a recunoscut ca spitalul din Codlea trebuia inchis, deoarece se afla la doar opt kilometri de Brasov.

Raed Arafat considera ca banii pentru sanatate trebuie directionati catre anumite domenii cheie, ca "100% avem nevoie de asigurari de sanatate complementare", precizand si ca prioritatea sa este modernizarea sistemului de urgenta.

Fostul ministru al Sanatatii a explicat si ca nu a mai vrut sa ocupe aceasta functie deoare ce nu este un om politic, iar "intr-un Guvern politic trebuie sa ai si un ministru politic la Sanatate, rolul meu trebuie sa fie tehnic".

Daca nu ar fi fost medic, fondatorul SMURD recunoaste ca i-ar fi placut sa fie avocat sau pilot, insa "medicul era tinta numarul 1". El a spus si ca ultimul concediu l-a avut in 2004, dar si ca nu s-a gandit niciodata sa plece din Romania pentru a profesa in alta tara.

Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „într-o ţară civilizată ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi...
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
#Raed Arafat SMURD, #Arafat medici romani plecati, #Arafat inchidere spitale, #Arafat ministrul Sanatatii , #Ministerul Sanatatii